StoryEditorOCM
4 kantunaPREPORUKE HZJZ-a

Detaljan vodič kroz mjere koje kreću od ponedjeljka: maske je poželjno nositi svugdje, a u trgovinama odjećom više se nećemo moći ponašati kao nekada

Piše A.B.K., JL
25. travnja 2020. - 17:06

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je epidemiološke uvjete za prvu rundu 'otključavanja' hrvatskoga gospodarstva. Mjere se odnose na većinu trgovina, s izuzetkom onih u trgovačkim centrima, zatim na obrte i niz uslužnih djelatnosti, kao i na javni gradski i prigradski prijevoz. Prva faza kreće u ponedjeljak 27. travnja u sklopu koje se otvaraju sve trgovine u koje se ulazi iz vanjskog prostora. Od ponedjeljka ponovno možete ići u galerije i muzeje, a starijima od 65 godina i dalje se preporuča izbjegavanje prenapučenih prostora. 

Otvorit će se i trgovine odjećom i obućom, kućanskim aparatima, namještajem, no morat će zadovoljiti niz higijenskih uvjeta. U trgovinama tekstilom neće biti isprobavanja odjeće. Ako model i broj ne odgovaraju, kupac će kupljeno moći vratiti u trgovinu, u kojoj će za isprobanu odjeću biti organizirana petodnevna “karantena”.

Ono što je novo jest da ni prehrambene trgovine nedjeljom neće moći raditi, iako su tijekom proteklih tjedana radile i nedjeljom i ostalim danima do 17 sati. Uoči Uskrsa bile su otvorene i duže od 17 sati. 

- Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad trgovinama, osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama – rekao je šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ova Božinovićeva najava došla je kao grom iz vedra neba pa je nanovo aktualizirala pitanje namjerava li to HDZ uvesti stalnu zabranu rada nedjeljom. 

U ugostiteljskim objektima konobari će nositi maske, pojačana će biti dezinfekcija, pa tako i pribora. Razmak između stolova mora biti 1,80 m.

A nakon kontradiktornih uputa sad je konačno gotova i rasprava treba li ili ne nositi maske: HZJZ je objavio da ih je poželjno nositi svugdje. Sad su dobre i one pamučne.

Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

"Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju" - preporučuju iz HZJZ-a.

image
Mohammed Abed/AFP

Upute za rukovanje maskama za lice: Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa i dalje je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošu kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a u tom su kontekstu za izradu maski za lice prikladniji pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja. 

Sve o maskama, onim običnim pamučnim, kao i kirurškim i filtrirajućim s ventilom, te kompletne preporuke za ponašanje i higijenu u javnom gradskom i prigradskom prijevozu, trgovinama i ugostiteljskim objektima možete pročitati na stranicama HZJZ-a.

TRGOVINE:  Mora se osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine. Također je potrebno omogućiti dezinfekciju ruku kupcima na ulasku u trgovinu i smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.

Posebno se treba osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja koje će po novome morati nositi maske i mjeriti temperaturu.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je: Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini na način da na 100 metara četvornih može biti 15 kupaca.  Nakon što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe.

Posebna pravila za trgovine tekstila. Iako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak kaže da dosad nije zabilježen prijenos virusa sa tekstila na čovjeka, preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. 

image
Sean Rayford/AFP

Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima

Maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati bezkontaktno plaćanje kreditnim karticama.

Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama

Dvosmjenski rad. Ako je moguće, organizirati rad dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Površine se dezinficiraju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu treba kupcima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i rubove vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola.

AUTOBUSI I TRAMVAJI: Kao i u ostalim prijevoznim sredstvima, vodi se računa o higijeni, razmaku i dezinfekciji samog tramvaja. Vozačevo mjesto mora se održavati čistim i preporuča se vožnja s maskom koju treba redovito mijenjati.

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Sve upute moraju biti jasno naznačene. Broj i raspored putnika treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika na broj sjedećih mjesta te da putnici koriste zaštitne maske ako im ne smetaju pri disanju zbog zdravstvenog stanja.

