StoryEditorOCM
4 kantunaZRAKA ZA ŽIVOT

Branko Dukić: "Linearni akcelerator neće u Zadar do konca godine, iako je odobren i novac je osiguran"; rok za nabavku može biti 2024 godina...

Piše Lada Burčul
16. srpnja 2021. - 20:45
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

- Na žalost, linearni akcelerator nećemo imati ove godine, kako smo najavljivali – kazao je zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka dr. med. Branko Dukić.

- Sigurno da nam je teško što moramo razočarati sve one koji ga s nadom očekuju, no dogodile su se stvari na koje nismo mogli utjecati. Da smo mogli, aparat za zračenje ne bi kasnio. Ove, 2021. godine, nećemo ga imati u zadarskoj bolnici, a teško mi je prognozirati kada će biti tu i kada će se na tom uređaju početi raditi. Prognoze su nezahvalne, jer je u pitanju raspisivanje novog natječaja za završetak zgrade u kojoj akcelerator treba biti smješten, a kod javne nabave nikad ne možete prognozirati rokove – rekao je Dukić.

Problem nije nastao u nabavci samog aparata za zračenje, već u njegovom smještaju u zadarsku bolnicu: za njega je predviđen podrum zgrade u izgradnji unutar kruga bolnice, gdje su radovi, prema potpisanim ugovorima, trebali biti gotovi do kraja 2020. godine.

Na mjestu stare zgrade Zaraznog odjela, koja je srušena, gradi se novi objekt za smještaj dnevnih bolnica četiriju odjela (onkološki, pulmološki, infektološki i dermatološki), a duboko u podzemnom dijelu je prostor za smještaj linearnog akceleratora, izoliran od radijacije.

Međutim, ugovor s izvođačima je raskinut i tek slijedi raspisivanje natječaja za novog izvođača, što je procedura koja će potrajati.

- Zgrada je 70 posto već gotova, zato je šteta što se to dogodilo, ali ništa nismo mogli učiniti. Ide novi natječaj – kazao je Dukić.

Za EU projekt izgradnje i opremanja Dnevne bolnice za navedena četiri odjela, te za adaptaciju i opremanje Dnevne bolnice Službe za kirurgiju, zadarska bolnica je dobila 50 milijuna kuna.

Radovi su započeli prije dvije godine, no ugovor s izvođačem, slovenskom tvrtkom Solida, raskinut je i slijedi provedba novog postupka javne nabave za ugovaranje novog izvođača radova na zgradi površine veće od 3.800 kvadrata.  

Ono što javnost najviše zanima, to je novi rok za završetak radova, a on je produljen do studenog 2023. Tek tada slijedi opremanje, ishođenje uporabne dozvole, dobivanja svih potrebnih suglasnosti za rad i smještaj aparata za zračenje. Iz svega proizlazi da je moguće da linearni akcelerator u Zadru proradi 2024. godine.

image
aparat za zračenje dolazi u zadarsku bolnicu, potvrdio je premijer Plenković u Ligi protiv raka Zadar

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Zadranin Silvio Bašić, decidirano nam je nedavno izjavio da se „nabava uređaja za zračenje rješava onog trenutka kad bude gotova zgrada u kojoj će uređaj biti smješten.“   

Poznato je da nabavka linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu ide iz EU sredstava, ali ne iz redovnih sredstava koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ima kao redovni ciklus od 2021. do 2027. godine, već iz „EU Recovery plana“. Lista potreba za taj plan oporavka sastavljala se u Uredu premijera i išla direktno Europskoj komisiji (EK), zbog čega je premijer Plenković, za svog boravka u Zadru i u zadarskoj Ligi protiv raka u veljači ove godine mogao obećati Zadru uređaj za zračenje. Uz tri akceleratora koja su već išla na listu za KBC-ove, dodan je, za potrebe zadarske bolnice, još jedan uređaj. EK je, kako je poznato, početkom srpnja i službeno odobrila hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost, vrijedan bespovratnih 6,3 milijarde eura, od čega zdravstvu ide 340 milijuna.

Novac je osiguran, lista na kojoj je linearni akcelerator namijenjen Zadru je odobrena i sve je trebalo biti gotovo najkasnije do kraja ove godine.

- Radili smo dugotrajno, u Ligi godinama provodimo kampanju za kupnju aparata za zračenje i sve pripreme su napravljene, nismo imali ni Onkološki odjel, nismo zadovoljavali minimalne uvjete, 50 milijuna kuna za zgradu koja se danas gradi i u kojoj je bunker za aparat za zračenje osigurano je kada je ministar zdravstva bio Dario Nakić. Na računu Lige imamo novca za edukaciju i nabavu dodatne opreme, zahvaljujući velikim dijelom i što su se portal Zadarski.hr i Slobodna Dalmacija aktivno uključili u kampanju. Vjerujem da će se natječaj za novog izvođača što prije okončati i da ćemo što prije moći dovesti akcelerator u Zadar – rekao je Branko Dukić.

I državni tajnik Silvio Bašić je prije samo nekoliko tjedana izjavio da „akcelerator u Zadru možemo očekivati tijekom ove godine.“ Istaknuo je da je uvršten na listu i da je to „riješeno“. Međutim, na pitanje što misli pod „riješeno“ odgovorio je da će uređaj biti nabavljen kad bude gotova zgrada za njegov smještaj.

Raskid ugovora s izvođačem radova znači i nemogućnost da Zadar dobije linearni akcelerator ove godine, iako je sve na to ukazivalo.  

Upute za uplatu: 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

04. svibanj 2024 06:05