StoryEditorOCM
4 kantunaREAKCIJA KALMETE

Drago Tadić laže! On je potpuno nebitan svjedok u mom slučaju. Ovo nije pritisak na Vrhovni sud, ja sam koleteralna žrtva nekih viših igara!

Piše Ivica Nevešćanin
2. travnja 2021. - 11:06
Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković su nepravomoćno oslobođeni optužbi za izvlačenje novca iz HAC-a  Damjan Tadic/Cropix

- Sve što je gospodin Drago Tadić izjavio i rekao na toj snimci o meni je apsolutna laž. Ja nikad s tim čovjekom u životu nisam popio ni kavu – kazao nam je Božidar Kalmeta, nakon što je u emisiji Provjereno NoveTV objavljen tonski zapis u kojem bivši direktor građevinske tvrtke Osijek Koteks priznaje kako je na sudu lagao o Kalmetinoj odgovornosti za izvlačenje novca iz HAC-a. Napravio je to kao dio dogovora s nekim ljudima u pravosuđu "za Kalmetinu slobodu", a zauzvrat je trebao dobiti manju kaznu, koja mu je na koncu i smanjena, ali za svega tri mjeseca.

- Prvo bih htio istaknuti da je Drago Tadić potpuno nebitan svjedok u mom slučaju. Svi njegovi iskazi, u istrazi i pred sudom, nalaze se u zapisnicima. U svim tim iskazima Tadić mene nigdje ne tereti, nije me teretio tijekom istrage USKOK-a, ni na glavnoj raspravi u sudnici. Niti sam s njima imao ikakve veze ili kontakte oko ičega. Kavu s njim u životu popio nisam – tvrdi Kalmeta.

Jeste li mu nakon svjedočenja prišli u WC-u i zahvalili što je promijenio iskaz, kako on tvrdi?

- Ne, takvo nešto se nikad nije dogodilo. To je čista laž. Apsolutno, što se mene tiče, sve što kaže je laž.

Zašto onda ovo izlazi u javnost, zašto Tadić tvrdi da je zbog vas lagao na sudu?

- Mislim da sam kolateralna žrtva nekih viših igara.

Može li se ovo tumačiti kao oblik pritiska na Vrhovni sud koji treba donijeti odluku o vašoj nepravomoćnoj oslobađajućoj presudi?

- Ne, ne mislim da je to pritisak na Vrhovni sud, mislim da su u pitanju neke druge igre s kojima se želi poslati poruka da HDZ drma pravosuđem, što apsolutno ne stoji, pogotovo ne u mome slučaju. Tijekom istrage u mom slučaju u sudnici je bilo 100 svjedoka, a oko 300 ih je bilo u istrazi. Nitko od njih me apsolutno ni za što nije teretio, niti postoji dokaz za tako nešto, bilo koje vrste. Zato mislim da ovo nema veze s mojim slučajem, nego da su u pitanju neke druge igre - kazao nam je Božidar Kalmeta.

09. svibanj 2024 20:57