StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG KORONA VIRUSA

Dom zdravlja sa specijalizacija povukao devet zadarskih liječnika. Većina ih je raspoređena u COVID ambulantu koja radi 24 sata dnevno u tri smjene

Piše AVŠ
31. ožujka 2020. - 21:15
image
Jure Miskovic/Cropix
Zbog izvanredne situacija s epidemijom korona virusom i zdravstvenom krizom koju je izazvala, Dom zdravlja Zadarske županije sa specijalizacija je povukao devet svojih liječnika obiteljske medicine koji su se vratili raditi u Zadar. Jedna od njih, dr. Vera Bulajić, sa specijalizacije u Splitu vratila se u svoju matičnu ambulantu na otoku Viru na kojemu, prema prošlogodišnjim procjenama PU Zadarske, živi 4700 ljudi.

U toj su ambulanti, nakon odlaska doktorice Bulajić na specijalizaciju obiteljske medicine, zadnje dvije godine radili liječnici na zamjenama. Međutim, zadnjih od njih nedavno je otvorio privatnu praksu pa je Vir, taman na početku epidemije, ostao bez stalnog liječnika.

- Vir je velika ambulanta i nismo mogli dopustiti da ostane bez liječnika. Zamjene se u ovakvim situacijama teško nalaze i zato je povratak dr. Bulajić sretna okolnost jer njezina specijalizacija traje do veljače 2022. godine - kazala nam je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, dr. Renata Bek.

Ostalih osam liječnika vraćenih sa specijalizacije raspoređeni su u rad u COVID ambulanti na Ravnicama gdje se tri liječnička tima izmjenjuju kroz 24 sata, jer ta ordinacija zbog specifičnih okolnosti radi cijeli dan i noć. Kako doznajemo, pritisak pacijenata na izdvojenu COVID ambulantu je velik, no srećom, većina građana koji sumnjaju za zarazu pridržavaju se uputa te liječnike prvo kontaktiraju telefonski. Zato je za sve koji sumnjaju da imaju simptome koronavirusa poput grlobolje, temperature, kašlja, bol u prsima ili malaksalost Dom zdravlja otvorio besplatni telefon 0800 8557 ili mobitel 091 5404 189. Sve s ciljem da se što manje dolazi i izlaže nepotrebnoj opasnosti od zaraze. Isti princip vrijedi i za sve druge ambulante primarne zdravstvene zaštite koja spadaju pod Doma zdravlja, o čemu je ovih dana bilo puno upita građana. Konkretno, kako trenutno rade ambulante opće prakse, stomatolozi, pedijatri i ginekolozi te koga primaju.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Svi liječnici moraju biti u svojim ambulantama za vrijeme radnog vremena i dostupni svojim pacijentima. Međutim, preporuke su da ih se prvo kontaktira telefonski, a tek u nužnim slučajevima dolazi u ordinaciju i to u dogovoru s liječnikom kako se slučajno ne bi stvarale gužve u čekaonicama - objašnjava ravnateljica Bek. Baš zbog hitnih slučajeva Dom zdravlja uskoro planira oformiti posebnu stomatološku ordinaciju, svojevrsnu hitnu zubarsku ambulantu za pacijente zaražene COVID-om 19.

- Za sada je to „zlu ne trebalo“, međutim, ako bi došlo do najgoreg scenarija, da se virus značajno proširi među populacijom, sigurno će među tim pacijentima biti onih s potrebom za stomatologom. Ukoliko se to dogodi, želimo biti spremni na vrijeme- kaže dr. Bek.

Ginekolog u benkovačkom Domu zdravlja, dr. Ivica Žuvela, objavio je prije dva dana kako su tek prije dva dana njegova medicinska sestra i on dobili po dvije zaštitne maske i to šivane, platnene, koje ni po čemu za nisu adekvatne. "Smatram da bi se Stožer malo bolje trebao pobrinuti za svoje zdravstvene djelatnike- kazao je Žuvela. Pitali smo to i ravnateljicu Doma zdravlja.

Nije u redu da se na takva način uznemirava javnost. Svim našim djelatnicima kupili smo zaštitne maske dok ih se moglo nabaviti, a kad ih je Kine prestala proizvoditi, naručili smo višekratne, po dvije za svakog djelatnika. Očekujemo da će iz ovog sad kontingenta zaštitne opreme, koji je nedavno stigao, doći posebne maske s filterima koje će ići direktno ljudima koji rade u COVID ambulanti - kaže ravnateljica Doma zdravlja.

23. travanj 2024 03:13