StoryEditorOCM
4 kantunaUSKLAĐENI INTERESI

Davor Čerkuč se zaposlio u Općini Stankovci: slučajno baš tamo gdje je Željko Perica, njegov kolega s Žuveline nezavisne liste, načelnik!

Piše Iva Ivanac
11. siječnja 2022. - 20:21
Davor Čerkuč, nezavisni vijećnik u Skupštini županije i novi zaposlenik Općine StankovciLuka Gerlanc/Cropix

Na javni natječaj za višeg stručnog suradnika u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Stankovac primljen je potpredsjednik Skupštine Zadarske županije Davor Čerkuč. Čerkuč je u županijskoj skupštini predstavnik nezavisne liste dr. Ivice Žuvele na kojoj je na prošlim izborima bio i Željko Perica, novi načelnik Općine Stankovci.

Stoga smo i Čerkuča i Pericu pitali je li došlo do „(ne)stranačkog zapošljavanja”, odnosno smatraju li da su u sukobu interesa s obzirom na to da je Čerkuč bio drugi, a Perica četvrti na Žuvelinoj izbornoj listi?

- Na mjestu višeg stručnog suradnika počeo sam raditi 10. siječnja ove godine. Već sam godinu bio nezaposlen – kaže Čerkuć na početku razgovora.

- Javljao sam se na brojne natječaje u županiji i nigdje nisam bio primljen. Natječaji na koje sam se u županiji javljao su bili poništeni. Bio sam i na razgovoru u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, ali još uvijek čekam odgovor nakon provedenog testiranja koje je održano 28. prosinca. Prošlo ljeto prijavio sam se na natječaj za ravnatelja Doma zdravlja, u 11 sati sam poslao prijavu, a tog istog dana, samo dva sata kasnije, natječaj je poništen! Javio sam se bio i na mjesto pročelnika županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam, ali i on je poništen. Recite mi postoji li onda neko mjesto na koje se ja mogu prijaviti? Gdje da se zaposlim? - pita se Čerkuč koji ima 27 godina radnog staža.

Bio je dugogodišnji voditelj Odjela za odnose s javnošću u tvrtki Bechtel, kaže da ima sve potrebne kvalifikacije i uza sve to je i odlikovani branitelj. Za posao u Općini Stankovci prijavio se on i još troje kandidata. Od njih četvero, samo su on i jedna kandidatkinja pristupili pismenom dijelu ispita. Međutim, kandidatkinja nije zadovoljila kriterije, odnosno nije prošla pisani ispit, dok ga je on položio.

- Za polaganje ispita sam učio više nego ikad u životu. I ne vidim problem to što sam zaposlen kao najkompetentnija osoba na natječaju. Da se ja nisam javio, Općina bi trebala ponavljati natječaj jer nitko drugi nije zadovoljio kriterije. Ako netko sumnja u moje sposobnosti, neka dođe i neka me testira, jasan je Čerkuč.

Za novi posao u Stankovcima dobio je ugovor na godinu dana uz probni rok od tri mjeseca. No, ako Općina bude uspješna na prijavama za europske projekte, postoji mogućnost da mu se ugovor produži, jer bi se njegova plaća financirala iz projekata.
Unatoč novom radnom mjestu, Čerkuč najavljuje kako će se prijaviti i na skori natječaj za ravnatelja razvojne agencije AGRRA-e, jer želi pokazati kako procesi zapošljavanja u javnom sektoru u stvarnosti izgledaju. Kaže kako bi mu bilo drago da je sve natječaje na koje se dosad prijavljivao osvojio netko kompetentan, ali i to nažalost nije bio slučaj.

- U slučaju da se na bilo koji natječaj javi netko kompetentan, nemam problem s tim da bude primljen umjesto mene primi, ali do sada to nisam to doživio jer su svi natječaji na koje sam se dosada prijavljivao bili poništeni. Štoviše, ako dođe do situacije da na natječaju netko bude bolji od mene, rado ću povući svoju kandidaturu, ističe Čerkuč.

Načelnik Općine Stankovci, Željko Perica, kaže kako nije znao da će se Čerkuč prijaviti na natječaj, ali je on jedini od kandidata zadovoljio sve uvjete natječaja i bio najbolji na testiranju.

- Nema razloga da ne bude zaposlen. Natječaj je bio javan, objavljen je i na službenim stranicama Općine i na društvenim mrežama s ciljem da ga što više ljudi vidi i da se prijavi. Prijavio se tko je htio, a među njima je Čerkuč, testiranja pokazuju, bio najbolji, zaključuje načelnik Stankovaca.

26. travanj 2024 10:34