StoryEditorOCM
4 kantunaDOBIO UVJETNI OTPUST

Daruvarac unatoč presudi za divljačko premlaćivanja djevojke prije vremena izlazi na slobodu. ‘Nasilje protiv žena, očito, nije ozbiljan zločin!‘

Piše Katarina Marić Banje/SD
28. ožujka 2022. - 22:47

Visoki kazneni sud odlučio je da Darko Kovačević zvani Daruvarac, pravomoćno osuđen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i prijetnje 18-godišnjoj djevojci u Zadru, iziđe šest i pol mjeseci ranije s odsluženja kazne zatvora.

Pravomoćno su mu odobrili uvjetni otpust iz Kaznionice Glina, unatoč žalbi državnog odvjetništva koje se protivilo takvoj odluci pozivajući se na njegovu prijašnju osuđivanost za nasilna kaznena djela. U rješenju Visokog kaznenog suda navode da je na njihovu odluku najviše utjecalo pozitivno mišljenje iz zatvorske ustanove u kojoj je boravio.

Pozitivno izvješće

Na zadarskom Općinskom sudu Darko Kovačević je osuđen na pet godina zatvora, što mu je umanjeno na četiri, pa na tri godine i devet mjeseci. Sada je dobio uvjetni otpust koji traje do 9. listopada, kada mu ističe kazna.

U svojoj odluci Visoki kazneni sud je naveo da njegov prijašnja osuđivanost, u kojoj već ima presudu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, datira otprije deset godina. Stoga je smatraju, za razliku od državnog odvjetništva, irelevantnom.

Navode nadalje da je iz mišljenja Kaznionice Glina evidentno da je tijekom izdržavanja kazne zatvora u dovoljnoj mjeri ostvarena resocijalizacija zatvorenika.

image

Darko Kovačević Daruvarac prilikom privođenja

Luka Gerlanc/Cropix

Što se tiče stegovne odgovornosti zatvorenika za incident u zatvoru, na koju DORH u žalbi također ukazuje, radilo se o ekscesu do kojega je došlo 2019. godine, u vrijeme kada je zatvorenik tek započeo s izdržavanjem kazne zatvora, ukazuje sud.

Nadalje, u pogledu vjerojatnosti kriminalnog povrata, jasno je da se on ne može potpuno i bezrezervno isključiti, ali aktualno, prema procjeni, taj rizik je umanjen s obzirom da je, prema izvješću Kaznionice, zatvorenik osvijestio štetnost vlastitog ponašanja i prošao tretman za počinitelje kaznenih djela s elementima nasilja, te završio program roditeljstva, stoji u odluci Visokog kaznenog suda.

S obzirom da se radi o kaznenom djelu koje je brutalnošću zgrozilo javnost, za mišljenje o navedenoj odluci upitali smo Nevu Tölle, koordinatoricu “Autonomne ženske kuće Zagreb”.

- Znamo kako su zadarska policija i sud postupali u samom početku kada se dogodilo to divljačko prebijanje, koje je skoro završilo smrću. Ova djevojka u Zadru imala je čudesnu sreću da je preživjela. Sudeći po tadašnjim i sadašnjim postupcima, to je penalna politika za zlostavljače, koja štiti njih umjesto da pomogne žrtvi. Uvijek odsluže pola kazne, defakto im se nakon pola odslužene kazne odobri uvjetni otpust.

Vrlo često im visoki žalbeni sudovi smanje kazne u postupku žalbi, umjesto da ostave iste ili da ih povećaju.

Šalje se kriva poruka

Zato imamo tako veliku stopu pretučenih žena i femicida. Hrvatska je očito država u kojoj muškarci kada pretuku ženu vrlo rijetko i na kratko vrijeme idu u zatvor. Zlostavljači dobiju poruku da nisu učinili ništa strašno.

- Nadalje, psihosocijalni tretmani zlostavljačima služe kao izgovor da izbjegnu zatvorsku kaznu, i to se ne smije više koristiti na takav način. Generalna penalna politika je amnestirati zlostavljače od kaznenih djela, tj. zločina, jer pretući ženu znači dovesti je u ozbiljnu životnu opasnost.

image

Neva Tölle, koordinatoricu 'Autonomne ženske kuće Zagreb'

Ovo je jasna politička poruka ministra pravosuđa: nasilje protiv žena nije ozbiljan zločin ni kazneno djelo, žene možete prebijati i visoki žalbeni sud će vas nagraditi smanjenom kaznom. U pravosuđu je nužno da prestanu ovako sankcionirati počinitelje i da primjenjuju u svakodnevnom radu Istanbulsku konvenciju.

Moraju implementirati bržu i bolju zaštitu žrtve te zlostavljačima dodjeljivati adekvatne sankcije spram počinjenog kaznenog djela.

Dok to ne postignemo u praksi do tada netko mora odgovarati, a to je ministar pravosuđa, koji ima ne samo pravo, već i obvezu dovesti u red suce i sutkinje koji na ovakav način bagateliziraju predmete nasilja protiv žena. Jučer je u jednu ženu pucano, a druga je ubijena. Ministar šuti!

Zašto ministar šuti?

Neophodno je da ministar pošalje okružnicu sucima i sutkinjama u kojoj navodi da je nužno potrebno predmete muškog nasilja protiv žena shvaćati vrlo ozbiljno i adekvatno tome donositi presude - rezolutna je poznata feministička aktivistkinja.

S njom se slaže i Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica “Domina”.

- Takve odluke su stvar izostanka suvisle politike koja percipira nasilje kao društveni problem. Netko je procijenio u sustavu da osoba osuđena za nasilje treba dobiti uvjetni otpust, a na taj način se šalje poruka da se zločin isplati.

image

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica 'Domina'

Definitivno, pravosuđe je neovisno i treba biti, ali moramo svi biti dio određenih politika. Ta politika mora obuhvatiti i suce, koji su trenutno najslabija karika u sustavu zaštite žrtava od nasilje. Nužna je edukacija i prevencija.

Ovo je poruka: zločin se isplati! Apsolutno nismo napravili dovoljno u zaštiti žrtvi. Zaštićeni su počinitelji koji dobiju sve benefite, prvo dok se ne dokaže krivnja on je nevin, a u konačnici kada se osudi, dobije sve moguće privilegije.

Napisali su u odluci da se popravio, a na temelju čega su to zaključili kada nema kontrole nad kvalitetom programa rada s nasilnim počiniteljima u zatvorskom sustavu?

Činjenica je da sustavne borbe protiv nasilja nema, sustav je prepušten improvizaciji - jasna je izvršna koordinatorica feminističke organizacije iz Splita. •

29. travanj 2024 10:38