StoryEditorOCM
Svijetabolirani pušači

Veliko pomilovanje u SAD-u: američka savezna država poništava 175.000 presuda za korištenje marihuane

Piše Hina
17. lipnja 2024. - 08:03
Savezna država Maryland legalizirala je rekreacijsku upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godineLeonardo Munoz/Afp

Američka savezna država Maryland poništit će 175.000 presuda za korištenje marihuane izrečenih tijekom proteklih desetljeća, najavio je u nedjelju njezin guverner Wes Moore u izjavi za Washington Post.

- Potpisivanjem ovog dekreta o pomilovanju u ponedjeljak namjeravam ispraviti veliki broj povijesnih pogrešaka, izjavio je Moore, demokrat i prvi crni guverner Marylanda. 

Za više od 100.000 ljudi će iz njihovih kaznenih dosjea nestati osude za posjedovanje ili pušenje droge koja je sada legalna u državi te se naširoko konzumira. Maryland, država od šest milijuna stanovnika na istočnoj obali Sjedinjenih Država, legalizirala je rekreacijsku upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godine.

image

Guverner Marylanda Wes Moore potpisivanjem dekreta o pomilovanju namjerava ispraviti veliki broj povijesnih pogrešaka

Afp

"Mnogim ljudima, od kojih je većina iz etničkih manjina, još uvijek je uskraćen posao, smještaj ili pristup obrazovanju zbog prethodnih osuda za posjedovanje kanabisa", naglašava Moore.

Kako je istaknuo državni odvjetnik Marylanda Anthony Brown, pomilovanje se odnosi na sve one koji su osuđeni za posjedovanje marihuane, ali i "nerazmjerno utječe - na dobar način" na crnačku populaciju.

Upravo crnci, prema Washington Postu, čine 33 posto stanovništva ove savezne države, ali 70 posto muškaraca koji su zatvoreni, a kako upozorava Američka unija za građanske slobode, crnac je imao tri puta veću vjerojatnost da će biti uhićen zbog posjedovanja marihuane nego bijelac.

image

U SAD-u je blizu i federalna zabrana kanabisa  

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 22:14