StoryEditorOCM
4 kantunaBIOGRADSKE ĆAKULE

Kako je kamen s mula završio na kući oca direktora gradske tvrtke Bošana? Direktor Pešić: Moj otac ništa nije ukrao, a njegova ‘vila‘ ima 30 kvadrata!

Piše Ivica Nevešćanin
13. veljače 2020. - 18:14

Kako je kamen s mula na biogradskoj rivi završio na vili oca direktora komunalnog poduzeća Bošana, tema je kojom se bavi nova emisija Provjereno Nove TV. U najavi emisije tvrdi se da je kamen zaostao nakon obnove mula pohranjen u dvorištu komunalne tvrtke odakle ga je ukrao otac direktora Krunoslava Pešića i iskoristio za uređenje svoje vile koju iznajmljuje turistima preko Booking.coma.

- Ne znam što bih vam rekao, izgleda da je otvorena sezona lova na vještice, a u takvoj atmosferi činjenice, dokazi i dokumenti, nikoga ne zanimaju. Važno je samo da progon traje... – bila je prva reakcija direktora Pešića kad smo ga nazvali za komentar. Podsjeća nas da je nositelj obnove mula na biogradskoj rivi izgrađenog još za vrijeme Austro-Ugarske bila Županijska lučka uprava koja je angažirala izvođača radova, a on je pak imao obvezu skrbiti o deponiranju otpadnog materijala.

Radove vrijedne 5,4 milijuna kuna izvodila je splitska tvrtka Akropolis tijekom 2014. i 2015. godine. Direktor Akropolisa Srećko Glavaš potvrdio nam je da je njegova tvrtka zbrinjavala kameni otpad, ali uz suglasnost konzervatora.

- Riječ je o kamenom otpadu, ostacima kamena koji je bio na mulu. Kamen je bio u jako lošem stanju. Konzervatori su izdvojili kamenje koje smo ponovno ugradili u mul, ali ostatak nije bio upotrebljiv i morali smo ga zbrinuti kao otpad. A zbrinuli smo ga na području reciklažnog dvorišta, a ne unutar dvorišta tvrtke Bošana – kaže direktor Glavaš, dodajući da je o tome prije dvije godine dao izjavu policiji, kad se pokrenula istraga o navodnoj krađi kamena. Istraga je, kako neslužbeno doznajemo, okončana zaključkom policije da ne postoje elementi kaznenog djela, odnosno da krađe nije bilo. Kako je onda kamen dospio do kuće oca direktora Bošane?

image
Radovi na obnovi mula na biogradskoj rivi snimljeni 2015. godine
 
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

- Moj ga je otac uzeo s otpada, to je i rekao novinarki, a tko je taj kameni otpad tamo odložio, on nije znao, niti ga je to bila briga. To je bio bačeni materijal, njegov se vrijednost izračunava po kilogramu mješovitog građevinskog otpada. Ali to nije važno, najlakše je danas, nakon pet godina, reći da ste otpad odlagali u reciklažno dvorište. Ako je to tako, zašto vam gospodin Glavaš nije dao papir kojim dokazuje da je taj kameni otpad netko primio, zadužio i zbrinuo? Jer tog papira nema, jer taj kameni otpad nikad nije bio deponiran na prostoru našeg reciklažnog dvorišta – odgovara direktor Bošane te nastavlja:

- Reći ću vam ono što sam u svojim odgovorima napisao i novinarki Provjerenog. Nikad niti jedan komad građevinskog otpada nije završio na prostor kojim gospodari tvrtka Bošana. Unutar ograđenog prostora reciklažnog dvorišta koji je zbog učestalih krađa goriva na našim vozilima pod video nadzorom, niti unutar dvorišta sjedišta tvrtke. Građevinski otpad od obnove mula izvođač radova je deponirao na prostoru tzv. kampa Sveti Dominik. Tim prostorom gospodare Hrvatske šume i od reciklažnog dvorišta Bošane je udaljen nekih 20-30 metara. Stoga prostor kampa, logično, nije ni pod našim video nadzorom – kaže Pešić referirajući se na opasku gradskog vijećnika Ante Fuzula (Modes) da baš u vrijeme kada je kamen nestao, nekih dva dana, nadzorne kamere navodno nisu radile. Pešić pritom ne spori da je njegov otac najvjerojatnije uzeo neku količinu otpadnog kamenog materijala, ali odbija da je riječ o ikakvoj krađi.

- Ne želim govoriti u njegovo ime, ali na prostoru na kojem je deponiran otpadni kameni materijal i danas se nalazi više desetaka kamenih blokova. To je prostor bez nadzor, njime nitko ne upravlja i svaku malo ta se količina kamena smanjuje. Neko ga odnosi, zato što je riječ o otpadu. Naime, prilikom obnove mula samo je između 10 i 30 posto kamenog materijala sačuvano. Ostalo je bilo uništeno bagerima tijekom vađenja i radova, ili je bilo toliko oštećeno morem da se više nije moglo sekundarno koristiti. Sav izvađeni kameni materijal iz mula pregledali su konzervatori i pod njihovim nadzorom je odlučivano koji će se kamen vratiti. Vraćeno je jako malo izvornog kamenja, a ostatak je izvođač radova bio dužan zbrinuti kao otpad, jer je taj kamen bio neupotrebljiv. Da je bio upotrebljiv, sigurno bi ga iskoristili. O tome postoji dokumentacija koju su potpisali konzervatori i Županijska lučka uprava – tvrdi Pešić dodajući da je i on cijelu ovu priču prije dvije godine morao ispričati policiji nakon anonimne prijave da je on odnosno njegov otac sudjelovao u krađi kamenog otpada.

- Nikad ja ni tvrtka Bošana nismo dobili dopis ili potvrdu da smo preuzeli kameni otpad od izvođača radova na neko deponiranje, čuvanje ili slično,. Taj kamen nikada, ni u jednom trenutku, nije bio pod našom nadležnošću, a zašto ga je izvođač radova deponirao na prostoru Hrvatskih šuma, to pitajte njega. Naprotiv, u našu su dvorište prilikom obnove mula donijeli nekoliko velikih željeznih bitvi. One su i dan danas tamo. Prije dvije godine sam pisao Županijskoj lučkoj upravi i tražio da ih se ukloni, ali odgovor nismo dobili. Što bi bilo da sam ih bacio na odlagalište ili prodao u staro željezo? Koliko bi tek tada lopov bio? – pita se ironično direktor Bošane Krunoslav Pešić.

Očeva ‘vila‘ od 30 kvadrata!

- Moj otac se cijeli život bavi poljoprivredom i bori se svaki dan za opstanak. Novinarka me pitala za njegovu „vilu”. Ta „vila” je, za vašu informaciju, velika koliko moj dnevni boravak. Ima bruto površinu od 30 kvadratnih metara. Ali to nije bitno. Želi se pošto-poto mene i mog oca prikazati kao lopove. Ja sam, eto, sin koji je ocu omogućio da se „obogati” krađom kamena. Stvarno, ne znam do koje se granice više može ići. Neka pišu i govore što hoće, ničeg se ne sramim, niti sam išta nečasno napravio. Srećom, svi mi u Biogradu dobro znamo „odakle vitar puše”. I zašto je ovo baš sada, nakon pet godina o obnove mula, i dvije godine nakon policijske istrage, pušteno u medije – veli Pešić.


 

18. travanj 2024 02:53