StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKE PROMJENE

Bačić predstavio stambenu politiku: POS ostaje, APN će iznajmljivati stanove građana, stop prenamjeni u apartmane...

Piše Vijesti sd
18. listopada 2024. - 12:13

Osnovni ciljevi Nacionalnog plana stambene politike RH do 2030. su priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja, a to ćemo postići kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na predstavljanju stambene politike koju je Hrvatska čekala 34 godine.

 - Tema stanovanja jedna je od važnijih tema jer je priuštivost stanovanja, ali i jeftinijeg najma problem velikog broja naših građana", rekao je Bačić na predstavljanju nacionalnog plana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u petak u Zagrebu, piše Dnevnik.hr.

- Ovo je prvi put u 34 godine državnosti da imamo ovakav srednjoročni plan", istaknuo je ministar i dodao da je stanovanje jedna od osnovnih ljudskih potreba i da dom predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, a sve češće i radno mjesto. Dodao je i da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najma u RH, te prvom takvom dokumentu od samostalnosti države.

Zaostajemo za europskom unijom

Procjena različitih institucija je da nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. Od više od dva milijuna stanova se 231.000 koristi za kratkoročni najam: "Hrvatska je stopom prenapučenosti u skupini država s velikom prenapučenosti stambene jedinice. Prosječan stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobom, dok je prosjek EU-a 1,6 soba. Prosječan broj članova kućanstva u Hrvatskoj je 2,67 (treći najveći broj članova kućanstava u EU), dok je prosjek EU-a 2,3. Roditeljski dom se napušta s 33,4 godine i samo Portugal je gori. Prosjek EU-a je 26,5 godina i to predstavlja demografsku prepreku".

Indeks priuštivosti u Hrvatskoj je takav da se u Dubrovniku s godišnjom plaćom može kupiti tek 3,2 kvadrata stana, u Zagrebu 6,7 kvadrata, a u Vukovaru 21,8 kvadrata. U Splitu se može kupiti 3,8 kvadrata.

image

S godišnjom plaćom u Splitu se može kupiti tek 3,8 kvadrata stana (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix

Četiri poluge za priuštivije stanovanje su: financijska, porezna, zemljišna i ekološko energetska, a Bačić očekuje da će program pratiti i lokalna samouprava jer bez suradnje s njom neće biti priuštivog stanovanja.

Za priuštivo stanovanje Vlada želi porezom aktivirati prazne nekretnine, poticati dugoročni najam, jačati pravnu sigurnost najamnog odnosa i gradnju stanova.

"Imamo odgovore na visoke cijene stanova za kupnju i najam. Radna skupina koja je radila na ovom planu sastojala se od stručnjaka iz različitih domena. Demografski, socijalni, prostorni aspekt - svega toga se tiče ovaj plan. Analizirali smo sve podatke kako bi se dobio omjer ponude i potražnje u Hrvatskoj - pregled tržišta nekretnina, analiza modela stambenog zadrugarstva u EU, analiza nekretnina za priuštivo stanovanje samo su neki od tih podataka", istaknuo je Bačić i dodao da se podaci temelje na podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku (DZS), piše Dnevnik.hr.

 U prosincu se ide na javno savjetovanje

Kazao je da je sam koncept završen, kao i akcijski plan koji će biti na javnom savjetovanju, ali se provodi proces vanjskog vrednovanja: "Vjerujemo da će početkom prosinca biti vrednovanje završeno, nakon čega će Plan ići u javno savjetovanje. Dotad ćemo imati niz prezentacija, među ostalim Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), kao i predstavljanje gradovima i općinama."

Međunarodni monetarni fond je procijenio da Hrvatskoj nedostaje 232.750 stambenih jedinica, a PwC-ova procjena je 286.005. Ekonomski institut procjenjuje da Hrvatskoj nedostaje 236.731 stambenih jedinica.

image

MMF je procijenio da Hrvatskoj nedostaje 232.750 stambenih jedinica, a Ekonomski institut procjenjuje da ih nedostaje 236.731  (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix

Stanovanje je jedna od najvažnijih mjera u Hrvatskoj, rekao je Bačić i upozorio da 40 posto stambenog fonda - 958.000 stanova ne služi za stanovanje: "Proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude. Ulaganje u nekretnine građanima je oblik štednje. Za kratkoročni najam u turističkom sektoru koristi se 231.000 stambenih jedinica. Porasla je potražnja stranih državljanja za nekretninama u Hrvatskoj. Posljedice energetske krize i povećanje cijena građevinskog materijala utjecale su na rast cijena. Udio praznih stanova dosegnuo je 25 posto ukupnog stambenog fonda - 595.500",

"Nama trebaju novi stanovi na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje", poručio je Bačić i rekao da je potrebno što prije aktivirati prazne stanove.

