StoryEditorOCM
4 kantuna‘VRATA ZADRA‘ (3)

Burčul: ‘Ne vidim problem u rušenju dvorane Jazine‘. Frank: ‘Megalomanski projekt!‘ Radeta: ‘Prvo sapun, pa tek onda parfem‘. Rubeša: ‘Nepotrebno!‘

Piše Iva Ivanac
16. siječnja 2022. - 11:57

Projekt 'Vrata Zadra' vrijedan 110 milijuna eura, koji u bliskoj budućnosti želi realizirati gradska uprava na području Ravnica s nizom javnih sadržaja (podzemna garaža, prokop povijesnog kanala, kongresna dvorana, koncertna dvorana, nova zgrada kazališta...) i gradskim hotelom, pobudio je veliki interes javnosti.

Većina komentara na društvenim mrežama je izrazito polarizirana: negativni ističu kako bi se grad prvo trebao pobrinuti za osnovnu komunalnu infrastrukturu u kvartovima, pa tek onda razmišljati o izgradnji ovog pretjeranog projekta te kako je u Zadar potrebno dovesti proizvodnju, a ne graditi "velebna izdanja bez trunke zelenila". Pozitivni komentari pak govore kako Zadru treba upravo jedan ovakav projekt koji gradu donosi sve one sadržaje koje sada nema i koji bi, među ostalim, riješili problem parkiranja na Poluotoku, a gradu bi dali prepoznatljivost modernog grada koju bi mogao 'unovčiti' kroz turizam i investicije.

Dok rasprava na društvenim mrežama traje, mi smo provjerili što o Vratima Zadra misle političari u Gradskom vijeću koji će na koncu odlučivati o tome hoće li se do kraja njihovog i mandata gradonačelnika Branka Dukića (2025.), uopće krenuti u realizaciju ovog milenijskog projekta.

Anketirali smo predsjednike klubova vijećnika u Gradskom vijeću, a svakome smo postavili tri pitanja: što misle o projektu Vrata Zadra akademika Nikole Bašića; jesu li sadržaji koji će se tamo nalaziti potrebni Zadru; te treba li se Grad kreditno zadužiti za financiranje javnih sadržaja koje se budu gradili u sklopu projekta.

Damir Burčul, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a

image
Dado Burcul, vijecnik HDZ-a
 
Jure Miskovic/Cropix
 

image
Pogled na Ravnice iz zraka
Marinaprojekt/Dino Stanin

- U svakom pogledu podržavam taj projekt i nemam ništa protiv njega. Ne vidim problem ni u tome da se neki objekti sruše, pa u Engleskoj su se rušili cijeli stadioni i gradili novi. Istina je da dvorana Jazine ima jednu povijesnu crtu kad je u pitanju zadarski sport, ali nije rimski amfiteatar. Dvorana je dala svoje i ja sam u njoj proveo jedne od najljepših dana u životu i to smrzavajući se. I da se dvorana ostavi, ne znam tko bi je uspio uklopiti u novi prostor. Taj cijeli prostor je oduvijek bio sportske namjene, ali on trenutno, u ovakvom stanju, nije niti malo reprezentativan. Kada je u pitanju kreditno zaduživanje, moram naglasiti kako je svako zaduživanje problematično, ali zato treba napraviti dobre financijske analize i vidjeti otkud se sve sredstva mogu povući. Ostvarenjem ovakvog projekta, Zadar bi u punom smislu postao turistički biser.

Adela Frank, predsjednica Kluba vijećnika nezavisne liste Enija Meštrovića

image
Adela Frank, vijecnica nezavisne liste
 
Jure Miskovic/Cropix
image
Vrata Zadra, fotomontaža, pogled iz zraka
Marinaprojekt

- To je megalomanski projekt koji je uvelike financijski precijenjen i postavila bih pitanje o realnim iznosima financiranja takvog projekta jer su realni troškovi puno manji od onih koje navodi Božidar Kalmeta. Napredak grada može i mora ići, ali se pritom mora misliti na sve faktore, sudionike i sadržaje. Građani se moraju pitati žele li taj projekt jer je on davno bio stopiran, a sada navodno ponovno kreće u realizaciju, a pritom u njemu ostaju isti akteri. Projekt se mora detaljno specificirati u smislu gdje će se premjestiti sadašnji sadržaj, na koji način će se sanirati sve ono što se ima u planu srušiti i gdje su, ono najbitnije, građani u svemu tome. Koliko će biti otvoreno novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo, koliko će im to olakšati život, koliko će tih mjesta u javnoj garaži biti dodijeljeno ljudima koji žive na poluotoku, koja će im biti cijena? Ima puno socijalnih faktora koji se trebaju uzeti u obzir prije nego što se išta započne graditi, odnosno profitirati od toga. Te na koncu, koliki profit grad očekuje od izgrađenih sadržaja? Ako srušimo dvoranu Jazine to znači da će tamo napraviti eventualno muzej košarke, ali KK Zadar i dalje nastavlja trenirati u Višnjiku i nabijati dug, a gdje ćemo s omladinskim pogonom? Od svih navedenih sadržaja tamo je jedino za građane iskoristiva garaži, a sve ostalo je promocija grada koja će se tko zna kada isplatiti i za koliko uloganje. I što će se time postići osim što će to biti poznato kao ostvarenje trenutne izvršene vlasti.

Kada je u pitanju financiranje, Grad bi morao što je moguće više pronaći ostale izvore financiranja, kao što su europska sredstva. Za sada je taj projekt prenapuhan i ima premalo detalja o načinu realizacije, kada se cijeli postupak pokrene ozbiljno onda GV i javnost moraju biti upućeni u svaki korak projekta, njegovu logičnost i isplativost.

