StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Kutija: "Neću dati ostavku, unatoč odluci Upravnog suda!"; oporba traži njegov odlazak s mjesta ravnatelja ŽUC-a, iako "moral kod Kutije ne stanuje"

Piše L.Burčul
30. rujna 2021. - 15:07

- Naravno da neću podnijeti ostavku. Za to nema razloga – bila je prva reakcija Branka Kutije, HDZ-ovog ravnatelja Županijske uprave za ceste Zadarske županije (ŽUC), nakon vijesti da je prema pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda RH prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kad se zaposlio u ŽUC-u.

Kutija, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i bivši dugogodišnji gradonačelnik Benkovca, je nezakonito dobio posao u ŽUC-u, jer se, prema obrazloženju Visokog upravnog suda, zaposlio prije nego što je istekao rok od godinu dana od silaska s dužnosti gradonačelnika, i to u firmi s kojom je kao gradonačelnik surađivao.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, kojem je Kutija prijavljen još 2019. godine, utvrdilo je nepravilnosti, no Kutija se žalio Upravnom sudu koji je sada presudio sukladno mišljenju Povjerenstva.

- Žalit ću se na ovakvu presudu, a ne otići s mjesta ravnatelja. Moj jedini krimen, prema toj presudi, je što nisam od Povjerenstva tražio mišljenje prilikom zapošljavanja u ŽUC, da bi bilo sigurno da li sam u sukobu interesa ili nisam. Mišljenje nisam tražio jer sam smatrao da ne mogu biti u sukobu interesa s obzirom da je Grad Benkovac, dok sam bio gradonačelnik, imao, uvjetno kazano, samo jedan posao: izradu geodetske podloge za jednu ili dvije lokalne ceste, te za nekoliko nerazvrstanih cesta koje su bile u ingerenciji Grada Benkovca. Jedan dio izrade geodetske podloge je platio ŽUC, a drugi dio Grad Benkovac. Drugim riječima, ništa iz blagajne Grada Benkovca nije uplaćivano u ŽUC, niti je ŽUC bilo što uplaćivao Gradu Benkovcu – rekao je Kutija, dodajući da je naknadno Povjerenstvo tretiralo takav odnos kao poslovni, zbog čega je trebalo proći godinu dana prije Kutijinog zapošljavanja u ŽUC-u.

- Ja i dalje smatram da nisam imao poslovni odnos i to ću dokazivati na Vrhovnom sudu, da se utvrdi što je tu meritum stvari – ustvrdio je Kutija.

No Kutiju na ostavku pozivaju oporbeni vijećnici u zadarskoj Županijskoj skupštini, koji su i u prošlom sazivu „pod povećalom“ pratili što se događa u ŽUC-u. Kada se tadašnji dugogodišnji ravnatelj Mile Fabijan spremao u mirovinu, Kutija, koji je u međuvremenu mjesto gradonačelnika Benkovca „prepustio“ HDZ-ovom Tomislavu Buliću, je imenovan Fabijanovim zamjenikom, a potom se mijenjao statut ŽUC-a kako bi Kutija mogao biti biran za ravnatelja.

Za v.d. ravnatelja potvrđen je u Županijskoj skupštini prije dvije i pol godine, unatoč žestokom protivljenju oporbe i ukazivanju da je natječaj bio poništen jer Kutija nije udovoljavao kriterijima – on je tekstilno kemijski inženjer, a prema natječaju Fabijanov nasljednik morao je biti VSS ili VŠS graditeljskog, prometnog ili ekonomskog smjera, te imati pet godina radnoga iskustva u struci. Javilo petero kandidata, no natječaj je naglo poništen, potom je promijenjen statut ŽUC-a i raspisan je drugi. Tada je jedan od kandidata bio i Kutija, te je i izabran.

Vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, koji je cijeli mandat upozoravao na „slučaj Kutija“, kaže da je za njega spornija činjenica da je zbog Kutije mijenjan statut ŽUC-a kako bi se njega moglo zaposliti „s neodgovarajućom spremom i nekvalificiranog“, nego činjenica da se zaposlio nešto ranije od predviđenog roka.

- Ali, Kutija se ne razlikuje od drugih ravnatelja koje HDZ postavlja po političkoj podobnosti, a mladi, stručni, kvalificirani ljudi u Zadru nemaju šansu. Tako nikad nećemo ići naprijed. Bilo bi, dakako, moralno, da Kutija podnese ostavku nakon ovakve, pravomoćne odluke Visokog upravnog suda, ali moral nije kategorija koja „stanuje“ kod Branka Kutije i HDZ-a – rekao je Pupić Bakrač.

25. travanj 2024 16:22