‘porez na nekretnine aktivirat će prazne stanove‘

Kao dobar alat u aktivaciji praznih nekretnina istaknuo je porez na nekretnine, ali i naglasio da porezna politika nikada ne može riješiti sve izazove u bilo kojem sektoru. Također je najavio da će u idućih godinu do dvije dana u potpunosti aktivirati nekretnine u vlasništvu RH koje sada nisu u funkciji stanovanja.

Poručio je i da je nužno zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica koje služe za stanovanje u turističke apartmane za kratkoročni najam, koje strahovito smanjuju ponudu na tržištu.

Ciljeve će, kazao je Bačić, ostvariti i potporom na potpomognutim područjima, između ostalog, i kroz izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju te programom izgradnje i obnove stambenih jedinica u državnom vlasništvu na tim područjima, za stambeno zbrinjavanje mladih osoba i mladih obitelji.

image

50 posto stanova u POS zgradama bit će za prodaju, a 50 posto za priušitiv najam, rekao je Bačić

Goran Šebelić/Cropix

Ciljeve će također nastojati ostvariti potporom u ruralnim područjima kroz program stambenog zbrinjavanja mladih u prigradskim i ruralnim područjima. Planira se i povećanje kapaciteta studentskog smještaja izgradnjom novih studentskih domova te poticanje djelovanja neprofitnih stambenih zadruga te uspostava revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan stambene politike.

Novi Zakon o prostornom uređenju otvorit će novu namjenu prostora za priuštivo stanovanje, kazao je te je govorio i o novom Zakonu o poticajnoj stanogradnji: "Ovim zakonom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretinama (APN) postaje središnje tijelo za provedbu poticane stanogradnje i priuštivog najma. Uvodi se novi način financiranja izgradnje POS zgrada. U suradnji s JLS-ovima gradit će se nova stambena naselja. Cijene priuštivog stanovanja formirat će se po regijama."

Povećat će se, dodao je, ponuda stanova po povoljnijim uvjetima. 50 posto stanova u POS zgradama bit će za prodaju, a 50 posto za priušitiv najam. Poboljšat će se model potpore za gradnju obiteljskih kuća, a kombinacijom svih modela POS-a planira se izgraditi 8000 stambenih jedinica.

‘program priuštivog najma izazvat će najviše polemike‘

"Program koji će izazvati najviše polemike je program priuštivog najma", kazao je Bačić i objasnio da će program obuhvatiti kućanstva koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, i prioritet će imati mladi.

Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog vlasništva partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u, najavio je Bačić i objasnio: "APN raspisuje javni poziv za najmodavce i najmoprimce prema regionalnim pokazateljima stambenog jaza. Stambena jedinica u privatnom vlasništvu mora biti prazna najmanje dvije godine. Vlasnik predaje stambenu jedinicu APN-u na upravljanje na razdoblje tri do 10 godina i jamči mu se pravna sigurnost."

image

Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog vlasništva partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u, najavio je Bačić  (ilustracija)

Damir Škomrlj/Cropix

"Tim ćemo dijelom riješiti probleme najmodavaca - od nesigurnosti, problema i kašnjenja s plaćanjem... Vlasniku stambene jedinice daje se poticaj za sudjelovanje u Programu u iznosu medijalne najamnine u dvije rate. Najmoprimac uplaćuje APN-u mjesečno priuštivi iznos najamnine i jamči mu se siguran najam na ugovoreni rok", kazao je Bačić.

povrat poreza  za kupnju prve nekretnine

Najavio je i posebne mjere za mlade i mlade obitelji, što se odnosi, između ostalog, na povrat plaćenog poreza na promet nekretninama za kupnju prve nekretnine te povrat 50 posto plaćenog poreza na dodanu vrijednosti za prvu nekretninu: "Program povrata poreza za mlade - do 45 godina definirat će kriterije za povrat - veličina stambene jedinice, broj članova obitelji, maksimalna vrijednost jedinice..."

"Kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom - utjecat će se na stabilizaciju tržišta nekretnina za kupnju i najam. Kroz programe POS-a izgradit će se 8000 stambenih jedinica. Na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica. Vidjet ćemo kako će naši građani reagirati. Aktivirat će se najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje dijela stanova u vlasništvu javnog sektora. Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1200 stambenih jedinica. Kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica. Za predviđene mjere potrebno je osigurati 1,2 milijarde eura", najavio je Bačić i poručio: "Hrvatska je zemlja u kojoj je dostupno priuštivo i održivo stanovanje - to je naša vizija", zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, piše Dnevnik.hr.

image

Ministar Bačić predstavio je prvi takav dokument od samostalnosti hrvatske države

Goran Mehkek/Cropix
18. listopad 2024 12:14