StoryEditorOCM
4 kantunaNEZAVISNI KANDIDAT

Ginekolog Ivo Žuvela želi biti župan, a Enio Meštrović ga podržava. Glavna tema programa je reforma i jačanje zdravstvenog sustava

Piše Iva Ivanac
7. travnja 2021. - 14:54

Ginekolog Ivica Žuvela u srijedu je najavio kandidaturu za zadarskog župana na lokalnim izborima. Žuvela je nositelj nezavisne liste, a svoj izlazak na izbore simbolično je objavio na Svjetski dan zdravlja, jer upravo je poboljšanje zdravstvenog sustava za sve građanke i građane forte njegovog političkog programa.

- Poučen vlastitim iskustvom o stanju zdravstva u našoj županiji odlučili smo predstaviti našu nezavisnu listu. Okupili smo nestranački tim koji je isključivo vođen stručnošću, entuzijazmom i altruizmom te napraviti kvalitetan program s naglaskom na rješenja problema zdravstvenih ustanova, istaknuo je Žuvela smatrajući kako Županija ne ulaže dovoljno u zdravstvo i ustanove  te kako ima puno prostora za napredak županijskog zdravstvenog sustava.

- Imamo najkvalitetniji program do sada, a naravno da smo uvijek otvoreni za bilo kakve sugestije i kritike. Najbitnije je da se ne držimo velikih obećanja već se držimo stvari koje su konkretne i provedive. Gledajući programe ostalih kandidata nismo našili na stavke koje bi nas zadovoljile prvenstveno po pitanju zdravstva, to je nepotpuno i nekonkretno. Nismo se skloni bazirati na velikim izjavama poput nekih mega projekata koji se recikliraju već nekoliko izbornih ciklusa, baziramo se na konkretnim stvarima koje su primjenjive u jedan, eventualno dva ciklusa, a sve u svrhu unaprjeđenja zdravstva i mladih i svakog onog tko je spreman doprinijeti. Stranačka pripadnost nam neće biti bitna, već stručnost i sposobnost, kazao je Žuvela govoreći kao je stanje zdravstva daleko bolje u susjednim županijama. Kazao je kako ne trebamo naše zdravstvene ustanove uspoređivati s ustanovama u inozemstvu, već da Specijalnu bolnicu za ortopediju u Bigoradu na moru usporedimo s onom u Rovinju ili Psihijatrijsku bolnicu Ugljan s onom na Rabu.

- Tu vidimo koliko neke županije ulažu u zdravstvo, a koliko Zadarska županija u tome zaostaje. Ne možemo reći da se Zadarska županije ne razvija u infrastrukturnom smislu, ali su na koncu zapostavljeni ljudi, jer znamo da imamo najveću stopu iseljavanja s ovog područja u Hrvatskoj. To nismo zaslužili, rekao je Žuvela smatrajući da njegov program nema konkurencije. Što se tiče ostalih kandidata, smatra da svatko u svom segmentu ima nešto za reći, a njihov cilj na nadolazećim lokalnim izborima je drugi krug.

- Mi smo ona opcija za sve ljude koji kažu da nemaju za koga glasiti. Sada imate za koga glasati jer ima puno kandidata, kazao je Žuvela dodajući kako je glavni razlog zbog kojeg su formirali županijsku listu taj jer su sve zdravstvene ustanove upravo županijske.

- Predstojeće razdoblje će zasigurno biti krizno razdoblje, post-COVID period kada će županija morati naći načina kako potaknuti i preusmjeriti pravce razvoja, jer baziranje samo na turizam, pokazuje sve nedostatke. U tom smo smjeru pripremili program koji za cilj ima veći investicije u IT sektoru, robotici, inovativnim tehnologijama i proizvodnim pogonima. Namjera nam je potaknuti i financiranje programa koji su usmjereni na mlade, žene i na one koje se u našu županiju željeli vratiti. Trebamo naći načina kako vratiti mlade koji su iz županije otišli u potrazi za poslom. Razvoj turizma se mora bazirati na zelenim tehnologijama i promjeni paradigme, na očuvanju i ekologiju, jer turizam i zaštita okoliša moraju ići zajedno, kazao je Davor Čerkuč, kandidat za zamjenika župana na Žuvelinoj listi, dodajući kako bi težište razvoja stavili i na ruralna područja jer razvoj ne smije ostati samo na gradu Zadru.

Enio Meštrović: Nakon izbora ćemo imat veliko preslagivanje!

Lista dr. Ivice Žuvele još uvijek nije u konačnici gotova jer, kako ističe, postoje ljudi koji bi željeli sudjelovati, ali se ne bi željeli eksponirati. Ipak, na njegovoj listi za županiju će se naći i Enio Meštrović, kandidat za gradonačelnika Zadra.

- Doktor i ja se poznajemo već duže vremena i mislim da je svim srcem u ovome i da je iskren, kazao je kratko Enio dodajući kako će se na listi nalaziti i kao Ričard, Enijev alterego, jer Ričard uživa daleko veću popularnost od Enia.

- Mislim da ćemo nakon ovih izbora imati veliko preslagivanje u gradu i županiji, istaknuo je Enio.

20. travanj 2024 09:32