StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U SALIMA

Izvjesio zastavu HOS-a, mještani je gađali jajima, a don Vlahović napao našeg novinara: Vi ste partizančine! Kao svećenik sam to učinio i opet ću!

Piše Mišel Kalajžić
3. svibnja 2021. - 17:31

Na zgradi Župe Sali Zadarske nadbiskupije na Dugom otoku kod Zadra, u subotu 1. svibnja uz zastavu Republike Hrvatske osvanula je izvješena i zastava HOS-a sa sloganom "Za dom spremni" korištenom iz vremena NDH.

Župu vodi župnik don Tomislav Vlahović koji je već do sada izazivao reakcije zbog problematičnog ponašanja i stavova. Don Tomislav je u Sali na službu stigao nakon velikog skandala koji je kao policijski kapelan priredio Zadarskoj nadbiskupiji. Naime, njega su mještani Benkovca tada prijavili kako ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske.

Na isticanje zastave HOS-a upozorili su nas sami Saljani koji su poslali i fotografije. Ali nije ostalo samo na tome. Isticanje zastave vojne postrojbe na vjerskoj zgradi izazvalo je reakcije nekih mještana jer se na jednoj od slika vidi da su škure župskog doma gdje stoluje don Vlahović gađane jajima čiji su tragovi ostali na fasadi i prozorima.

Zbog čega je na župskoj kući u Salima uz državni stijeg izvješena i ratna zastava HOS-a sa spornim sloganom na državni blagdan Praznik rada i crkveni spomendan Sv. Josipa radnika koji se također obilježava 1. svibnja, pitali smo i don Tomislava Vlahovića, koji je potvrdio kako osobno stoji iza isticanja zastave HOS-a, sasasuvši pri tom i salve uvreda...

- Jesam, s ponosom sam je izvisio zato što je obljetnica Bljeska, a dan poslije obljetnica pogibije našeg Franka Lisice - odgovorio je župnik Sali don Tomislav Vlahović na pitanje je li on u subotu postavio zastavu HOS-a na župski dvor Zadarske nadbiskupije u Salima na Dugom otoku.

image
Čitatelj/Zadarski.hr

Pitanje je li ratnoj zastavi ipak mjesto na vjerskoj kući s natpisom "Za dom spremni" koji se koristio za vrijeme NDH, a što je izazvalo mještane da škure gađaju jajima, dodatno je razbjesnilo don Tomislava koji je osuo paljbu po novinarima "da smo partizančine kao i oni koje izvrću povijesne insignije i lažu"...

- Da, slobodno napišite da lažete. Kao svećenik sam to učinio i opet ću, rekao nam je don Tomislav čije je optužbe preko mobitela zbilja bilo teško dalje slušati.

On je i nedavno za Uskrs izazvao incident pozivanjem vjernika na nepridržavanje mjera protiv koronavirusa, što je izazvalo verbalni sukob s vjernicima i u samoj crkvi...

Čini se ipak da incidenti u Salima više neće ostati na (samo)volji župnika. Nakon najnovijeg izgreda don Tomislava Vlahovića, priopćenjem se u ponedjeljak 3. svibnja u ime Zadarske nadbiskupije oglasio mons. Josip Lenkić, generalni vikar.

- Ordinarijat Zadarske nadbiskupije je upoznat s događajima o kojima je pisano u posljednje vrijeme, a odnose se na župe Sali i Luka, te na postupanja župnika don Tomislava Vlahovića.

Određeni stavovi, izjave i postupanja župnika don Tomislava, gledom na nepoštivanje crkvenih odredbi koje se tiču koronavirusa i postavljanja stjegova na župnu kuću, izazvala su, nažalost, negodovanje vjernika, te prouzročila određenu zbunjenost.

Župnici znaju da se na crkvene zgrade može isticati isključivo državni stijeg i eventualno papinska zastava, o čemu je svojevremeno upozoren i don Tomislav Vlahović. U svezi s poštivanjem mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa svi su župnici u Zadarskoj nadbiskupiji dobili Odredbe koje je izdala HBK i Zadarska nadbiskupija. One su javno objavljene i treba ih se pridržavati, kako sa strane crkvenih službenika tako i sa strane vjernika ove Nadbiskupije.

Budući da su na ovaj Ordinarijat stizale usmene i pismene pritužbe gledom na spomenute točke, Nadbiskupija je pokrenula uobičajeni kanonski izvid i postupak, o čemu će javnost biti izviještena kad proces završi. Izražavamo žaljenje zbog sablazni i nereda pa molimo sve koji su time pogođeni neka imaju strpljenja i razumijevanja dok kanonski postupak traje – izjavio je za Zadarsku nadbiskupiju mons. Josip Lenkić, generalni vikar.

image
Čitatelj/Zadarski.hr
19. travanj 2024 13:08