StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI STOŽER

Dvije osobe sa zadarskog područja dosad testirane na koronavirus!

Piše M.Gugić
5. ožujka 2020. - 17:41

Dvije osobe sa zadarskog područja dosad su testirane na koronavirus i nalaz je kod njih bio negativan, dok je 70-ak osoba u zdravstvenom nadzoru zbog prethodnog boravka u područjima zahvaćenim zarazom, istaknuto je sjednici Stožera civilne zaštite Zadarske županije na kojoj se govorilo o trenutnom stanju na području Zadarske županije vezano uz koronavirus.

Kako je rečeno, sve službe su u stanju pripravnosti i nema potrebe sijanja panike jer se sve potrebne mjere prevencije dosljedno provode, poput svakodnevne edukacije zaposlenika u svim važnijim službama, kako bi se pobliže upoznali s ovim virusom.  
Dvoje ljudi koji su prije nešto više tjedan dana stavljeni u kućnu izolaciju, dobro su te više ne moraju biti u karanteni. Pokušali smo doznati gdje se točno u Zadru nalaze sobe za izolaciju no, prema naputku Ministarstva zdravstva, takva informacija ne smije izaći u javnost. Ipak, neslužbeno smo, preko naših čitatelja, doznali da se jedna takva izolacijska prostorija nalazi u novoj poliklinici, u prizemlju, što je izazvalo dosta negodovanja kod pacijenata koji su to saznali. 

Zbog ozbiljnosti situacije Stožeru je u četvrtak dao prijedlog da se otkažu čak tri manifestacije zakazane za ožujak na području županije. Riječ je o poznatoj sportsko-turističkoj trail utrci Škraping, koja se trebala održati u petak, 7. ožujka, o svjetskom U-15 košarkaškom prvenstvu na Višnjiku te o Dugi otok trailu koji je trebao startati 14. ožujka. 
 
- Prema trenutno dostupnim epidemiološkim podacima virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem, odnosno bliskim socijalnim kontaktom, te da u skladu s time osjećamo obvezu da ovom mjerom prevencije smanji rizik unošenja i širenja bolesti na našu populaciju – stoji u dopisu Stožera civilne zaštite.

Također, pojasnili su kako rizik od prijenosa ove infekcije (ukoliko bude i jedan obolio) značajno raste s obzirom na broj natjecatelja i gostiju koji će biti prisutni u velikom broju na malom prostoru. Organizatori Škraping utrke odlučili su poslušati prijedloge Stožera i odgoditi ovogodišnji trail za neki drugi datum kojeg će naknadno najaviti.

- Vjerujemo da će se situacija kroz neko vrijeme stabilizirati, te prateći povoljnu epidemiološku situaciju i upute, bit će dogovoreni novi termini za održavanje gore navedenih manifestacija – navode iz Stožera iz kojeg zaključuju da će pravilno planiranje događaja, učinkovita prevencija i informiranje osigurat će zdravlje posjetitelja i svih građana.

U ovom trenutku kao poseban problem Stožer je istaknuo veliki pritisak osoba koje se svakodnevno javljaju na objedinjeni hitni bolnički prijem, a imaju tek povišenu tjelesnu temperaturu. Tijekom protekloga tjedna u zdravstvene ustanove Zadarske županije nije se javila ni jedna osoba s mogućim simptomima koronavirusa.

Hoće li i hrvatski i zadarski turizam osjetiti posljedice korona virusa?

- Talijani i Kinezi naši su česti gosti, posebno ovi prvi, koji ostvare u Zadru 30 tisuća dolazaka te 95 tisuća noćenja. Kineza je pak manje, oni su prošle godine ostvarili oko 22 tisuće u dolascima i nekih 26 tisuća u noćenjima, što bi bilo 2 posto od ukupnog obujma turističkog prometa. Ono što je važno napomenuti, od početka 2020. pa do sada, i jedni i drugi su ostvarili 25 posto manji promet prema Zadru i okolici te možemo reći da se posljedice koronavirusa osjete - rekao je Ante Galić iz TZ-a Grada Zadra koji je napomenuo kako intenzivno prate događanja na turističkom tržištu. 

- Pred nama je jedna od najneizvjesnijih turističkih sezona ikad. Puno je otvorenih pitanja i u ovom trenutku je doista teško prognozirati kakva će ona zapravo biti. Osjetnog pada u rezervacijama još uvijek nema. Otkazivanja u predsezoni su česta i bilo bi neozbiljno povezivati otkaze s virusima. Više me brine što nema vizije, jasne strategije i programa događanja za nadolazeće razdoblje kako bi predsezona bila uspješnija od prijašnjih. Točne brojke i utjecaj ovog mainstream virusa znat ćemo tek početkom 5.mjeseca, ali osobno smatram da neće biti presudan i ključan za glavni dio sezone, te u ovom trenutku nema potrebe za paniku - rekao nam je Danijel Radeta, predsjednik Udruge zadarskih iznajmljivača privatnog smještaja . 

10. svibanj 2024 10:41