StoryEditorOCM
4 kantunaZATVARANJE KRUGA

Je li 22 godine nakon što im je donijela vlast, HDZ spreman okrenuti leđa Renati Peroš i hoće li ravnateljica Narodnog muzeja biti jedina?

Piše Predrag Opačić
18. travnja 2023. - 22:46

Dvadeset i dvije godine nakon što je Renata Peroš prebjegla s Nezavisne liste Stanislava Antića u unosno krilo HDZ-a i tako mu omogućila dodatne četiri godine vlasti, žena koja je postala najpoznatiji politički prebjeg u povijesti Zadra nalazi se pred mogućnosti "zatvaranja kruga”. Antić to nije uspio dočekati, propala je i zamisao Marka Vučetića da se po legendarnom zadarskom direktoru nazove Narodni muzej, a da Renata Peroš i dalje ostane ravnateljica, čime bi jedna duboko amoralna priča dobila svoj perverzni i prigodno licemjerni završetak.

Natječaj za izbor ravnatelja ili ravnateljice Narodnog muzeja još traje, ali se ovog puta pojavila pukotina u kojoj Renata Peroš može zaglaviti, jer po prvi put aktualnoj ravnateljici prijeti opasnost da ostane bez podrške HDZ-a, što je nenadoknadiv gubitak posve dovoljan za oproštaj od ravnateljskog mjesta.

O tome se već neko vrijeme govori u vrhu zadarskog HDZ-a, ali, mada nitko od njih ne demantira da se stranka želi riješiti "povijesnog balasta”, čak ni "dobro informirani” još nisu spremni to javno komentirati. Iz toga bi se moglo zaključiti da ni nakon silnih godina, sve frakcije u HDZ-u još nisu suglasne s distanciranjem od Renate Peroš unatoč tome što je riječ o najvećem simbolu političke korupcije kojeg je Zadar imao priliku vidjeti. Zato bi za HDZ moglo postati razotkrivajuće ne samo što će se događati s ravnateljskom pozicijom, nego i hoće li netko i kakvu argumentaciju potegnuti u repriznom spašavanju "vojnikinje Renate”.

- HDZ se mora prilagoditi novim političkim okolnostima i promovirati neke drugačije kriterije kadrovske politike vodeći računa na kakav odjek kod birača i cijele lokalne javnosti nailaze naši potezi, kaže jedan od ključnih ljudi Gradskog odbora HDZ-a duboko uvjeren da bi i javnost i birači pozdravili "oproštaj” od Renate Peroš.

"Nove političke okolnosti” treba prevesti kao opominjuće rezultate prošlih lokalnih izbora od kojih HDZ više nije u ležernoj situaciji da gradom upravlja ne vodeći računa ni o opoziciji, ni o javnosti, a ponekad i mimo volje dijela vlastitog članstva. Ta su vremena završena i zato ova rečenica neodoljivo podsjeća na poruku Božidara Kalmete u izbornoj noći koja se u parafrazi svodi na ovo: „Mijenjajmo se, jer će inače birači mijenjati nas”. U dvije godine od izbora, premalo se toga promijenilo.

S druge strane, Narodni muzej se nalazi pred cijepanjem na dvije ustanove od kojih bi jedna trebala završiti u naručju Grada Zadra, a odluku o tome mora amenovati Gradsko vijeće sastavljeno od većine kojoj je Renata Peroš crvena krpa neusporedivih dimenzija. Inzistiranje na njenom "radioaktivnom” imenu sigurno bi dovelo do potpune mobilizacije i homogenizacije postojeće labave većine u GV-u, što bi u pitanje moglo dovesti i već nacrtani projekt transformacije Narodnog muzeja. Zato nije nemoguće da se, uz pragmatično stvaranje percepcije o odustajanju od nekih starih navika, HDZ jednostavno ne želi još jednom naći u poziciji taoca Renate Peroš baš u vrijeme kada su im birači, prezasićeni takvim politikama, poslali jasnu poruku.

Naizgled čudno, ali i u opoziciji ima i onih koji trljaju ruke procjenjujući da bi odbacivanjem Renate Peroš HDZ u stvari zabio neviđeni autogol, jer bi njenim brisanjem odustao od vlastitog koruptivnog DNK čime bitno demotivira nezajažljivi vlastiti stranački kadar, a nekim svojim budućim političkim partnerima bi unaprijed odaslao opomenu da u budućnosti više ne mogu računati na "doživotnu toplinu stranačkog zagrljaja”.

Nije slučajno što se temperatura diže baš oko Renate Peroš, ali nije ona jedini rebus kojeg bi HDZ želio adaktirati. Pitanje je, međutim, ima li u ovom trenutku HDZ dovoljno snage za opsežnu kadrovsku rekonstrukciju ili će, puno vjerojatnije, sačekati povoljniji tajming i izglasavanje gradskog proračuna. Mandati istječu i ravnateljima "Ljekarne” Boži Čolaku i Zoranu Škrgatiću iz Zavoda za javno zdravstvo. To, također, može postati prilika za "rebrendiranje”, ali se teško oteti dojmu da će odlasci Čolaka i Škrgatića, s obzirom na poodmaklu životnu dob, više biti plod bioloških zakona nego političke želje da se i na njihovim primjerima demonstrira novi kurs. Za to bi puno uvjerljivije poslužilo ime direktora gradske Turističke zajednice Marija Paleke oko kojega nikada u HDZ-u nije postignut visok stupanj suglasnosti.

Za razliku od Peroš, koja je došla "izvana” i jednim se potezom na više od dva desetljeća ugradila u temelje HDZ-ovog lokalnog režima, Paleka kao direktor nikada nije stekao status "čovjeka režima”, već je i u HDZ-u toleriran kao čovjek čija sudbina ovisi samo o prijateljstvu s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Po ocjeni onog dijela HDZ-a u kojem se sada intenziviraju razgovori o nužnosti nove kadrovske politike, Paleka u kontinuitetu, svojim potezima i načinom upravljanja, u javnosti stvara negativnu percepciju ne pokazujući potencijal ni prostor za napredak.

Ali, frakcijske podijeljenosti unutar HDZ-a uvijek stvaraju vremenski odmak od dijagnoze do propisivanja terapije ili kirurškog zahvata. Što se Narodnog muzeja tiče, vrijeme im lagano curi, jer je preostalo samo još dva dana dok 20. travnja ne bude zatvoren javni natječaj za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice.

Jesu li na taj natječaj pažnju obratili i u zadarskoj opoziciji, vidjet će se za nekoliko dana kada bude poznato je li se i tko javio. Osim Renate Peroš.

06. svibanj 2024 23:21