StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Beton koji upija radijaciju: gradi se bunker za linearni akcelerator - stiže li u Zadar do jeseni i tko će se educirati za rad na ovom uređaju?

Piše Lada Burčul
27. ožujka 2021. - 22:08
"Zraka za život"

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

Ima li Zadar dovoljno educiranih specijalista i fizičara za rad na linearnom akceleratoru? Da li će bolnica morati raspisivati natječaje za specijalizacije? Da li imamo stručnjake za popravke uređaja za zračenje u slučajevima njegova kvara, kako 'stoje stvari' s rezervnim dijelovima, koliko koštaju, imamo li za to novac?

To su samo neka od pitanja koja su se nametnula dok provodimo medijsku kampanju „Zraka za život“ i dok se, putem zajedničkog računa Lige protiv raka i Opće bolnice Zadar, prikupljaju sredstva za kupnju linearnog akceleratora, i dok se novac prikuplja i putem telefonske linije 060-9001. Nabavku aparata za zračenje za zadarsku bolnicu, kako onkološki pacijenti sa našega područja ne bi više morali putovati na zračenje u Split ili Zagreb, obećao je i premijer Andrej Plenković za vrijeme posjete Ligi protiv raka krajem veljače u Zadru. S obzirom da se „lista želja“ za izvanredne mjere, na koju prema riječima premijera ide i linearni akcelerator, kroji do kraja travnja u Uredu premijera, a ne u Ministarstvu za EU fondove, aparat za zračenje bi prema optimističnim prognozama mogao do kraja godine biti u Zadru.

Da li je zadarska bolnica, tehnički i kadrovski, spremna za prihvat tako zahtjevnog uređaja?

image
Dr. med. Vesna Telesmanić Dobrić, šefica Odjela za onkologiju
Cropix

- Ministarstvo zdravlja i Vlada RH su nas podržali. Na Odjelu imamo četiri specijalista onkologije i radioterapije, te još dva specijalizanta onkologije i radioterapije. Znači, njihova se edukacija plaćala i još uvijek se plaća, što ne bi bio slučaj da se u vidu nije imala nabavka linearnog akceleratora. Da se za Zadar nije predviđao aparat za zračenje, na specijalizaciju bi išli samo internistički onkolozi, ne bismo imali potrebu za specijalistima onkologije i radioterapije – kaže dr. med. Vesna Telesmanić Dobrić, voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu Opće bolnice Zadar. 

Za rad na linearnom akceleratoru nedostaju inženjeri radiologije, koji vode snimanje i rukuju s aparatom.

Uz inženjera radiologije, potrebno je imati i inženjera fizike, tzv. 'medicinskog fizičara.' Ni za jednu od ovih poslova nije potrebna specijalizacija, već samo edukacija, naglasila je dr. Telesmanić Dobrić.

Diplomirani inženjeri fizike educirani za rad s medicinskom opremom rade plan zračenja za svakog bolesnika i odgovorni su za mjerenje doze zračenja. Liječenje tumora radioterapijom podrazumijeva uništavanje tumorskih stanica, ali uz maksimalno čuvanje okolnog zdravog tkiva. Što se kadra tiče, osoblje koje je za rad na linearnom akceleratoru potrebno su specijalisti onkologije i radioterapije, medicinske sestre, inženjeri radiološke tehnologije te medicinski fizičari. Potonja dva prolaze edukaciju, što ne zahtijeva duži vremenski period poput specijalizacije.

Što se tiče prostora za smještaj linearnog akceleratora, novac za njegovu izradu osiguran je iz EU projekata. Radi se bunker, koji mora biti ispod zemlje, u podrumu zgrade u izgradnji u krugu zadarske Opće bolnice. U istoj zgradi bit će uređen i Odjel onkologije.

image
Nova zgrada u krugu bolnice u kojoj će biti smješten linearni akcelerator
Cropix

Projekt je napravljen, izvedba mora zadovoljavati projektnu dokumentaciju, a sve potrebne dozvole i odobrenja daje MUP. Radovi na uređenju bunkera su u tijeku, izlijeva se poseban beton, upijajući za radijaciju, a zastoj se može dogoditi ako se ne znaju sve tehničke specifikacije linearnog akceleratora koji treba doći u Zadar. Dozvole se izdaju za konkretne parametre, no i da bude zastoja postoji dovoljno vremena da bi cijeli bunker, sa svim zaštitama, bio gotov do kraja ove godine.

02. svibanj 2024 23:46