StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠILA KARANTENA

Božidar Longin: U tijeku je rekordan investicijski ciklus na području naše županije. U gospodarstvu bilježimo ohrabrujuće brojke

Piše Promo
1. srpnja 2020. - 18:01

Župan Božidar Longin od srijede je ponovno na radnom mjestu. Nakon obavljenog pregleda i negativnog testa na COVID 19 epidemiolozi su mu ukinuli mjeru samoizolacije, jer je prošlo više od dva tjedna od kontakta sa zaraženim Bornom Ćorićem.

– Moram priznati da nije bilo ugodno u samoizolaciji, ali hvala Bogu, uspješno sam izdržao. Primio sam ovih dana velik broj poziva dragih ljudi i uistinu hvala svima na podršci. Nadam se da će se i Borna što skorije oporaviti, jer je riječ o pravom sportašu i vrhunskom čovjeku – kaže nam na početku razgovora zadarski župan koji je poznat kao osoba koja voli raditi i sigurno mu nije bilo lako stajati kući.

- Najteže je bilo prvi dan, kada sam dobio informaciju od epidemiologa da moram otići u samoizolaciju. No, već drugog dana, zahvaljujući svim prednostima tehnologije, brzo smo se uhodali. Sa suradnicima sam održavao videokonferencije, komunicirali smo i preko WhatsApp grupe, redovno sam pregledavao elektronsku poštu, mobitel je stalno zvonio... Sve je funkcioniralo gotovo kao da sam bio u uredu, a za protokolarne stvari bili su zaduženi moji zamjenici.

Znači, sada kreće sve po starom?
- Raspored je već popunjen. Krećemo u obilazak projekata koji su u realizaciji, a vesele me i neki novi, poput najave iz Opće bolnice Zadar gdje kroz koji dan svečano otvaramo novu angiosalu vrijednu 5,5 milijuna kuna, za koju je sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva.

image
Luka Gerlanc/Cropix


Brine li vas mogući povratak koronavirusa?
– Oprez je svakako potreban, ali moramo misliti na naše gospodarstvo. Vjerujem da će nacionalni Stožer pronaći najbolju moguću mjeru za balansiranje, jer nam je turizam jedna od najvažnijih grana i izuzetno je važno da nam ove godine dođe što više gostiju. Zato je i na razini Europske unije dogovoreno slobodno kretanje, a posljednje brojke na razini države pokazuju sve veći dolazak turista. Zadarska županija je trenutno na trećem mjestu po broju noćenja, nakon Istarske i Primorsko-goranske županije što svakako daje nadu u koliko-toliko uspješnu sezonu.

Kakvi su gospodarski pokazatelji nakon COVID krize?
- U Zadarskoj županiji bilježimo, slobodno mogu reći, ohrabrujuće brojke. Krajem svibnja imali smo oko 55 tisuća zaposlenih, što je na razini brojki iz siječnja i veljače ove godine, prije krize uzrokovane koronavirusom. Mjere Vlade RH puno su pomogle u očuvanju radnih mjesta, jer je samo na području Zadarske županije tijekom COVID krize uloženo je 100 milijuna kuna u očuvanje radnih mjesta. Jedna od najvažnijih stavki za naše građane svakako je sigurnost radnih mjesta i zato treba pohvaliti reakciju hrvatske Vlade i premijera Plenkovića.

U posljednjih nekoliko tjedana potpisano je dosta novih ugovora za projekte na području Zadarske županije. Slijedi li nam novi investicijski ciklus?
- Ako samo pogledamo ugovore koji su nedavno potpisani u Benkovcu s ministrom regionalnog razvoja Markom Pavićem gdje je za 30 projekata na području Zadarske županije odobreno gotovo 150 milijuna kuna, pa ovotjedni dolazak ministra Tomislava Ćorića i direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića koji su za osam projekata vodovodne i kanalizacijske mreže osigurali dodatnih 150 milijuna kuna, onda uistinu možemo biti zadovoljni. U mandatu ove Vlade Andreja Plenkovića uloženo je više tri milijarde kuna u razvojne projekte u Zadarskoj županiji, a pred potpisivanjem smo još niz vrijednih ugovora kojim ćemo podići kvalitetu života naših stanovnika. To je rekordan investicijski ciklus na području naše županije i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika.

image
Jure Miskovic/Cropix


Koje biste projekte izdvojili?
- Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti. Od velikih projekata lučke infrastrukture posebno se ističu trajektna luka Tkon i luka Sali zajedničke vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, a vrlo brzo očekujemo i početak radova na ribarskoj luci u Gaženici. Uz veliki iskorak koji posljednjih godina bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju izgradnjom sustava navodnjavanja, Baštica 2 – Smilčić i Lišansko polje, ističe župan i podsjeća na dva ključna projekta prometne infrastrukture koja su u pripremi – proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja.

- To su projekti u kojima imamo veliko razumijevanje i potporu hrvatske Vlade. Oni su prepoznali važnost tih projekata i moram istaknuti kako je suradnja koju smo ostvarili s Vladom Andreja Plenkovića i sa svim ministarstvima novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije. Nije vrijeme za eksperimente, pravi lideri se poznaju u krizama i zato sam uvjeren da su naši građani to prepoznali i da će podržati Plenkovića za novi mandat, zaključuje župan Longin.

19. travanj 2024 00:58