ŽELJEZNICE: Nužno je održavanje svih propisanih higijenskih standarda koji su na snazi. U to spada higijena kabine strojovođe i vozačkog mjesta koje se više puta dnevno treba prebrisati sredstvima za dezinfekciju.

Ove se preporuke odnose na provedbu mjera u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu tijekom epidemije koronavirusa (Covid-19) radi zaštite kako osoblja tako i putnika. Pranje ruku, dezinficiranje, čišćenje i dezinficiranje vlaka samo su neki od načina zaštite. Dezinfekcijsko sredstvo treba biti uvijek dostupno na ulazu u putničke vagone, a pri ulazu u vagon potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje - kondukteri i putnici). Zaposlenici bi prilikom komunikacije trebali izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom.

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti putničkog vagona prije vožnje i nakon nje. Pri čišćenju posebno treba paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla, rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima kupea i vagona te WC. Što se tiče restorana, oni će do daljnjeg biti zatvoreni. Broj i raspored putnika u sjedalima mora omogućavati propisani razmak između njih. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus treba sjediti jedna osoba u redu, i to tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U jednom kupeu ne smiju biti više od dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske. Kondukteri pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Naplata bi trebala biti beskontaktna, a zaposlenici bi trebali javiti bilo kakve znakove zaraze.

BRODOVI: Provedba mjera prilikom prijevoza putnika brzobrodskih i trajektnih linija u ovom trenu odnosi se samo na osobe s opravdanim razlogom za putovanje jer zasad se turistička putovanja ne preporučuju. Kada se ispuni uvjet takve nužnosti korištenja plovila, onda moraju biti omogućene sve higijenske potrepštine i fizička distanca.

Broj putnika mora biti ograničen tako da najviše 50 posto sjedećih mjesta bude zauzeto na način da se održava propisani razmak te da nema stajaćih mjesta. Kontakt posade s putnicima mora biti minimalan, a svi prostori moraju držati visoki standard higijene.

Potrebno je redovito čistiti i prozračivati unutrašnjost brzobrodske linije prije vožnje i nakon nje. Pri čišćenju unutrašnjosti putničkog prostora posebnu pažnju treba obratiti na naslone za glavu i ruke putnika. Kapetansko mjesto trebalo bi izolirati fizičkim barijerama. Kada je riječ o putovanju trajektom, odnosno prijevozu osobnog automobila, preporuka je epidemiologa da putnici tijekom cijele vožnje budu u automobilu.

SPORTAŠI: Održavanje treninga dopušta se sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Za njih fizička distanca mora biti pet metara, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a trening istodobno smije biti organiziran za najviše pet osoba, uključujući jednog trenera.

Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti, a treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim sportašima i trenerima te u prisutnosti potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.

 Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima i u opremi za trening kako bi izbjegli korištenje svlačionice. Gdje god je moguće, treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu. Korištene lopte, rekviziti i ostala oprema mora se nakon završetka treninga dezinficirati.

Za treninge u kontaktnim sportovima, gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportaš odrade trening. Nakon treninga igrači i treneri odlaze ravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

KNJIŽNICE: Ugradit će pleksiglas na pultu za izdavanje knjiga. Prilikom interakcije sa strankom osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Na ulazu u objekt strankama treba biti dostupan dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke.

---------------------------------------

TRI FAZE

FAZA 1. - Planirano pokretanje aktivnosti 27. travnja 2020.

- Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

- Omogućavanje nastavka rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (primjerice, postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio)

- Uvođenje javnih gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodskih linija za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom

- Omogućavanje rada knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara

- Omogućavanje treninga športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja

 - Omogućavanje provođenja državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

FAZA 2. - Planirano pokretanje aktivnosti 4. svibnja 2020.

- Omogućavanje rada javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva

- Omogućavanje rada privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera

- Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri)

FAZA 3. - Planirano pokretanje aktivnosti 11. svibnja 2020.

- Omogućiti okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti

- Omogućavanje rada trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera

- Omogućavanje rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi

- Omogućavanje održavanja laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju

 - Uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza

 - Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama

 - Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike usluga smještaja

 - Omogućavanje rada nacionalnih parkova i parkova prirode

 - Proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica

 

 

 

20. travanj 2024 06:40