stdClass Object ( [id] => 1225068 [title] => Ugledni analitičar ne vjeruje u pad Putina: ‘Nisam siguran da je ovo njegov kraj. Tko će ga srušiti? Vojska ne može sama izvesti puč, a na oligarhe možete zaboraviti‘ [alias] => ugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U najnovijem razvoju situacije u ukrajinsko-ruskom ratu, velikom uspjehu snaga pod kontrolom Kijeva na sjeveru i istoku zemlje, rasulu u ruskim redovima, mogućim potezima i sudbini Vladimira Putina, razgovarali smo s Robertom Barićem, jednim od naših vodećih vojnih analitičara i docentom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Je li u ovom trenutku presmiono reći da smo došli do točke preokreta u ukrajinsko-ruskom ratu?

– Ovo svakako jest preokret, ali ne onaj koji će odlučiti krajnji ishod rata, što se može pročitati u medijima. Prije bih rekao da je ovo preokret u odnosu na dosadašnje stanje na bojištu. Ukrajincima se prvi put otvara mogućnost vojne pobjede. Ukrajina je ovime dobila stratešku inicijativu, a operativnu još onog trenutka kad je počela ofenzivu na Herson na jugu. Otkada je 6. rujna krenuo duboki prodor prema Kupjansku, Ukrajina preuzima stratešku inicijativu. Dalje, zahvaljujući ovome Putin je izgubio svaku nadu da može ove godine ostvariti minimalistički cilj, a to je kontrola cjelokupnog Donbasa, zbog čega je i tjerao rusku vojsku da nakon zauzimanja Luhanska pokuša ići dalje, iako je to bila kulminacijska točka i znak da ruska vojska više nije sposobna za ofenzivne operacije zbog problema s logistikom, ljudstvom i cijelog niza drugih razloga. Trebali su prijeći u obranu, ali to nije učinjeno. Pojačane su snage na jugu, gdje će biti glavni ukrajinski udar, što se i dogodilo. Ali zanemareno je sve ostalo i posljedice toga sada se vide. I napokon, činjenica je da je Kijev ovim vojnim uspjehom, a što će biti pojačano vjerojatnim oslobađanjem Hersona, razbio mišljenja da će se sukob pretvoriti u dugotrajni, iscrpljujući rat, što je bio povod određenim krugovima u EU-u da upute pozive za dogovor jer, eto, svi patimo zbog toga.

Uvelike se govori o finti koju su Ukrajinci prodali Rusima najavljujući udar na jugu, da bi svim snagama navalili kod Harkiva i prema istoku. Kako je moguće da je ruska vojska nasjela na to i da nisu vidjeli gomilanje snaga?

– Obje te operacije usko su povezane i zajednički planirane i one čine jednu cjelinu. Napad kod Hersona ima strateški veću važnost jer se, pod uvjetom da se zauzme to područje, potpuno onemogućava rusku stranu u bilo kakvom napredovanju prema Mikolajivu, Odesi i onda Transnistriji, odnosno u kompletnoj kontroli crnomorske obale, što bi za Ukrajinu imalo katastrofalne ekonomske posljedice u budućnosti.

Pravila vojnog umijeća

Ovdje se moramo vratiti na travanj i početak ruske ofenzive na Luhansk, jer se sada najbolje vidi da su Ukrajinci radili prema svim pravilima vojnog umijeća, posebno operativnog. Kad su Rusi potisnuti kod Harkiva, čime je onemogućeno topničko granatiranje grada, išlo se postupno, zauzimanjem pojedinih mjesta, ali ne i velikim prodorima jer nisu imali dovoljno snaga. Međutim, već tada su razmišljali o Kupjansku kao strateški važnoj opskrbnoj točki za ruske snage stacionirane dolje kod Izjuma, Limana i uopće Sjevernog Luhanska.

Tu operaciju trebalo je pripremiti, te počinje čitav niz manjih oblikujućih operacija da se poboljša položaj ukrajinskih snaga, a posebno nakon što je propao prvi ruski pokušaj okruživanja ukrajinskih snaga u Sjeverodonecku i Lisičansku napredovanjem od Izjuma prema Donecku. Već krajem travnja postalo je jasno da od toga neće biti ništa. U međuvremenu Ukrajinci su govorili da će glavni udar biti prema Hersonu. Jedan od razloga bio je sprječavanje ruskih planova o održavanju tzv. referenduma kojim bi se Zaporižja i Herson odvojili i proglasili dijelovima Rusije ili tzv. samostalnim republikama. Zato je i bilo jasno da će na početku glavni ukrajinski udar biti na Herson, ali Ukrajinci su spremali alternativu ako ruska strana povuče previše snaga sa sjevera.

