StoryEditorOCM
4 kantunaSUDSKI OBRAT

Jakov Surać: ‘Odluka suda nije me iznenadila. Znao sam da konačno imam prave dokaze i da sam nepravedno bio osuđen i obilježen kao nasilnik‘

Piše Ivica Nevešćanin
7. srpnja 2020. - 11:55
Jakov Surać na suđenju u Zadru prije godinu dana kada je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvoraLuka Gerlanc/Cropix

- Pravda je spora, ali dostižna – izjavio je Jakov Surać za Zadarski.hr, nakon što je izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru prihvatilo njegov zahtjev za obnovom postupka u kojem je bio pravomoćno osuđen na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog fizičkog napada na Hrvoja Bajla, vlasnika portala Zadar News. Umjesto na izdržavanje zatvorske kazne bivši nogometaš NK Zadar sada će na novo suđenje, ali ne više za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozlijede, već za prekršaj, moguće narušavanja javnog reda i mira, što znači da ga, ukoliko bude proglašen krivim, čeka vrlo vjerojatno uvjetna kazna, jer je dosad bio neosuđivan.

- Osjećam se dobro. Odluka suda me obradovala, ali me nije iznenadila. Znao sam da konačno imam prave dokaze i da sam nepravedno bio osuđen. Priznavanjem dokaza od strane suda ispravlja se nepravda koja mi je nanesena. Ne bojim se novog postupka, znam da nisam napravio ono za što me se tereti i to ću dokazati u novom postupku. Samo što to više neće biti postupak za tešku ozljedu, nego nešto puno lakše. Nepravedno sam obilježen kao nasilnik, a sada svi vide da je taj događaj bio nešto sasvim drugo od onoga kako su ga neki pojedinci prikazivali – kazao nam je Jakov Surać.

Surać je osuđen zbog fizičkog napada na Bajla 24. lipnja 2018. godine na Branimirovoj obali u Zadru. Surać je tvrdio da ga je Bajlo provocirao i pokušavao snimiti mobitelom, a Bajlo je govorio da ga je Surać napao iz čista mira i prijetio zbog svojih napisa o Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću na portalu Index i u tjedniku Nacional. Također je rekao da ga je Surać cipelario dok je bio na podu, a Surać je kazao da je te večeri bio bos sa šlapama na nogama.

Nakon Bajlove prijave policija je podnijela prijavu protiv Suraća za nanošenje teške tjelesne ozlijede i prijetnje. Surać je za prijetnju pravomoćno oslobođen, a u prvostupanjskom postupku vođenom na Općinskom sudu u Zadru za tešku tjelesnu ozljedu bivši nogometaš je 22. ožujka 2019. osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno na tri godine. Žalbu državnog odvjetništva drugostupanjski sud u Bjelovaru je djelomično prihvatio te preinačio odluku zadarskog suda dodijelivši Suraću 22. siječnja ove godine deset mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Surać se međutim nije predao. Navodno su do njega došle informacije kako između medicinske dokumentacije u sudskom spisu i RTG snimke Bajlove ozljede postoje određena odstupanja, odnosno da medicinska dokumentacija iz sudskog spisa ne opisuje RTG snimak na pravi način. Surać angažira odvjetnika mr.sc. Ivu Brkića koji od zadarske bolnice traži uvid u izvornu dokumentaciju, odnosno RTG snimak koji je jedini relevantan dokaz za sudsko vještačenje. Kad je dobio snimak, Surać se obratio uglednim sudskim vještacima medicinske i radiološke struke, prof. dr. Josipu Škaviću i prof. dr. sc. Kristini Potočki, koji su nakon uvida u rendgenski snimak utvrdili da Bajlo nije zadobio tešku tjelesno ozljedu prijeloma lakta. Odnosno da sudski vještak Davor Mayer i sud u prvom i drugom stupnju nisu proveli vještačenje RTG snimka kao jedinog vjerodostojnog dokaza, nego su svoje mišljenja donijeli na temelju vještačenje medicinske dokumentacije koja nije sadržavala sporni snimak.

Mišljenje uglednih vještaka Surać je 5. svibnja ove godine preko svog branitelja uputio Općinskom sudu u Zadru sa zahtjevom za obnovom kaznenog postupka jer je došao do „novih činjenica i dokaza koji sami za sebe su prikladni da prouzroče oslobođenje osuđene osobe ili osudu po blažem zakonu”. Sud je procijenio da su zahtjevi za obnovom postupka opravdani, štoviše, nedvojbeno je utvrdio kako prilikom vještačenja nije korišten RTG snimak, što "predstavlja novi dokaz i novu činjenicu od krucijalne važnosti o kojem ovisi pravna kvalifikacija kaznenog djela kao i visina kazne koja se okrivljeniku eventualno može izreći".

Izvanraspravno vijeće je zapravo prihvatilo kombinirano sudsko-medicinsko i radiološko vještačenje zadobivenih ozljeda od strane Suraćevih vještaka koji su očito utvrdili da Bajlo nije zadobio prijelom lakta desne ruke. Odluka vijeća ujedno je odgodila izvršenje pravomoćne presude za Suraća sve do pravomoćnog okončanja obnovljenog postupka. Ako u tom postupku i bude osuđen, male su šanse da dobije zatvorsku kaznu, jer će mu se najvjerojatnije suditi za prekršaj, a ne za kazneno djelo.

19. travanj 2024 08:29