StoryEditorOCM
4 kantunaU KAKVOM JE STANJU STAMBENI FOND GRADA ZADRA I TKO GA KORISTI?

Imaju 400 stanova, ali im ne znaju tržišnu vrijednost, a useljiva su samo dva – čiji su zaposlenici dobivali "kadrovske kvadrate"?

4. veljače 2019. - 18:48
vostarnica1-310511

Od gotovo 400 stanova u vlasništvu Grada Zadra, ovog je trenutka moguće useliti u samo njih dva, dok su svi ostali prazni stanovi neuvjetni za stanovanje. Grad još uvijek nema studiju procjene ukupne tržišne vrijednosti svih stanova u svom vlasništvu, ali je započela izrada energetskih certifikata i procjena tržišne vrijednosti svakog stana pojedinačno, dok je izrada Registra gradske imovine u završnoj fazi i očekuje se njegova izrada u sljedećih šest mjeseci.

-Grad Zadar u svom posjedu drži ukupno 397 stanova od kojih određeni broj stanova nije useljiv odnosno nalaze se u ruševnom stanju te nisu prikladni za stanovanje, a u onima koji su u useljivom stanju temeljem različitih osnova stanuju najmoprimci. Što se tiče praznih stanova koji su u odgovarajućem stanju za stanovanje, takvih je trenutno dva, kaže pročelnik Upravnog odjela za gradsku imovinu Tomislav Korona.

Pročelnik Korona navodi da Grad Zadar u svom posjedu trenutno ima 12 takozvanih kadrovskih stanova koji su temeljem više različitih odluka nekog od zadarskih gradonačelnika "dodjeljivani kadrovima od posebnog interesa za Grad Zadar". Takve su stanovi dobili zaposlenici Opće bolnice Zadar, Ministarstva unutarnjih poslova -Policijske uprave zadarske, Sveučilišta u Zadru, Jedriličarskog kluba Uskok, Kuglačkog kluba Zadar te Arheološkog muzeja u Zadru. Temeljem Konačne liste prioriteta, u najam je dodijeljeno 228 "socijalnih stanova", a od ukupne brojke gradskih stanova za njih 46 korisnici plaćaju ekonomski najam, dok stanari 73 stana plaćaju takozvanu zaštićenu najamninu. Koliki su iznosi te zaštićene najamnine?

-Sukladno odredbama Zakona o najmu stanova predviđena zaštićena najamnina i slobodno ugovorena najamnina te je propisana formula na temelju koje se izračunava iznos najamnine tako da izračun najamnine, kako ekonomske tako i zaštićene, ovisi o veličini stana, broju članova kućanstva, prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj i nekim drugim kriterijima, pa nije moguće dati jednoznačan odgovor koliko iznosi najamnina obzirom da je ona u svakom pojedinačnom slučaju odnosno pojedinom ugovoru o najmu, različita. Primjera radi, iznos zaštićene najamnine za stan veličine 65 četvornih metara, u kojem stanuje pet članova kućanstva, iznosi 175,50 kuna mjesečno, objašnjava pročelnik Korona.

-Tko i koliko često provodi kontrolu korištenja gradskih stanova?

-Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom, naš Odsjek za stambene i poslovne prostore, vodi evidenciju sklopljenih ugovora o najmu stana, vrši kontrolu u njihovoj provedbi na terenu odnosno u stanovima koji su u najmu, a sve kako bi spriječile potencijalne zlouporabe dodijeljenih prava. Kontrola se vrši često i redovito i to kako odlascima na teren tako i prikupljanjem odgovarajuće dokumentacije koju stranke, to jest najmoprimci, moraju predavati prilikom produženja ugovora o najmu, a na temelju koje dokumentacije se onda potvrđuje da li stranke udovoljavaju ili ne udovoljavaju uvjetima za produljenje ugovora o najmu odnosno, u negativnom slučaju, jesu li ispunjeni uvjeti za raskid ugovora o najmu, kaže Korona.

Grad trenutno vodi sudske sporove oko korištenja pet svojih stanova, a na ročištima Grad predstavljaju diplomirani pravnici zaposleni u Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom. 

 

Ne zna se tko će useliti u stan što ga je koristio Radovan Dunatov

Bivši pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Radovan Dunatov odlaskom u mirovinu vratio je stan kojega je s obitelji koristio preko dva desetljeća. Riječ je o najvećem stanu među takozvanim kadrovskim gradskim stanovima, veličine je 115 kvadrata, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Ulici dr. Franje Tuđmana.

Međutim, nakon što je Dunatov iselio i vratio ključeve, u gradskoj upravi još uvijek nije donešena odluka o tome tko će ubuduće koristiti taj stan.

 

Upravni odjel za socijalnu skrb lani nije dodijelio niti jedan stan

Upravni odjel za socijalnu skrb ima pravo godišnje dodijeliti sedam stanova, ali ta mogućnost prošle godine nije iskorištena jer je podjelom 73 nova stana na Crvenim kućama, smanjen pritisak za dodjelu gradskih kvadrata.

-Upravni odjel sudjelovao je u određivanju kriterija za dodjelu stanova, a zadužen je i za provjeru postojećih stanara. Naime, zna se dogoditi da se socijalno stanje nekih obitelji poboljša ili promijeni, da se netko od korisnika, na primjer, zaposli ili iz nekog razloga više ne koristi dodijeljeni mu stan, pa provjeravamo imaju li stanari još uvijek uvjete koje su imali u trenutku dodjele. Ako te uvjete nemaju, ponudi im se, po važećim kriterijima, neki drugi gradski stan, obično manje kvadrature, za koji nositelj i korisnici imaju zadovoljene kriterije, kaže pročelnik UO za socijalnu skrb Mario Pešut.

10. svibanj 2024 08:56