StoryEditorOCM
Svijetrat na burzi

Zbog sukoba Irana i Izraela pale dionice na Wall Streetu, proizvođači oružja bilježe rast vrijednosti

Piše hina
2. listopada 2024. - 09:04

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, pa su S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina.

Dow Jones oslabio je 0,41 posto, na 42.156 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,93 posto, na 5.708 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 17.910 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Iran je u utorak ispalio salvu balističkih projektila na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu, a Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je, pak, američkoj vojsci da pomogne Izraelu u obrani od iranskih napada i da obori rakete koje ciljaju na Izrael.

"Ako dođe do daljnje eskalacije sukoba, očekujem i nastavak slabosti tržišta jer jednostavno ne znamo dokle to može ići. Rizik je povećan. Tržište je dosad imalo dobru godinu i ulagači se plaše da će tržište ovisiti o tome što će se događati nekoliko idućih tjedana", objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

U većini sektora cijene su dionica jučer pale, no zbog rasta cijena nafte, energetski je sektor znatno porastao. Tako je cijena dionice Exxon Mobila skočila 2,3 posto.

Porasle su i cijene dionica proizvođača oružja, kao što su Northrop Grumman i Lockheed Martin, i to za više od 3 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 8.276 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,58 posto, na 19.213 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 7.574 boda.

image

Dionice proizvođača aviona Lockheed Martina porasle su tri posto 

Daniel Ceng/Anadolu Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 09:05