StoryEditorOCM
Svijetključni tjedan

Zapad ima plan kako zaustaviti rat u Ukrajini, curi sve više detalja kako namjeravaju ‘slomiti‘ Zelenskog

Piše Vlado Vurušić/ JL
7. listopada 2024. - 14:49

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvo će doći u Dubrovnik na summit o Ukrajini, a potom će u američkoj vojnoj bazi Ramstein zapadnim saveznicima predstaviti svoj "plan pobjede" premda njime u Bijeloj kući, kako navode američki mediji, nisu bili "previše oduševljeni". No posljednjih su se dana zakotrljale špekulacije o tome da sa Zapada ponovo stišću Zelenskog na kompromis da bi se, ako ne okončao, a ono makar na dulje "zamrznuo" sukob Rusije i Ukrajine.

Nema tu ničeg suštinski novog jer se "prijedlog" uglavnom stalno vrti oko istog a da se ne zna kako bi na to reagirala Moskva. Ukrajina bi se trebala odreći teritorija koje je do sada u ratu izgubila, ali bi zauzvrat postala dio euroatlantskih integracija. Naime, kako piše The Financial Times (FT), sve više zapadnih političara, uz navodno sve veću podršku tome i s ukrajinske strane, potiče Kijev na kompromis - odricanje od već okupiranih područja Ukrajine u zamjenu za članstvo u NATO-u te time i dobivanje sigurnosnih garancija za ostatak Ukrajine, piše Jutarnji list.

image
Handout/Afp

Prema toj shemi Rusija de facto, mada ne i de jure, zadržava kontrolu nad okupiranim ukrajinskim teritorijem, ali prema ubrzanom programu Ukrajina postaje članica NATO-a sa svim prerogativima koje iz toga proizlaze, pa i aktiviranjem članka 5 za slobodni ostatak Ukrajine ako bude izložen napadu Rusije. Kako je objasnio sada već bivši glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prema Ukrajini bi bila primijenjena tzv. "zapadnonjemačka varijabla". Naime, tijekom Hladnog rata Zapadna Njemačka je bila članica NATO-a, dok Istočna Njemačka nije (ona je tada bila dio Varšavskog pakta) te se na nju nisu odnosila sigurnosna jamstva saveza dana SR Njemačkoj.

I ukrajinski portal strana.ua navodi da "zapadni mediji pišu da su i ukrajinske vlasti spremne razmotriti takav scenarij i on sada postaje praktički glavni koncept Ukrajine i Zapada za završetak rata".

Doduše, ne zna se kako bi na to reagirala Moskva jer takav koncept je ipak "račun bez (kremaljskog) krčmara".

Naime, iz Moskve stalno ponavljaju da se ciljevi tzv. specijalne vojne operacije nisu promijenili te da su u fokusu i dalje promjena vlasti (drugim riječima, Moskva u Kijevu želi proruski režim sličan onom u Bjelorusiji) i demilitarizacija, odnosno zanima je samo neutralni status Kijeva. Tako da Rusija neće zaustaviti rat, ako ga može voditi (a još može), ako taj tzv. mirovni plan podrazumijeva članstvo Ukrajine u NATO-u, čak i po cijenu dvadesetak posto ponuđenog teritorija, koji ionako već drže.

Osim toga, mnogi ruski generali i političari otvoreno govore da je cilj zauzimanje cijele crnomorske obale i luke Odese te "spajanje" s odmetnutom moldavskom paradržavnom tvorevinom Pridnjestrovljem te "ruskim barjakom" na Majdanu u Kijevu.

image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Tako da je i ovaj prijedlog tek "prijedlog za (uzaludno) razmišljanje".

Drugo, i Zelenski kaže da je prijedlog za Ukrajinu neprihvatljiv. U Kijevu, navodi strana.ua, na službenoj razini to još uvijek opovrgavaju. Zelenski i dalje inzistira na tome da rat mora završiti izbijanjem na granice iz 1991. godine, kada se raspao SSSR i kada je Ukrajina dobila neovisnost. Osim toga, i dobar dio članica NATO-a nije sklon primanju Ukrajine u savez dok rat traje ili postoji opasnost od nastavka rata. No čak i ako pretpostavimo da Rusija iznenada pristane zaustaviti rat bez dogovora s Ukrajinom o njezinom neutralnom statusu te prihvati "korejski scenarij" - s primirjem na neodređeno vrijeme duž crte bojišnice - ni u tom slučaju, navodi strana.ua, nema jamstava da će NATO pristati primiti Ukrajinu, pogotovo jer njena granica s Rusijom neće biti pravno utvrđena međusobnim dogovorom dviju zemalja i de facto će biti tek zamrznuta linija bojišnice, piše Jutarnji list.

Da bi primile Ukrajinu pod ovakvim uvjetima, smatraju u Kijevu, sve članice saveza moraju biti spremne Vladimiru Putinu reći otprilike sljedeće rečenice: "Ako i jedan ruski projektil ili dron preleti preko dogovorene crte bojišnice, to će značiti da je Rusija objavila rat cijelom NATO-u te bi zemlje NATO-a odmah započele vojne operacije protiv Rusije. A ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje, tada ćemo kao odgovor i mi izvesti nuklearni napad na Rusku Federaciju."

image
Anatolii Stepanov/Afp
image
Yuriy Dyachyshyn/Afp

Ukrajinski portal stoga navodi da je očito da nema naznaka da će se itko od čelnika vodećih zapadnih zemalja usuditi to izgovoriti čak i ako se sklopi primirje u Ukrajini. Kako god bilo, Zapad razmatra sve moguće varijante kako okončati rat, ali sve su to prijedlozi na koje u Kijevu za sada nemaju razumijevanje jer smatraju da su za njih gubitnički, a u Moskvi ih i ne razmatraju jer su za njih gubitnički pogotovo. Možda bi ih čak i uzeli u obzir, ali to za sada nitko u Moskvi ne smije glasno izgovoriti. Nešto takvo može odlučiti samo Vladimir Putin, ali s obzirom na to da je on prilično nepredvidiv, a i sklon tome da krši obećanja i ne govori istinu, ne zna se koliko je sve to skupa realno i prihvatljivo.

U ovom trenutku teško je povjerovati da bi takav plan imao prođu u Kijevu i Moskvi, pogotovo jer i jedni i drugi još uvijek smatraju da na bojištu stoje bolje od protivnika.

image
Saul Loeb/Afp
image
Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 15:47