StoryEditorOCM
4 kantunaDVA POZNATA ZADARSKA PODUZETNIKA U RATU ZA PARKIRALIŠTE U GAŽENICI

Ivica Surać: Ako se Nižić bude natjecao, dat ćemo ponudu koja se ne odbija! Zvonimir Nižić Grof: To zvuči nesuvislo i nema veze ni sa zakonom ni s natječajem!

8. lipnja 2019. - 00:00
gazenica_parking2-220915

U Zadru upravo traje "tihi rat" za naplatu parkirališta s ukupnom površinom od 11.851 četvornog metra i 343 parkirna mjesta u sklopu luke Gaženica u kojega su uključena dvojica poznatih ovdašnjih poduzetnika čije će odmjeravanje snaga potrajati do 1. srpnja i isteka roka Lučke uprave Zadar za podnošenje ponuda. Prethodni je natječaj poništen, a pristigle su dvije ponude od kojih je jednu podnijela tvrtka "Max plastika", dok je drugu poslala "Emona" iz Preka.

Jedan od osnivača "Max plastike" je Ivica Surać, a vlasnici "Emone" su Davor Jerolimov, brat bivšeg načelnika Preka Ive Jerolimova, te Ana Ciketić, kćerka puno poznatijeg poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, zbog čega se natjecanje za koncesiju i doživljava kao "obračun" između poduzetničkog dvojca Surać-Nižić. Surać je novi u poslu s parkiralištem, dok "Emona" već godinama naplaćuje parking u luci Preko, pa se u Zadru pretpostavlja da će obje tvrtke ponude poslati i na aktualni natječaj.

- Koincidencija je što je "Max plastika" doregistrirana za obavljanje parkirališne djelatnosti neposredno pred zatvaranje poništenog natječaja, ali to nije urađeno zbog Gaženice. Da, javit ćemo se i ovog puta, ali će ponudu poslati "Sarag Gaženica", tvrtka koja je još 2017. registrirana i za ovu djelatnost, kaže vlasnik trgovačke tvrtke "Sarag" Ivica Surać objašnjavajući svoje motive za ulazak u novi posao.

- "Sarag" gradi poslovni centar s garažom od 390 mjesta i ne možemo prekriženih ruku gledati da pred vratima naše garaže netko drugi preuzme parkiralište. Zato će naša ponuda biti takva da će sigurno eliminirati sve ostale! Mi se ne natječemo zbog nekoliko stotina tisuća kuna eventualne zarade, jer u našem poslu to je nebitan iznos. Ali, ovo je pitanje prestiža.

- Da, ali to je "pitanje prestiža" i za Zvonimira Nižića...

- Vjerujem da se gospodin Nižić, kada mu sve ovo bude poznato, neće ni natjecati, jer je njegov interes u odnosu na naš još manje značajan.

- Niste razgovarali s njim?

- Ne, ali hoću. U slučaju da se neće natjecati, naša će ponuda biti u logičnom iznosu u odnosu na uvjete natječaja, a ako se ipak bude natjecao, dat ćemo ponudu koja se ne odbija! Uostalom, ako Nižić bude toliko inzistirao na ovom poslu, mogu mu ponuditi najam naše garaže.

Surać tvrdi da je s turskim koncesionarom u Gaženici već dogovorio uvjete preuzimanja parkirališta koje je pod ingerencijom koncesionara i nije u obuhvatu sadašnjeg natječaja Lučke uprave. Potpis ugovora za to parkiralište, s već dogovorenim uvjetima, Surać najavljuje ubrzo nakon što bude okončan sadašnji natječaj Lučke uprave. "Sarag" je već dobio koncesiju za izgradnju trgovačko-poslovnog centra, podzemne garaže i hotela u Gaženici, ali se ishodovanje potrebne dokumentacije rasteglo mimo očekivanja.

- Nakon što smo dobili lokacijsku dozvolu, dokumentacija je konačno gotova i svi su potrebni dokumenti predani Ministarstvu graditeljstva na odlučivanje. Imamo informaciju da su svi uvjeti ispunjeni i da je ispisivanje građevinske dozvole samo još tehničko pitanje. Zato smo za izvođenje radova zatražili ponude svih zadarskih građevinskih tvrtki, ali i nekih izvan Zadra među kojima je i "Strabag". Izvođač će biti izabran oko 20. srpnja, a radovi bi trebali krenuti na jesen. Poslovni centar bi trebao biti gotov do sljedećeg ljeta, a hotel sa sto soba, kojim će upravljati neka od renomiranih hotelskih kuća, u funkciji bi trebao biti u travnju 2021. godine, najavljuje Ivica Surać.

Kontaktirali smo Zvonimira Nižića Grofa i upoznali ga stavovima Ivice Suraća oko natječaja za parkiralište u Gaženici.

- To što ste mi pročitali zvuči nesuvislo. Nema veze ni sa zakonom ni s natječajem. Natječaj je otvoren za sve i kad bude raspisan znat ćemo i uvjete. Drugog komentara nemam, kazao nam je kratko Nižić.

Pokušali smo dobiti i direktoricu tvrtke "Emona" Anu Ciketić, ali se na službeni broj tvrtke nitko nije javio.

 

"Sarag" otvara trgovinu u auto kampu Borik i u zgradi trajektnog terminala

Osim dogovora oko parkirališta, Ivica Surać je s turskom tvrtkom Zadar International Port Operations, koja upravlja Gaženicom, u travnju sklopio i posao oko najma trgovine u zgradi terminala. Riječ je o 288 kvadrata čije će uređivanje i opremanje koštati oko 1,5 milijun kuna. Ta bi trgovina trebala biti u funkciji do kraja lipnja, istodobno kada i "Saragova" trgovina u sklopu Auto kampa Borik od 600 kvadrata za čije će uređenje, u dogovoru s Falkensteinerom, "Sarag" uložiti nešto više od pet milijuna kuna. Radovi na obnovi trgovine koju "Sarag" već dugo koristi su pri kraju i trebali bi završiti do kraja obnove auto kampa u koju je Falkensteiner uložio blizu deset milijuna eura, pa se očekuje da će luksuzna biti i trgovina u sklopu auto kampa s pet zvjezdica.

25. travanj 2024 00:08