StoryEditorOCM
4 kantunaBLIC RAZGOVOR

Dr. Žuvela o stanju u zadarskom javnom zdravstvu: „Mi volimo svoj poziv ali ne trpimo da nas netko drži za budale koje šute. Bek treba otići!”

Piše Ivica Nevešćanin
22. rujna 2023. - 21:43

„Ne možete se tako ponašati prema mojim kolegama liječnicima koji imaju više škole nego vi župane”, poručio je u četvrtak Božidaru Longinu nezavisni zastupnik Ivica Žuvela.

Dr. Žuvela je već godina među najpopularnijim ginekolozima u Hrvatskoj, a svoj istup na sjednici županijske skupštine intonirao je kroničnim nedostatkom liječnička specijalista u Zadru, poglavito pedijatara, te lošom politikom upravljanja javnim zdravstvenim sustavom koji je doveden do kolapsa. I u kojem se, kako je istaknuo, prema njegovim kolegama postupa nekorektno, što za posljedicu nerijetko ima njihov prerani odlazak iz Zadra. Žuvela je naveo dvadesetak imena poznatih liječnika koji su u zadnjih desetak godina napustili javno zdravstvo u Zadru i prešli u privatnike ili su pak potražili drugu radnu sredinu gdje su ostvarili zapažene karijere.

Koga držite odgovornim za manjak liječnika u Zadru i Zadarskoj županiji? Manjka ih u cijeloj zemlji, ali samo u Zadru se, kako ste i primijetili, zbog toga organizirani prosvjedi? Tko je po vama u hijerarhiji odgovornih?

- Neosporno je da naslijeđeni sustav ne prati potrebe suvremene medicine. "Reforme" koje se provode u zdravstvu su samo kozmetičke promjene koje vode raspadu sustava. Moja reforma je na drugim postavkama, ali o tome ću više govoriti u kampanji. Odgovornost leži u nesnalaženju lokalnih vlasti i maćehinskom odnosu prema liječnicima. Ne smijete tek završenog ginekologa pred osobnom realizacijom poslati na Zavod za zapošljavanje! Ne smijete već preopterećenim pedijatrima prijetiti kaznama! Ne smijete uvjetovati mladom specijalisti da upiše 1.500 pacijentica da bi počeo raditi! Ne smijete odlučivati o preseljenju ambulanti u neadekvatan prostor bez konzultacije s liječnicima koji bi tamo radili! Puno je primjera, ovo su samo neki. Liječnici bi radili i dalje preko svih normi da se prema njima odnosi u najmanju ruku korektno. Mi volimo svoj poziv ali ne trpimo da nas netko drži za budale koje šute.

Spomenuli ste slučaj svog kolega koji je htio iz Zagreba doći u Zadar. Rekli ste da je od Narodnog trga do Doma županije „može” postalo „ne može”? Što ste konkretno pod tim mislili? Tko je ”presudio” vašem kolegi?

- Zadar je na tom slučaju izgubio jednog izvrsnog ginekologa i jednog biolog. Naime, kolega je 2012. bio voljan doći sa svojom suprugom raditi u zadarsku bolnicu kako bi, uz to što bi kao vrhunski laparoskopičar svakodnevno operirao, u Zadru otvorio IVF centar za potpomognutu oplodnju. Usto je bio spreman doći i biolog koji je za takav centar neophodan. U razgovoru s tadašnjim gradonačelnikom Vrančićem zapreka nije bilo. Međutim, tadašnji šef odjela dr. Dukić je rekao da ne želi još jednog ženskog ginekologa, tako da se do župana nije niti došlo. U hodu im je javljeno da sve otpada. Tadašnji ravnatelj dr. Nakić je slao Ministarstvu privolu da se kolege zaposle u OB Zadar, ali zbog nastale situacije odgovor navodno nikad nije došao. Kolegica je platila 20.000 eura kazne zbog raskida ugovora i navedeni trojac sada radi u Zagrebu. Još jedan pokušaj se dogodio 2014. kada s Ginekologije ravnatelju nije uopće javljeno da su došli na razgovor.

Zašto?

- Odgovor sa sigurnošću ne znam. Znam samo da je bilo koje opravdanje neprihvatljivo zadarskim pacijenticama.

Kako bi vi riješili problem odlazaka i manjka liječnika u Domu zdravlja i bolnici? Spominjete neke poticajne mjere iz drugih sredina, što može privući i zadržati liječnike?

- Meni je za rad u OB Dubrovnik nuđen gradski stan na korištenje, plaćene režije te mogućnost napredovanja. DZ Koprivnica ginekolozima i pedijatrima nepovratno daje 13.700 eura (100.000 kn) za svaku godinu rada, uz plaćanje najma stana do 500 eura mjesečno. Obzirom da je Zadar još uvijek atraktivan i bogatiji grad od Koprivnice smatram da bi kolege došle tu raditi i za manji poticaj. Ma 99 posto proračuna županije je manje bitno od zdravlja naše djece. Malo sam i rekao.

Odvijali se na ovakav način tiha privatizacija zdravstva pod kontrolom HDZ-a? Naime, vijećnik Zubčić je rekao da Renata Bek nije u 20 godina na čelu Doma zdravlja uspjela nabaviti UZV za bebe, nego roditelji tu uslugu moraju tražiti kod privatnika. Treba li Renata Bek otići?

- Treba. Jedini je problem što bilo tko bi došao na njezino mjesto ne može napraviti ništa dok imate ovako rigidan stav osnivača (danas Županije, sutra Ministarstva). Loptaju se s pacijentima iz javnog u privatni sektor za usluge koje su već (pre)plaćene s 16,5 posto doprinosa. Nekome to odgovara. Ja se zalažem da nema javnog i privatnog, već svi na tržište, dostupni svim pacijentima koji će sami odlučiti tko im je najbolji i njemu uplaćivati svoje novce.

Možete li kao jedan od najcjenjenijih ginekologa komentirati kakvo je stanje s ginekolozima u primarnoj zaštiti? Osim pedijatara, što nam još kronično nedostaje?

- Najviše sluha, i to ne samo za zdravstvo. Uz liječnike u medicini, ortodonte, logopede... vi ne možete naći ni profesora informatike. Tko bi u ovakvim uvjetima ostavio dobro plaćen posao u IT sektoru da bi za mizeriju učio našu djecu informatici? Ne govorimo samo o zdravstvu, jedino smo za zdravlje malo senzibiliziraniji. Pozdravljam svaku ideju poticajne stanogradnje za deficitarne kadrove ili najam stana kao vatrogasnu mjeru, sustav nagrađivanja onih najboljih. Ako želite kvalitetno zdravstvo morate imati zadovoljne liječnike. Cijeli medicinski kadar općenito.Tu priča počinje i završava.

01. svibanj 2024 20:20