Daniel Radeta, predsjednik kluba vijećnika SDP-a

image
Daniel Radeta, vijećnik SDP-a
 
Luka Gerlanc/Cropix
image
Projekt Vrata Zadra akademika Nikole Bašića
Marinaprojekt

- Prostor na području Ravnica trenutno je najvredniji neiskorišteni prostor kojeg Grada Zadar ima. Sukladno tome se prema tom prostoru trebamo i odnositi. Načelno nismo protiv niti jednog projekta koji je od općeg i šireg interesa zajednice našeg grada, no postavlja se pitanje koliko je taj projekt realan u ovom trenutku kada u zadarskim kvartovima nemamo kanalizaciju, priključak na vodu, parking i ostale osnovne uvjete za dostojanstven život u 21.st.

O projektu Vrata Grada slušamo već petnaestak godina, a sve što imamo su 3D prezentacije, kao u slučaju plaže Kolovare koja je trebala biti "Miami", Jazina koje su trebale biti "Monte Carlo", itd. Vizija je jedno, a realnost nešto s čim se trebamo susrest čim prije. Jednom je netko rekao i bio je u pravu: „Prvo sapun, pa tek onda parfem”. Mislim da ništa bolje trenutno ne opisuje ovu političku temu koja se, gle slučajnosti, baš ovih dana pustila u eter kao nešto novo i svježe.

Što se tiče urbanizma i prostornog planiranja stvar je poprilično jasna. U zadnjih 30 godina, odnos prema prostoru i prostornom planiranju je bio sve samo ne planski i strateški razvoj. Svi projekti bili su direktno pogodovanje investitorima na uštrb građana. Jedini interes Grada je bila zarada od komunalnog doprinosa i poreza na promet nekretninama kako bi se održavao preopterećeni sustav kojeg je u našem gradu stvorila politika HDZ-a. Danas je taj prostor najbolji reprezent loših politika, a zadnja takva katastrofalna odluka bez šire rasprave bila je zona UPU Vitrenjak I i II. U Zadru ne pamtimo kada je zadnji put izgrađen kvadrat novog parka, ali se zato svi sjećamo kako je Dado Burčul izglasao Urbanistički plan s Kanarskih otoka koji danas Vitrenjak (Uskok) pretvara u betonsku džunglu.

Prekomjerna betonizacija i izgradnja očito je postavila neke nove zakone i pravila u ovim našim prostorima, a mislim da se o njima najmanje pita gradonačelnika ili npr. pročelnika. Vrijeme je da raspravu o ovakvim temama vratimo u Gradsko vijeće, a ne da nam planove kroji građevinsko-mafijaški kartel.

Ante Rubeša, predsjednik Kluba vijećnika Akcije mladih

image
Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih
 
Luka Gerlanc/Cropix
image
Vrata Zadra, namjena površina i sadržaj
Marinaprojekt

- U Zadru se govori o tom projektu jer smo mi najavili da ćemo na jednoj od sljedećih sjednica predložiti da se dvorana u Jazinama i stara zgrada kazališta lutaka izmjeste iz tog projekta. Osobno smo bili protiv Vrata Zadra jer smatramo da je to megalomanski projekt i prevara građana koja im se nudi pod nekakvim koncertnim dvoranama, muzejima i ostalim sadržajima, iako i mala djeca u vrtiću znaju da investitori ne ulažu u društvene institucije već u ono što im donosi dobit, a u cijelom projektu to je hotel i neke zgrade koje se misle graditi. To je master plan uništenja Zadra skupa s uvalom Bregdetti, nasadit će zgrada i zgrada, a ljudima pod pasku projekta stavljaju neke društvene sadržaje. Grad Zadar je centar građevinske mafije jer imamo zgrada više nego na teritoriju cijele Zagrebačke županije. Svjedoci smo na koji način se rade te zgrade, zelenih površina gotovo i da nema i pretvaramo se u Split koji u svaku rupu ubode neku zgradu. Ne znam zašto gradsku jezgru natrpavamo stupidnim megalomanskim projektima, koji dolaze od dvorskog arhitekta i od princa grada Zadra.

Što se tiče sadržaja koji se navode, normalna stvar je da su društveni sadržaji potrebni gradu, ali zašto se oni ne rade planski i u drugim kvartovima u Zadru. Ne treba biti kazalište na Plovaniji, ali treba se napraviti osnova da svaki kvart ima školu, vrtić, parkić, igralište... Sredstva bi se trebala uložiti u dvoranu Jazine koja bi ponovno trebala zasjati, u Kazalište lutaka i to bi trebala biti Vrata Zadra. Kazalište bi se trebalo dati nezavisnoj kulturnoj sceni, mladima i studentima na korištenje i da to bude Centar za mlade, a ne ovaj za koji navode da je, jer je on centar udruga civilnog društva. Sve to što oni žele Jazinama, ja želim njihovoj imovini.

Grad bi sigurno morao sudjelovati u financiranju jer privatni investitor nema interesa ulagati u društvene sadržaje, ali mislim da je to Gradu u ovoj poziciji u kojoj je jest - potpuno nepotrebno. U gradu imamo 350 djece koja su ostale bez vrtićke skrbi, imamo škole koje su pretrpane i grad treba ulagati u takve sadržaje kako bi stanovništvu bilo ugodno i kako bi se podigla razina kvalitete života. Interesantnije je napraviti školu na Žmirićima, pet vrtića i riješiti probleme s kanalizacijom i prometnicama koje su godinama zapuštene nego graditi Vrata Zadra. Nisam protiv da Grad ulaže u društvene sadržaje vezane uz taj megalomanski projekt koji će obogatiti neke pojedince, ali prije toga u svakom gradskom kvartu trebamo imati društveni sadržaj.

17. travanj 2024 23:06