StoryEditorOCM
4 kantunaROK JE 15. STUDENOGA

Enio i SDP zadovoljni provedbom svojih amandmana, imaju uvjete za razgovore oko gradskog proračuna za 2024. g. Evo što kaže Dukić...

Piše P. O.
6. studenog 2023. - 15:36

U zadarskoj gradskoj upravi u ponedjeljak su obavljeni razgovori između predstavnika klubova vijećnika u Gradskom vijeću i izvršne vlasti oko provođenja opozicijskih amandmana na ovogodišnji proračun. Na sastanku kojim je tek otvorena priča o eventualnim razgovorima oko proračuna za sljedeću godinu, nisu se pojavili predstavnici Akcije mladih, dok su SDP i Nezavisna lista Enija Meštrovića sudjelovali u analizi provođenja vlastitih amandmana. Uz njih, u gradskoj su upravi bili i predstavnici HDZ-ovog Kluba vijećnika, te gradski vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav.

-Naši su amandmani u preko 90 posto slučajeva izvršeni. Jedini koji nije je onaj o izradi projektne dokumentacije javnog parkirališta na Ravnicama, ali su sredstva predviđena za tu svrhu prebačena za izradu dokumentacije budućeg montažnog parkirališta na prostoru nekadašnjeg HAK-a i to će se realizirati sljedeće godine, kaže Daniel Radeta (SDP).

Radeta podvlači da je gradska vlast odustala od gradnje stambene zgrade na bivšem HAK-u, pa će novo parkiralište s 360 parkirnih mjesta u stvari biti neka vrsta nadopune parkiralištu uz Polikliniku koje se često pretvara u crnu prometnu točku. U SDP-u žele Poluotok kao pješačku zonu, pa se montažno parkiralište na HAK-u i buduće parkiralište na Ravnicama doživljavaju kao prvi korak k ostvarenju tog cilja.

- Ovime smo završili priču oko proračuna za ovu godinu, a za prijedlog proračuna za 2024. godinu imamo vremena do 15. studenoga dostaviti svoje prijedloge, a nakon isteka tog roka možemo intervenirati kroz amandmane. Nema razloga da ne uđemo u razgovore oko novog proračuna jer je ovo prvi put da opozicijski klubovi u tome sudjeluju, zaključuje Radeta.

- Od naših prijedloga, iznijetih kroz amandmane, samo dvije stvari nisu realizirane, dok je ostalo provedeno. Te dvije stvari su izrada projektne dokumentacije za novu zaobilaznicu i ugrađivanje normi kojima bi se spriječilo da se u stanogradnji, između građevinske i uporabne dozvole, u prostoru događaju devastacije. U razgovorima oko novog proračuna, naš temeljni zadatak je postrožiti uvjete gradnje u Prostornom planu kako bismo grad sačuvali od dodatne devastacije, izjavio je nakon sastanka Enio Meštrović.

Dukić: Novi sastanak u - četvrtak

- Kako je i prethodno dogovoreno, danas sam održao sastanak s predstavnicima vijećničkih klubova i vijećnika na kojemu su sudjelovali Danijel Radeta (SDP), Enio Meštrović i Adela Frank (NL), Damir Biloglav (DP), Bruno Milin (HDZ), Mate Lukić (HSP) i Duško Vuković (HSU). Tema je, naravno, bila proračun. Posebno smo raspravili o svim prijedlozima, projektima i amandmanima koji čine ovogodišnji proračun, a o čijem sam izvršenju izvijestio sve sudionike. Konkretno, skoro svi ti prijedlozi su već izvršeni, manji dio je u postupku provedbe i oni će biti ostvareni do kraja godine. Tek njih tri nije moguće dovršiti do kraja tekuće godine iz objektivnih razloga pa smo s predlagateljima tih projekata i amandmana razgovarali o mogućim novim ili budućim rješenjima. 

Otvorili smo razgovore i na temu proračuna za 2024. godinu. Dogovorili smo daljnje korake u izradi tog dokumenta. Sljedeći sastanak održat će se ovaj četvrtak te očekujem da ćemo tada već konkretno raspravljati o svim njihovim prijedlozima, kazao nam je nakon sastanka gradonačelnik Branko Dukić.

02. svibanj 2024 16:20