StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI ZADARSKI GRADONAČELNIK TUŽIO POZNATOG ZADARSKOG KRONIČARA

Ferdinand Perinović: "Davno sam ga poslao u onu stvar, a ako bih se sada ispričao Živku Kolegi nestao bih kao čovjek!"

5. rujna 2017. - 22:48
Ferdinand Perinović17022347_138751216649697_4473100857603692860_n

Bivši zadarski gradonačelnik i umirovljeni liječnik, 71-godišnji Živko Kolega zatražio je od zadarskog kroničara i umirovljenog inžinjera, 72-godišnjeg Ferdinanda Perinovića da iz publikacije povuče svoje četiri knjige koje štete njegovom ugledu, a u kojima ga je, između ostalog, nazvao "gradonačelnikom infrastrukture i provizije". Zahtjev je to iz privatne tužbe za ukupno pet kaznenih djela klevete koju je ovaj poznati kardiovaskularni kirurg protiv Perinovića podnio još 2012. godine.

Uz četiri knjige; "Kada je Brig postao bili", "Dan kada su sva zvona zvonila", "Dica Kalelarge protiv četiri lažna mita o Zadru", "Zašto Poluootok gubi život i dušu"; predmet privatne tužbe bivšeg gradonačelnika su i dva Perinovićeva članka objavljena na lokalnom zadarskom portalu "Zašto 31. listopada nije dan oslobođenja Zadra", te "Zašto Davor Aras ne bi smio biti predjednik NO Znanstvene knjižnice". Uz povlačenje knjiga i javnu ispriku, Kolega je tijekom postupka, koji je počeo u ožujku, a nastavljen je u utorak, od Perinovića zatražio i 100 tisuća kuna odštete.

- Kada pišem, pišem iz emocije. Ne mogu prijeći preko svega toga, pa makar sutra umro. Ako bih se ispričao Živku Kolegi nestao bih kao čovjek. Ja sam sve to proživio i o tome sam pisao emotivno. Sada sam na štakama, bolestan, kao što je i naše gospodarstvo - rekao je Perinović nakon što je sudac Tomislav Šimić u utorak u nastavku postupka na Općinskom sudu u Zadru još jednom pokušao mirno razriješiti spor. Pomirbu je kategorički odbio i Živko Kolega kazavši kako će to učiniti samo ukoliko Perinović povuče iz publikacije knjige u kojima se njemu nanosi šteta časti i ugledu.

- Od svojih uvjeta ne odustajem - rekao je navodeći kako ništa od onog što je Perinović naveo u svojim objavama nije istinito niti potkrijepljeno dokazima.

Očitujući se o tvrdnjama koje je iznio u svojim knjigama gdje, među ostalim, navodi da je Kolega ratnih godina kao član Nadzornog odbora hotela Borik uzimao provizije, Perinović je obrazložio na sudu da mu je to u bivšoj kavani Central rekao inžinjer Krsto Pestić.

- Pestić mi je, mislim 1997. godine, rekao da to traži Kolega i iako sam prvi put dao novac drugi put sam Kolegu preko njega poslao u onu stvar. Nakon toga sam ostao bez posla. Moja tvrtka Termokomerc koju sam tada vodio više nije mogla dobiti posao na Boriku. Od 90-tih sam bio u HDZ-u, no nakon toga sam se ispisao jer se nismo slagali s tim nasilnicima koji su tada došli u stranku - rekao je Perinović navodeći da je kada je napisao da je Kolega zaradio lijepu kuću na Puntamici, a on rak, mislio da je to od naknada koje je ubirao dok je bio u Nadzornom odboru Borika.

-Za to nemam dokaze, tako sam zaključio iz analiza. Došao sam do zaključka da je to čovjek bez duše- rekao je Perinović. Prethodno je na sudskom ročištu Kolega odlučno zanijekao da bi od bilo koga ikada tražio proviziju, te da je točno samo da je 1997. godine bio član Nadzornog odbora Borika.

- Što se tiče kuće na Puntamici nju sam gradio do 1981. godine, a sadašnju kuću koja je par stotina metara udaljena od te izgradio sam 2009.godine i to od novca dobivenog od prodaje stare kuće, te osobnih primitika mene i članova moje obitelji. Pestića sam jedva poznavao, a Perinovića ne poznajem - rekao je Kolega opovrgavajući navode da je naredio da se zabrani predstavljanje Perinovićeve knjige u Znanstvenoj knjižnici.

- To nije istina. Nije bila riječ o znanstvenoj knjizi, a predstavljanje je bilo već u Gradskoj knjižnici - rekao je Kolega.
Suđenje se nastavlja.  

 

Iz Grada naređeno da otkažu promociju moje knjige

U članku "Zašto Davor Aras ne bi smio biti predsjednik odbora Znanstevne knjižnice" koji je predmet optužbe Perinović je naveo da je Kolega dao nalog tadašnjoj ravnateljici Milenki Bukvić da zabrani ili odgodi predstavljanje njegove knjige "Dan kada su sva zvona zvonila". "Milenka me nazvala i rekla mi da ona prima plaću od Grada i da joj je rečeno da odgodi predstavljanje moje knjige. Nije rekla da joj je to rekao Kolega, ali je kasnije smijenjena. Tu sam knjigu najprije predstavio u Gradskoj knjižnici" - rekao je Perinović.

 

Opanjkavanje gradonačelnika

U Perinovićevoj knjizi "Zašto Poluotok gubi život" predmet optužbe su dijelovi u kojima je napisao da je gradonačelnik Ive Livljanić bio doušnik UDBE, Živko Kolega gradonačelnik infrastrukture i provizije, a Božidar Kalmeta i Ana Lovrin mrtvozornici. Tu su i navodi da je grad Zadar izašao u susret trgovinskom centru podsrestvom Kolege koji nikome ne izlazi u susret ako nije napunio džepove i dogovor riješio kompenzacijom.

 

Lažni mit o grandioznom razvoju Zadra

U knjizi "Kada je Brig postao bili" predmet optužbe su dijelovi u kojima piše da je Kolega u bescijenje prodao hotel Borik preko druge ruke Austrijancima (Slavonska banka). U "Dici Kalelarge protiv četiri lažna mita o Zadru" napisao je: "Općenito je stvoren nekakav lažni mit o grandioznom razvoju Zadra. Naravno da je i sama lokalna vlast prije na čelu Živka Kolege, a danas Zvonimira Vrančića podržavala taj mit uspijevajući preko njega dobiti izbore. Sagrađeno je na tisuće skupih stanova za turiste i gastarbajtere, najljepši dijelovi grada pretvoreni su u spavaonice bez stanovnika, pogodovala se mimo zakona i pravila, pomazanicima vlasti, pa ako se zadnjih godina i razvijao Zadar je u jednakoj mjeri urbanistički upropaštavan.

25. travanj 2024 17:40