StoryEditorOCM
4 kantunaMI SMO LOKALNA EKIPA

Je li ovo razlaz u Akciji mladih i koji će Zadrani naći svoje mjesto na listi Stipe Petrine i Mosta?

Piše Predrag Opačić
4. lipnja 2020. - 20:59

Ante Rubeša, Marjana Botić i Marko Pupić Bakrač na zadarskoj su političkoj sceni dosada funkcionirali kao međusobno čvrsto povezani udarni tim Akcije mladih. Formalno, samo je Rubeša član Akcije mladih, dok su Botić i Pupić Bakrač „nezavisni pojedinci” koji su upravo u Akciji mladih pronašli sebi blisku političku platformu.

Pokazuje li aktualno krojenje saborskih lista razlaz Rubeše, Botić i Pupić Bakrača jer su se pred parlamentarne izbore odlučili za različite liste i podržali različite političke opcije?

Marjana Botić će se pojaviti na listi Mosta, po neslužbenim informacijama na visokom drugom mjestu, odmah iza Mira Bulja kao nositelja liste za Devetu izbornu jedinicu.

- Da, o pojavljivanju na listi smo ozbiljno razgovarali, ali još nije bilo razgovora o poziciji na listi, niti mi je to primarno. Motiv mi je pomoći svom prijatelju i kolegi Miru Bulju koji je kao saborski zastupnik otvarao cijeli niz tema važnih za Zadarsku županiju, od Crnog brda do Gaženice. Cijelo to vrijeme smo korektno surađivali. Želim pomoći gospodinu Bulju, a što se mene tiče, to može biti i 14. mjesto na listi, kaže Marjana Botić podsjećajući da je „Deveta izborna jedinica skrojena za izborne prevare vladajućih”.

- Mi smo lokalna skupina koja na nacionalnoj razini nema vidljivosti, pa imamo slobodu podržati opcije najbliže našim razmišljanjima. Na EU izborima sam napravila grešku dajući gratis potporu Mislavu Kolakušiću koji se nije ni namjeravao kandidirati na parlamentarnim izborima, pa sam ovog puta bila opreznija i pregovarala sam sama. Što se mojih prijatelja Ante Rubeše i Marka Pupić Bakrača tiče, mi ćemo na lokalnoj razini nastaviti kao i do sada, tvrdi Marjana Botić.

Također na drugom mjestu, ali na Nezavisnoj listi Stipe Petrine, trebao bi se pojaviti Ante Rubeša koji je u srijedu potpisao ugovor o političkoj suradnji s primoštenskim načelnikom.

- Ne radi se ni o kakvom razlazu, nama i dalje ostaje primarna „lokalna priča”, izjavio nam je Ante Rubeša ne želeći se upuštati u procjene po kojima bi, ako Petrina uspije prijeći izborni prag, upravo Rubeša mogao završiti u Saboru dok bi, makar do narednih lokalnih izbora, Petrina ostao na poziciji načelnika Primoštena.

Moguće je da će jedno od mjesta na listi Stipe Petrine pripasti i dosadašnjoj općinskoj vijećnici u Sukošanu Petri Žitko, te Marku Pupiću Bakraču, ali njegova pozicija još nije utvrđena.

- Nije mi to primarno, uobičajeno je da se na ovakvim izborima pojavim na 14. mjestu, pa nije isključeno da tako bude i ovog puta, kaže Pupić Bakrač.

Mada je već izjavio da ga čudi izbor kolegice Botić, ni Pupić Bakrač ne misli da se radi o „razlazu Akcije mladih”. Mi nemamo stranačku stegu kada se radi o predsjedničkim i parlamentarnim izborima na kojima, po vlastitoj savjesti i političkim preferencijama, možemo podržati bilo koju opciju, podsjeća Pupić Bakrač.

MOST: Mladena Malte nema, Ivan Matić siguran

Na listi Mosta neće se pojaviti Mladen Malta koji je suradnjom s „mostovcima” postao vijećnik u Gradskom vijeću Zadra. Ali, na Mostovoj listi sigurno će biti ime njihovog županijskog vijećnika Ivana Matića. Na kojoj poziciji, još nije određeno, ali po neslužbenim informacijama to ovisi o željama i mogućnostima samog Matića.

19. travanj 2024 01:49