StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ DVA DANA

Hoteli Zadar ipak srušili ‘Zaru beach‘, Grad Zadar zbog uništavanja tuđe imovine cijeli slučaj prijavio policiji

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
7. srpnja 2020. - 22:23

Prošlog petka započelo je rušenje ilegalno sagrađenih dijelova bivšeg Zara Beach restorana na Kolovarama, a u utorak su skoro svi bespravni dijelovi građevine bili sastavljeni sa zemljom. Radnicima koje su angažirali Hoteli Zadar ostalo je srušiti još dvije južne terase iznad mora i počistiti otpad.

Samo pet dana bilo je potrebno da se do kraja izvede rješenje o rušenju ilegalno sagrađenih dijelova tog objekta koje staro punih deset godina.

image
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Bespravno sagrađeni dijelova Zara Beach polagano nestaju, ali zato bujaju prepirke između Hotela Zadar i Grada Zadar. Grad zadar je jasno rekao da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Hotela zadra jer ruše tuđu imovinu, odnosno imovinu RH danu na upravljanje Gradu Zadru. PU zadarska zaprimila je prijavu Grada Zadra, a izvijestili su nas kako su u tijeku izvidi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom.

Pročelniku za gradsku imovinu Tomislavu Koroni prošle smo srijede poslali upit u kojem smo tražili da nam razjasni okolnosti pod kojima je tvrtka Sokol projekt poslovala u tom prostoru i dobila koncesijsko odobrenje za terasu. Odgovor je stigao u utorak ujutro.

Iz Koroninog odgovora proizlazi da je Sokol projekt zahtjevu za izdavanjem koncesijskog odobrenja priložila: ugovor o zakupu poslovnog prostora između Hotela Zadar i Stanka Miletića, aneks ugovora o zakupu poslovnog prostora između Hoteli Zadar i Stanka Miletića, potom sporazum o prijenosu i preuzimanju prava i obveza iz ugovora o zakupu poslovnog prostora između Šime Miletića, Tres 14 i Hotela Zadar te ugovor o zakupu poslovnog prostora između Tres 14 i Sokol projekt ugostiteljskog objekta na plaži Kolovare, caffe bar „Hitch" te prateći fast food objekt, sve druge nusprostorije i sve pripadajuće terase i dvorište.

Također je priložen i dokaz o legalnosti ugostiteljskog objekta uz koji je zatraženo koncesijsko odobrenje za pripadajuću terasu ugostiteljskog objekta, navode iz Grada Zadra. Sokol projekt je dakle bio 'treća ruka' zakupa objekta na atraktivnoj lokaciji, u vlasništvu države i pod gradskom upravom te posjedu Hotela Zadar.

Prema riječima predsjednice uprave Hotela Zadar, Jennifer Marie Miletić, Sokol projekt nikada nije potpisao ugovor izravno s Hotelima Zadar koji polažu prava na njega, jer je u pretvorbi ušao u temeljni kapital tvrtke, a država ih nikad nije deposedirala. Odluku da se Sokol projekt 2016. godine ipak izda koncesijsko odobrenje donio je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta.

image
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

- Obzirom da je Planom upravljanja pomorskim dobrom za 2016. godinu, kojeg donosi Gradonačelnik Grada Zadra, navedeno kako se za djelatnost ugostiteljstva i trgovine može dati koncesijsko odobrenje za djelatnost na pripadajućoj terasi objekta, te da su u predmetnom postupku ispunjeni svi uvjeti određeni Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja i evidentirana uplata godišnje naknade za koncesijsko odobrenje, podnositelju je izdano koncesijsko odobrenje za terasu pripadajućeg ugostiteljskog objekta površine 150 kvadrata na traženoj mikrolokaciji, stoji u odgovoru iz gradske uprave.

Iz Grada Zadar naglašavaju da su prošlog petka, kada je započelo rušenje, nisu dali suglasnost Hotelima Zadar za pristupa „Zara Beachu" radi rušenja objekta.

- Hoteli Zadar su isti dana (3. srpnja 2020. godine) neovlašteno ušli u posjed i započeli rušenje, a zbog čega će Grad Zadar protiv navedenih podnijeti kaznenu prijavu radi kaznenog djela uništavanja tuđe imovine, navode iz Grada Zadra no kaznenu prijavu protiv Hotela Zadar još uvijek nisu podignuli ni u policiji niti u državnom odvjetništvu.

U četvrtak, 9. srpnja, nastupa apsolutna zastara na izvršenje rješenja o uklanjanju bespravnih dijelova popularnog restorana. Hoteli Zadar su bespravnu gradnju skrivili, i sada taj nalog pet minuta do dvanaest izvršavaju, iako su deset godina to odgađali. No to ne znači da će na bilo koji način u budućnosti upravljati objektom na Kolovarama, niti da će ostati u njegovom posjedu.

Poništena koncesija jer nisu platili

Iz Grada su napisali kako je koncesijsko odobrenje tvrtki Sokol projekt dano na rok od pet kalendarskih godina, od 21. listopada 2016. do 31. prosinca 2020. godine.
- Poništeno je rješenjem Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja na području Grada Zadra 23. srpnja 2019. godine, jer nositelj danog odobrenja Sokol Projekt nije uplatio obračunatu godišnju naknadu za 2018. godinu, i do datuma poništenja rješenja za 2019. godinu.Zbog toga koncesijsko odobrenje dano za pripadajuću terasu objektu Sokol projektu nije ovjereno za navedene godine.
 

‘Zašto bi podigli prijavu?‘

- Ostale su još dvije terase za srušiti, a vjerujem kako će kroz nekoliko dana sve biti srušeno i počišćeno. Nema nikakvih problema što zastara rješenja o uklanjanju građevina iz 2010. godine nastupa u četvrtak, jer su radovi započeti prije stupanja zastare na snagu, kazao nam je Augustin Sudinja, odvjetnik Hotela Zadar dodajući kako mu nije poznato je li Grad Zadar podignuo kaznenu prijavu protiv Hotela Zadar.

- Ne shvaćam ni zašto bi podigli kaznenu prijavu?, pita se odvjetnik Sudinja dodajući kako su prošli petak na rušenje stigli policijski službenici, ali i kako su ubrzo otišli nakon što su vidjeli da Hoteli Zadar imaju rješenje o uklanjanju ilegalno sagrađenih građevina.

25. travanj 2024 20:07