StoryEditorOCM
4 kantunaALARM IZ OB ZADAR

Dr. Karuc: Preopterećeni smo! Vicković: Bolnica sada može primiti 70, a do kraja tjedna dobit će još 60 covid kreveta!

Piše Ivica Nevešćanin
26. studenog 2020. - 12:39

Nakon 137 novooboljelih u srijedu i 126 u četvrtak na području Zadarske županije, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc obratio se građanima javnim priopćenjem u kojem upozorava na alarmantno stanje broja zaraženih i preopterećenost zdravstvenog sustava. Ako bude rastao broj novih slučajeva, što je izgledno, zadarska bolnica će za nekoliko dana popuniti sve kapacitete za korona pacijente, što znači da se mogu očekivati ozbiljni poremećaji u funkcioniranju ostalih dijelova bolnice i skrbi za druge bolesnike.

- Na žalost sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata u OB Zadar s teškom kliničkom slikom i sve veći broj je na raznim metodama strojne ventilacije. Veliko upozorenje svima je što u posljednje vrijeme teže obolijevaju i mlađi ljudi te ih spajamo na kisik i respirator. Mi u bolnici ubrzano popunjavamo kapacitete, a ako se nastavi ovako postat će problem liječenja bolesnika s akutnim i kroničnim bolestima – kazao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice u kojoj je na covid odjelima trenutačno hospitalizirano 43 pacijenta, od kojih je sedam na respiratoru. Zadarska bolnica u ovom trenutku može primiti 70 covid pacijenata, a kako broj zaraženih raste, bolnica će do kraja tjedna osigurati još 60 mjesta za koronapacijente.

- Morat ćemo preseliti neke dijelove bolnice i prilagoditi je za rad u novim okolnostima. Zadarska bolnica bi tako imala ukupno oko 130 kreveta za covid pacijente, a isto ćemo po potrebi napraviti i u Biogradu. Tamo je kapacitet sada ograničen na 18 pacijenata s lakšim simptomima, a spremni smo ga povećati na 30 do 60 pacijenata. U krajnjoj nuždi, ako broj pacijenata bude rastao, cijelu bolnicu u Biogradu s 127 kreveta pretvorit ćemo u covid bolnicu. Ukupno bi tako imali oko 260 kreveta – kazao nam je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je trenutno 13 pacijenata s lakši simptomima. Zadarska županija inače ima ukupno 22 respiratora raspoloživih za pacijente od koronavirusa i svi se nalaze u zadarskoj bolnici. Stožer je od ministra zdravstva Vilija Beroša zatražio jedan respirator za bolnicu u Biogradu.

- Apeliramo na sve da čuvaju sebe jer tako čuvaju i druge, naš zdravstveni sustav je preopterećen, a liječnici i medicinske sestre rade i preko svojih mogućnosti. Molim vas da ozbiljno shvatite ovu situaciju koja je daleko gora nego u prvom valu epidemije, naglasio je dr. Karuc.

- Situacija je ozbiljna, ali nije alarmantna – tvrdi načelnik Vicković i dodaje da liječnike zabrinjava činjenica što je na bolničkom liječenju sve više mladih pacijenata s teškom kliničkom slikom. Šatori postavljeni ispred zadarske bolnice zasad nisu spremni za prihvat pacijenta, nego za trijažu do dvadeset osoba. U slučaju potrebe i oni će se prilagoditi za prijem covi pacijenata, kazao je Vicković. 

U Zadarskoj županiji trenutno je aktivno 1727 slučajeva zaraze, kod 896 ženskih i 831 muška osoba. Od toga je naviše oboljelih na području Zadra (829), Benkovca (121) i Sali (60) na Dugom otoku. Tamo je virus probio u dom za umirovljenike, zaraženo je ukupno devet korisnika i četiri njegovateljice, odnosno ukupno 60 mještana tog mjesta na Dugom otoku.

U Općoj bolnici u Zadru preminula su tri pacijenta od posljedica korone, ukupno 33 od izbijanja pandemije. Pacijenti su bili u dobi od 50, 73 i 84 godine i uz infekciju koronavirusom bolovali su od težih kroničnih bolesti. Na području županije u od izbijanja pandemije oboljelo je 3078 osoba, a 1318 ih je ozdravilo. Tijekom srijede testirano je 476 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2471 stanovnik.

30. travanj 2024 23:04