StoryEditorOCM
4 kantunaUREĐENJE OKOLIŠA

Dukić: Uređujemo mrežu parkova po kvartovima, Zadar će postati zelena mediteranska metropola, 3500 crnih jama i odlagalište u Diklu odlaze u povijest

Piše PROMO
8. svibnja 2021. - 09:23

U opširnom programu „Za budućnost s osmijehom“, koji je Branko Dukić javno predstavio 4. svibnja, posebna pozornost posvećena je zelenoj budućnosti grada.

- Svih ovih godina jako smo puno gradili, a naredni mandat bit će upamćen po investicijama nakon kojih ćemo postati u punom smislu zeleni grad – istaknuo je Dukić.

Kao najvažniji projekt istaknuo je Aglomeraciju Zadar – Petrčane čija prva faza je u punom jeku, a ugovor s izvođačem radova za drugu fazu potpisuje se 11. svibnja.

- To nije šala već najsloženiji projekt koji se dogodio u našem gradu, koji više nitko ne može zaustaviti, ali postoje pravila, procedure i rokovi koje treba poštovati. Tri i pol tisuće crnih jama odlazi u prošlost, a uz to 317 ulica dobiva sve instalacije, novi asfalt, pločnik i rasvjetu gdje god je to moguće. Kad se sve skupa zbroji to je projekt od preko 700 milijuna kuna bez PDV-a. Radi se o cijelom jednom godišnjem proračunu Zadra. Procedura je odrađena, izvođač odabran i kreću radovi. Još uvijek nismo dovoljno upoznali građane sa svim što im taj projekt nosi kao i s dinamikom radova, ali i o tome više u utorak. U programu smo naveli sve ulice u koje ulazi kanalizacija, a pojedini odvojci koji nisu obuhvaćeni projektom bit će financirani iz gradskog proračuna – poručio je Dukić.

image
PR

U programu je predstavljena karta na kojoj je vidljiva mreža površina koje grad želi zazeleniti u idućem četverogodišnjem periodu:

- Grad i infrastruktura nisu samo ceste i cijevi. Planiramo urediti cijelu mrežu parkova u svim gradskim predjelima nakon čega će Zadar postati zelena mediteranska metropola. Važno nam je da se grad ravnomjerno razvija, da svi njegovi dijelovi budu ugodni za život. Osim Vruljice za koju smo već osigurali sredstva, tu je i Park šuma Musapstan kao veliki potencijal, koja se u vrijeme epidemije na poseban način ponovno nametnula kao novi dnevni boravak brojnih Zadrana. U suradnji s Hrvatskim šumama prvo ćemo kamerama i barijerama onemogućiti ilegalno odlaganje, a onda i urediti stazu, dječje igralište i vježbalište – rekao je Dukić.

image
PR

Kroz izmjene i dopune prostornog plana koje su u tijeku Grad predlaže da u budućnosti zelene površine, umjesto 20%, čine 30% građevinske čestice i to isključivo kao kompaktne površine, a ne trakice uz cestu kao što to imamo danas.

- To je novo, zeleno lice Zadra. Danas kad razmišljamo o novim kvartovima, o spajanju luke s centrom grada, veliku pozornost posvećujemo upravo urbanom zelenilu kojeg moramo unaprijed planirati kako bismo postali zelena, mediteranska metropola.

Puno velikih stvari za Zadar je privedeno kraju u proteklom periodu, no jedna od najava koja je najviše razveselila građane je zatvaranje odlagališta na Diklu 2022. godine.

- Radovi na CGO Biljani dobro napreduju, a kao što ste mogli čuti, imamo i alternative ako zatreba. U komunikaciji smo s nadležnim ministarstvom i svakako ćemo zatvoriti Diklo iduće godine - zaključio je Dukić.

Program „Za budućnost s osmijehom“ možete pogledati na https://brankodukic.hr/program/.

image
PR
23. travanj 2024 20:44