StoryEditorOCM
4 kantuna‘BIJELI MERCEDES‘

Hoće li gradski vijećnici pristati da Grad pozajmicu od 2,5 milijuna kuna za HNK Zadar pretvori u dionice kluba?

Piše I.I.
15. lipnja 2022. - 22:12

HNK Zadar pokreće postupak preoblikovanja iz sportske udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo zbog čega su se obratili Gradu Zadru kako bi Grad svoju pozajmicu od 2,5 milijuna kuna pretvorio u dionice te tako postao jedan od ulagača

Davanje pozajmice HNK Zadru u 2020. godini na sjednici Gradskog vijeća, a pogotovo dva mjeseca nakon nje, kada je kupljen famozni bijeli Mercedes, prošlo je poprilično burno.

Gradonačelnik Branko Dukić tada je pozajmicu tumačio kao najlakši način financiranja sportske udruge jer su "zakazni pregovori s potencijalnim privatnim strateškim partnerima koji su zainteresirani za dugoročnu suradnju s klubom".

Sudeći prema ovom prijedlogu u kojem se traži otpis duga, odnosno pretvorba duga u dionice kluba, izgleda kako ni ovog puta ništa neće biti od "potencijalnog privatnog strateškog partnera".

- S obzirom da Grad Zadar prepoznaje HNK Zadar kao nositelja kvalitete, proces preoblikovanja nužan je korak zbog unaprjeđenja poslovanja na svim razinama. HNK Zadar proces preoblikovanja iz sportske udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo vidi kao nužni korak, a sve kako bi se otvorile druge mogućnosti koje mu sada kao sportskoj udruzi, nisu dostupne, stoji u Prijedlogu koju potpisuje gradonačelnik Branko Dukić dodajući kako bi se pretvorbom klub otvorio širok spektar mogućnosti djelovanja na poslovnom tržištu kroz afirmativno i razvojno poslovanje u područjima sklapanja profesionalnih ugovora, kako profesionalnih ugovora sa igračima tako i s ostalim pravnim osobama te, dakako i sponzorskih ugovora te svih ostalih tipova ugovora kojima je za cilj unaprijediti prihodovnu stranu proračuna kluba.

- U tom smislu HNK Zadar obraća se Gradu Zadru sa zahtjevom da Grad svoje potraživanje po osnovi pozajmice iz 2021. godine u iznosu od 2,5 milijuna kuna pretvori u dionice te da na taj način ostvari pravo na adekvatnu i zasluženu ulogu u razvojnom procesu HNK Zadar. Grad Zadar prepoznaje HNK Zadar kao nositelja kvalitete u nogometu na području Grada Zadra, te vidi svoj interes u prihvaćanju ovakvog traženja, navodi se u prijedlogu.

Što će se dogoditi i kako će vijećnici glasati na idućoj sjednici Gradskog vijeća? Sudeći prema tome kako su se opozicijski vijećnici bunili kada je Grad davao pozajmicu za HNK Zadar, a oni tim novcem za voditelja škole nogometa putem leasinga uzeli auto vrijedan 300 tisuća kuna, rasprava neće proći nezamijećeno. Pogotovo sada kada ti opozicijski vijećnici tvore "opozicijsku većinu" u Gradskom vijeću.

23. travanj 2024 03:16