StoryEditorOCM
4 kantunaSTROGA PROCEDURA

Katamaran s 37 hrvatskih državljana krenuo prema Zadru: ‘Dirljivo je vidjeti kako putnički brod dolazi u luku koja prima samo teretni promet‘

Piše Željko Trkanjec/JL
5. travnja 2020. - 18:48

U nedjelju poslijepodne oko četiri sata iz talijanske luke Ancona prema Hrvatskoj je krenuo katamaran s 37 hrvatskih državljana. Oni su dosad bili u Italiji i uz velik trud hrvatskih konzularnih i diplomatskih predstavnika organiziran je njihov prijevoz u Hrvatsku, za Jutarnji list je ispričao Jasen Mesić, veleposlanik Hrvatske u Italiji.

Operaciju prebacivanja organizirali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Jadrolinija je ustupila svoj katamaran Jelena čiji se dolazak u zadarsku luku Gaženica očekuje navečer, a sa strane hrvatskog brodara cijelu je operaciju koordinirao kapetan Dorić.

Veleposlanik Mesić priča kako je bilo uistinu dirljivo vidjeti kako dolazi hrvatski putnički brod u luku koja već dugo vremena prima samo teretni promet. Brod je u Italiju dovezao osam Talijana koji su bili u Hrvatskoj - riječ je zajedničkoj operaciji dviju država koja je pokazala sjajnu suradnju Rima i Zagreba. I treba dodati i Crnu Goru, jer je hrvatskim brodom prebačena i skupina državljana te naše susjedne zemlje iz Italije. I jedan državljanin BiH.

Posada katamarana Jelena na čelu sa zapovjednikom Matićem, vrlo je striktno pristupila postupku ukrcavanja poštujući pritom najviše higijenske i epidemiološke standarde, govori nam veleposlanik Mesić. I kao kuriozum navodi da je među putnicima prema Hrvatskoj i - jedan Talijan. On ima suprugu u Zadru.

Veleposlanik Mesić je rekao kako su iz Ministarstva zdravstva iz Zagreba dobili sve higijenske potrepštine koje su podijelili putnicima, a osoblje veleposlanstva u Rimu je za sve njih pripremilo lunch-pakete. Jer, put do Zadra je dug.

U Italiji ima još Hrvata, navodi veleposlanik Mesić, posebno na sjeveru, u pokrajinama Trento i Bolzano. Svima njima hrvatski veleposlanik poručuje da budu disciplinirani, da se pridržavaju svih uputa talijanskih vlasti i strpljivi jer se i za njih priprema repatrijacija.

Na tom poslu, ističe, predano radi konzularni tim veleposlanstva u Rimu u kojem su Iva Pavić, Igor Surdich i Koraljka Roje. A posebno je istaknuo dva hrvatska generalna konzulata, u Trstu, koji vodi Nevenka Grdinići i Milanu, koji vodi Stjepan Ribić. Unatoč uvjetima pune karantene, posebno u Milanu gdje ona najdulje traje, svi oni zajedno uspijevaju koordinirati povratak hrvatskih državljana, istaknuo je veleposlanik Mesić.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, najavio je ovu repatrijaciju te naglasio da “onog trenutka kad se naši građani nađu na granici Hrvatske podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će utvrditi koje su kategorije za karantenu, samoizolaciju, oni će izdavati ta rješenja".

“Ustavna je obveza skrbiti za naše državljane izvan Lijepe Naše. Svjesni smo da još uvijek ima hrvatskih državljana koji se nalaze u kriznim žarištima pandemije koronavirusa. Diplomatske misije i konzularni uredi u svijetu nastavljaju predano raditi na što skorijoj repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana koji su zatražili pomoć pri povratku u Domovinu“, istaknuo je ministar Gordan Grlić Radman.

20. travanj 2024 01:49