StoryEditorOCM
4 kantuna‘PLJUSKA IZ ZAGREBA‘

Beroš je malo promijenio ploču: više ne spominje mlade Zadrane u kafićima, ali zato apelira na odgovorno ponašanje liječnika!

Piše Iva Ivanac
3. travnja 2020. - 13:54

Nakon što je u četvrtak „pojedinim pripadnicima zadarske mladeži” uputio oštru kritiku kazavši da se okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima, ministar Vili Beroš u petak se na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite suočio s novinarskim pitanjima povodom 'pljuske' koja je izrečena na presici Nacionalnog stožera.

Važno je naglasiti da je informacija koju je iznio ministar Vili Beroš bila iz njegovih privatnih kanala, potpuno neprovjerena. Iz zadarske policije su nam potvrdili da je od stupanja na snagu mjera koja zabranjuju rad kafićima, utvrđeno samo šest kršenja te mjere. U dva slučaja su ugostiteljski objekti zapečaćeni od strane Državnog inspektorata, a u ostala četiri slučaja izrečene su opomene. U niti jednom od tih kršenja nije zatečen veći broj mlađih osoba.

Novinare je zanimalo hoće li ministar isto tako prozvati i liječnike u Zadrskoj županiji s obzirom da se ovdje zaraza ne širi iz kafića, nego iz bolnica. Naime, čak 39 osoba od ukupnih 49 zaraženih u županiji povezano je sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu na Moru, a dosada nije zabilježen niti jedan slučaj oboljelih koji su se, prema ministrovim navodima, okupljali "u kafićima sa zatamnjenim staklima". 

- Ako ste pratili moje obraćanje od početka, rekao sam u jednom trenutku da je na zdravstvenim djelatnicima pojačana odgovornost jer mi smo ti koji znaju kako se virus prenosi i mi smo ti koji moraju voditi računa i o svojem i o tuđem zdravlju. S obzirom da smo odgovorni za sve zaposlenike apsolutno apeliram na sve zdravstvene djelatnike, koji se inače odgovorno i savjesno ponašaju, da takvi budu i dalje, kazao je ministar Beroš. 

Gradonačelnik Branko Dukić u četvrtak je također poslalo priopćenje u kojem je mlade prozvao i pozvao na odgovornost, ali ne i liječnike koji, po svemu sudeći, imaju veću odgovornost za širenje zaraze u Zadru i na zadarskom području.

- Ne bih rekao da je to pljuska iz Zagreba nego upozorenje da se svi moramo ponašati odgovorno i pridržavati se svih mjera koje Stožeri raspisuju. Na nama je da sve mjere i njihovo kršenje uočavamo, nisu one velike, ali svako ponašanje koje dovodi do ugrožavanja nas ili drugih moramo upozoriti.

Na pitanje mogu li i smiju li pripadnici Civilne zaštite "patrolirati" gradom kao pomoć policiji u cilju sprječavanja kršenja javnih okupljanja i slično, Dukić je rekao da je to moguće, ali da civilna zašta nije represivno tijelo.

- Što se tiče policije i postrojbe civilne zaštite, sve one mjere koje policije upućuje oni izvršavaju. Imamo 'dežgraciju' da su inspekcijske službe u samoizolaciji i da policija prema svim navodima građana vrše inspekciju. na nama je odgovornost da u svom susjedstvu ako nešto vidimo da i reagiramo i da sami upozorimo susjede na njihovo ponašanje, kazao je gradonačelnik Dukić, očito ne znajući da je od petka Državni inspektorat u Zadru izašao iz samoizolacije i radi "punom snagom". 

Naime, utvrđeno je da je navodno zaraženi sanitarni inspektor, nakon četiri testiranja, bilo lažno pozitivan, a zbog njega je u izolaciji bilo stavljeno 38 djelatnika inspektorata, uključujući i voditeljicu zadarske podružnice Ivu Dunatov.

26. travanj 2024 00:00