StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆA SREĆA

Biogradska aglomeracija očekuje sredstva Hrvatskih voda za posao stoljeća težak 200 milijuna eura. "Dva puta su nas preskočili, ovaj put neće!"

Piše I. N.
29. veljače 2024. - 21:49

Gotovo 200 milijuna eura teška aglomeracija biogradske regije konačno bi trebala ući u fazu realizacije. Nakon što je ”preskočena” u financijskim planovima Hrvatskih voda za 2019. i 2023. godinu, projekt stoljeća za područje bivše Općine Biograd, pod nazivom “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograda na Moru, Pašman i Tkon”, trebao bi sredinom svibnja dobiti potrebna sredstva za izgradnju oko 130 kilometara vodovodne i preko 60 kilometara kanalizacijske mreže na kopnenom i otočnom dijelu biogradske regije.

- Vjerujemo da je red napokon došao i na nas. Hrvatske vode su raspisale javni poziv i prijave se primaju do 15. ožujka. Naša aglomeracija je po površini zahvata i troškovima jedna od najvećih u županiji. Očekujemo da će naša ponuda proći jer imamo visok stupanj pripremljenosti projekta koji uključuje 14 pravomoćnih građevinskih dozvola na kopnu i otocima. Rezultati izbora bit će poznati u prvoj polovici svibnja – kaže Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca, tvrtke nositelja cijelog posla.

image

Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca

Jure Miskovic/Cropix

Colićev glas zadovoljstva međutim ne može prikriti razočarenje stanovnika Sv. Filipa i Jakova, Biograda, Pakoštana, Tkona i Pašmana koji od 2019. čekaju da aglomeracija na njihovom području krene u izvođenje. Naime, iako je još prije pet godina sva dokumentacija potrebna za financiranje projekta bila pripremljena, na javnim pozivima za dodjelu sredstava Hrvatske vode su prednost uvijek davale drugim središtima. Tako je bilo 2019., ali i 2023. godine kad su sredstva za aglomeraciju otišla tzv. prioritetni projektima, odnosno onome tko je imao veći politički utjecaj na tu državnu tvrtku.

Isprovociran takvim smicalicama gradonačelnik Biograda Ivan Knez je prije dvije godine ispred zgrade gradske uprave danima izvodio ”performans” s odbačenim wc školjkama. Bio je to protest protiv državnih i lokalnih tijela koja su zaobilazila potrebe Biograda uz opravdanje da nisu prioritet. Jedan od takvih prioriteta koji je povukao značajna sredstva bila je i aglomeracija na riječkom području, no kasnije se ispostavilo da projekt nije imao 50 posto građevinskih dozvola, što je dovelo do velikih problema kod izvođenja i kašnjenja u radovima.

image

Desetak wc školjki ispred zgrade gradske uprave u Biogradu, ožujak 2022. godine

Luka Gerlanc/Cropix

- Pripremljenost našeg projekta je na visokoj razini. Uz 14 građevinskih dozvola riješili smo i 98 posto vlasničkih odnosa na trasi cjevovoda, tako da nikakvih problema ne bi trebali imati kod početka izvođenja radova – ističe Colić, čiji je optimizam potkrijepljen i činjenicom da je ministar regionalnog razvoja, Šime Erlić, jako dobro upoznat s biogradskom situacijom.

Prema njegovoj procjeni, natječaj za izbor izvođača radova, kojeg raspisuje Komunalac kao nositelj posla, mogao bi biti objavljen prije ljeta, a izbor završen za pet do šest mjeseci. U tom slučaju radovi bi mogli početi krajem ove ili početkom iduće godine.

Komunalac očekuje da će na natječaju Hrvatskih voda dobiti maksimalni iznos sredstava koje osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova iz EU fondova, no stvarna cijena radova doznat će se tek na tenderima. Svjestan je da je cijena građevinskih usluga drastično porasla zadnje dvije godine, odnosno da će aktualna procjena troškova od oko 130 do 140 milijuna eura sigurno biti nadmašena. Odnosno da bi biogradska aglomeracija mogla na koncu koštati oko 200 milijuna eura.

image

Ivan Knez, gradonacelnik Biograda
 

Jure Miskovic/Cropix

- Koji god iznos bio u pitanju, mi participiramo s 10 posto ukupne investicije. Kad kažem mi, mislim na općine osnivače Komunalca, dakle Biograd, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon, a ostatak od 90 postu su bespovratna sredstva - podsjeća Colić.

Rok za dovršetak izgradnje biogradske aglomeracije je kraj 2026. godine. Direktor Colić je uvjeren da je taj datum dostižan, ako svi natječaji prođu unutar predviđenih rokova. I ako se na njima prijave kvalitetni izvođači kojih je na tržištu sve manje.

Posao procijenjen na 133 milijuna eura

Projekt stoljeća trebao bi riješiti problem vodoopskrbe i problem otpadnih voda, odnosno kanalizacije za kopneni i otočni dio, biogradske regije. Kopneni dio obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, a otočni područje otoka Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman. Prema procjenama otprije dvije godine, ukupna aglomeracija košta oko 133 milijuna eura, i to 89 milijuna eura za kopneni te 44 milijuna eura za otočni dio.   

16. lipanj 2024 00:29