StoryEditorOCM
4 kantunaNA LICU MJESTA

Počelo je cijepljenje na Višnjiku. Slika je nevjerojatna: nema redova, nema čekanja, nema nervoze, nema gužve! Organizacija za čistu peticu

Piše AVŠ
1. ožujka 2021. - 15:03

Gledajući slike nepreglednih redova za cijepljenje u Zagrebu, odlazeći u ponedjeljak ujutro na zadarski Višnjik, gdje je započelo organizirano procjepljivanje građana, čovjek bi se pripremio na to da svašta može očekivati. Kad tamo, nevjerojatna slika: nema redova, nema čekanja, nema nervoze, nema gužve! Sve teče kao po loju, savršeno organizirano i koordinirano, a da na staklu nema zalijepljenih uputa, teško je za pretpostaviti kako se iza tih vrata događa prvo veliko organizirano cijepljenje u gradu.

Cijepi se dvokratno, četiri sata ujutro i četiri popodne. Svaki pacijent ima svojih pet minuta, a procedura je krajnje jednostavna. Na ulasku je administrativni tim koji dočekuje svakog pacijenta. U ponedjeljak su to bile tri mlade, simpatične, djelatnice Zavoda i patronažne službe Doma zdravlja: Kristina, Ivona i Rebeka.

- Nema ni “g” od gužve, svi se drže pravila, poštuju ono što im je rečeno i dolaze u svojim terminima. Samo neka i dalje ostane ovako glatko- govore nam uglas.

- Radite u smjenama?

- Da, i smjena nam traje cijeli dan- smiju se djevojke.

Cijepljenje počinje ujutro od 9 do 13 sati, a popodnevno od 15 do 19 sati. Nakon ankete o potencijalnim alergijama i ranije primljenim cjepivima, te uzimanja podataka, dobiva se Pfizerova doza te potom 15 minuta vremena provede u drugom dijelu salona ukoliko bi se razvila neka neželjena reakcija. Na samom cijepljenu rade dva liječnička tima Doma zdravlja Zadarske županije i jedan tim Zavoda. Čast da otvore prvi dan cijepljenja imale se dvije liječnice Doma zdravlja, dr. Manuela Tomčić i dr. Terezija Punoš sa svojim medicinskim sestrama. I one su zadovoljne.

- Odlično je organizirano, vrlo protočno, bez ikakvih zastoja. Ako su pacijenti možda imali nekih predrasuda vidjevši redove u drugim gradovima, zbog način na koji se odvija cijepljenje na Višnjiku, toga sigurno više neće biti. Dojam je zaista i više nego dobar. Jedino mala zamolba građanima da, ukoliko je moguće, dođu u kratkim rukavima kako bi postupak bio jednostavniji- kaže nam dr. Tomčić.

U prvih sat vremena ponedjeljka, cjepivo je primilo 60-ak Zadrana. Oni koji nisu mogli osobno doći u punkt, cjepivo su primili ispred, u automobilu.

- Plan nam je cijepiti tisuću ljudi tjedno na Višnjiku, i još toliko u ambulanata kojima smo distribuirali cjepivo. Takav smo plan napravili do kraja mjeseca, sukladno dozama koje imamo na raspolaganju. Ukupno, to bi bilo osam tisuća cijepljenih i zaštićenih rizičnih pacijenata. Stigne li u međuvremenu više cjepiva, i mi ćemo podignuti brojke, to je najmanji problem- govori nam govori šef epidemiologije zadarskog Zavoda, dr. Alan Medić, zadovoljan odazivom i organizacijom.

- Dugo smo ovo planirali, u obzir smo uzeli iskustva drugih kolega kako bi na vrijeme zaobišli neke potencijalne probleme- kaže Medić.

Zadarski Zavod za javno zdravstvo, točnije jedan njihov djelatnik, izradio je link pomoću kojega se pacijenti prijavljuju za cijepljenje na punktu Višnjik. Taj link imaju svi liječnici obiteljske medicine na području grada Zadra, ukupno 46 ambulanti, koje rade popis pacijenata koji se žele cijepiti. Ambulantama izvan grada cjepivo se distribuira u dozama koje su moguće u ovom trenutku.

Na Visnjiku će se cijepiti svi pacijenti koji prema Planu provodjenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 pripadaju drugoj fazi odnsno osobe starije od 80 godina, osobe od 65 do 79 godina, te  osobe visokog i umjerenog rizika mladje od 65 godina.

 U dijelu salona gdje se boravi 15-ak minuta nakon cijepljenja čeka najviše troje pacijenata, na dovoljnoj distanci. Joso Zorić (82) prijavio se na listu kod svoje liječnice prije dva mjeseca, došao je red prvi dan.

- Sve je prošlo bez problema, nisam ni osjetio. Zaista, svaka čast svima- kazao nam je Joso. Istog je dojma i 74-godišnja Marija Lisica iz Bibinja koja se, kao kronični bolesnik, prijavila među prvima.

- Danas sam došla prije svog termina i svejedno nisam čekala. Sve ide brzo, za sada nema nikakve reakcije- kaže Marija.

17. travanj 2024 22:05