StoryEditorOCM
4 kantunaDI TO IMA?

Čitatelj: Platio sam kartu za gradski parking kod stare Tehničke, a pauk mi je digao auto! Zašto? I kome se mogu žaliti? Njima koji su mi auto digli!

Piše Ivica Nevešćanin
25. svibnja 2020. - 14:11

„Di to ima? Koja je ovo država? Koji je ovo grad?

Parkiraš, platiš parkiranje, vratiš se, a auta nema!? Odnija ga pauk! 'Kadija' naplaćuje parkiranje, 'kadija' diže, vozi, čuva i naplaćuje, a ne, ne, 'Kurta' izdaje 'nalog'! Di to ima? Koja je ovo država? Koji je ovo grad? Eventualni prigovor neposredno ili preporučenom poštom uputiti istom tom 'Kurti'! Ha, ha, ha... Zadar je, izgleda, grad s najvećim alpinističkim klubom u državi, šteta što ne smiju ići s kišobranom. Di to ima? Koja je ovo država? Koji je ovo grad?”, piše nam čitatelj ogorčen situacijom koja mu se dogodila prošli petak na parkingu u ulici Šime Vitasovića kod stare Tehničke škole.

„Krenuo sam parkirati auto. Ispred mene dva parkirana automobila zauzela su više mjesta nego što su trebala, skoro tri mjesta. Ostao je jedan manji prostor na označenom mjestu i ja sam se parkirao na nož, tako što sam dijelom auta zagazio na nogostup. Međutim, promet se mogao nesmetano odvijati i kolnikom i nogostupom. Platio sam kartu i otišao. Kad sam se nakon sat vremena vratio vidim - auta nema. Odnio ga pauk! Ne shvaćam, ako sam platio parking, zašto mi je pauk odnio auto? Zašto sam ja problem, a ne oni koji su oduzeli parkirna mjesta” pita se naš sugrađanin pa nastavlja:

- Otišao sam preuzeti auto i normalno da sam se svađao. Nisam platio 300 kuna, preuzeo sam auto bez da sam potpisao zapisnik, a ako imam neki prigovor, žalbu mogu poslati istim onima koji su mi auto digli? Kako to? Isti naplaćuju parking, isti paukom dižu auta i sad se još njima trebam žaliti. Pa di toga ima? - pita se.

Odgovor smo najprije potražili kod Eduarda Duke, direktora komunalne tvrtke Obale i lučice. Kad smo mu prenijeli nezadovoljstvo našeg čitatelja, objasnio nam je da djelatnici Obala i lučica, u čijoj je ingerenciji pauk služba, ne odlučuju samostalno o tome koji je automobil nepropisno parkiran i treba li ga zbog toga ukloniti, nego prometno redarstvo koje je u nadležnosti gradske uprave, odnosno odjela za komunalnu djelatnost. Zovemo pročelnika Robertina Dujelu:

- Po prijedlogu djelatnika Obala i lučica naši prometni redari donose odluku o eventualnom prekršaju i koje će vozilo pauk ukloniti. Pritom naši djelatnici ne izlaze na teren nego putem video linka, s kojim su izravno povezani djelatnici Obala i lučica, donose odluke, a pauk služba ih izvršava. Ako je situacija na mjestu za parking uistinu bila takva kako vam je rekao vaš čitatelj, neka nam uputi prigovor i to će se riješiti. Trenutno sam izvan grada i ispred sebe nemam zapisnik o tom slučaju tako da vam ne mogu točno reći što su kolege iz prometnog redarstva zabilježile.

Prigovor se znači upućuje vama koji ste i izdali rješenje za uklanjanje vozila, zar ste vi i drugostupanjsko tijelo?

- Ako se uspostavio da je građanin u pravu, odnosno da se iz zapisnika prometnog redarstva vidi potvrdio ono što on tvrdi, priznat ćemo to prihvatiti i priznati, ali sami ne možemo poništiti izdano rješenje podizanje auta. Naime, odluku na prigovor, bez obzira slagali se mi s njim ili ne, donosi Prekršajni sud, kao drugostupanjsko tijelo u ovakvom postupku. Ali je točno da se prigovori upućuju na našu adresu, iako mi o njima ne odlučujemo, nego ih, zajedno sa zapisnikom i rješenjem, prosljeđujemo nadležnom sudu, objasnio je Dujela.

19. travanj 2024 05:56