Važno je da su Ukrajinci oba udara izveli s postojećim snagama. Njihove nove brigade, koje su se počele stvarati u drugoj polovini svibnja, još su u procesu formiranja, koji traje šest do devet mjeseci. Ukrajinci su stoga pojačali postojeće brigade, pomiješavši novoobučene i iskusne vojnike, plus naoružanje koje je došlo sa Zapada. Mogli ste vidjeti da je na sjeveru korišten poljski tenk T-72 Twardy, kao i američki oklopni transporteri M-113. Osim toga, pripremljene su manje taktičke grupe, jačine satnije do bojne, kao dodatne snage za proboj protivničke obrane i eksploataciju uspjeha. Znači, pripreme su bile pažljive, ništa nije bilo navrat-nanos i doslovno su pričekali da Rusi “zagrizu”. Očito je da to ruska vojska nije primijetila.

---

image

"Vladimir Putin zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa"

AFP
---

Uočeni prazni prostor

Kako je, prema vašim izvorima, na terenu tekla ova pobjednička operacija ukrajinske vojske?

– Svakome je jasno da je ofenziva prema Kupjansku krenula kad su ukrajinske izvidnice krajem kolovoza i početkom rujna uočile da je na nekim područjima, a posebno između Izjuma i Limana, prazan prostor. Glavne su snage bile povučene, a ostavljene snage ruske nacionalne garde, koje nisu redovite vojne postrojbe, nego snage za unutarnju sigurnost, bez vojničke obuke. S druge strane, ono malo boljih postrojbi nije bilo dovoljno da se odupru Ukrajincima. Postojale su dvije faze ukrajinskog napada. U prvoj je 6., odnosnog 7. rujna, u proboju obrambene linije, ključ bio u mjestu Balaklije, gdje su Rusi imali izuzetno dobro utvrđene položaje. Stoga su već zauzeta mjesta sjeverno i sjeveroistočno. Time su stvorili mogućnost za okruženje Balaklije bez potrebe izravnog napada na to mjesto. Rusi nisu imali obranu po dubini, nisu imali snaga za njih, niti su uopće takvo što očekivali. Nakon proboja ruske obrane, 8. i 9. rujna krenulo je brzo napredovanje prema Kupjansku. Moguće je da su Ukrajinci upotrijebili neku od spomenutih motoriziranih taktičkih grupa. Ove snage nisu zauzimale pojedina mjesta, nego su nastojale što brže doći do Kupjanska. To se i dogodilo 9. rujna.

Rusima je bilo jasno što se događa i dan poslije, 10. rujna, povukli su se iz Izjuma. Glavnina ukrajinskih snaga, pet brigada, napredovala je od zauzete Balaklije do Kupjanska. Nakon toga jedan krak napada krenuo je duž rijeke Oskil prema jugu, radi zauzimanja Izjuma. Kad podvučete crtu, vidljive su tri stvari. Prvo da su Ukrajinci bili sposobni za manevarsko ratovanje na način na koji je Crvena armija ratovala 1944. – 1945. godine, što su pokazali prodorom od 70 kilometara u dubinu u tri dana. Drugo, Rusi nisu imali nikakve pričuve da bi mogli zaustaviti taj prodor. Treće, naglasak je bio na brzini, što je pokazatelj koliko su se Ukrajinci posvetili i pripremili. Sada se pažnja ponovno vraća na Herson. Ako su točne posljednje informacije, bilo bi logično da se Rusi i tamo povuku i formiraju liniju na istočnoj obali Dnjepra.

Govori li sve ovo što ste spomenuli o rasulu u ruskoj vojsci, ali i vrhu države?

– To je dokaz da su problemi koji su duže postojali u ruskoj vojsci, pri čemu neki uočeni, a neki zanemarivani, sada eksplodirali. Najviše od svega tomu u prilog govori raspad fronte na sjeveru i nedostatak ljudstva, tehnike, nepripremljenost za ukupnu operaciju. Sada se vidi da u sedam mjeseci Rusi nisu ispravili pogreške koje su uočene na samom početku rata, kad su pokušali zauzeti Kijev. Sve to ukazuje na strahovito velike probleme koje i ne mogu tek tako riješiti. Tu dolazimo i do pitanja političkog odlučivanja. Ovo je zapravo posljedica patrimonijalnog modela vladanja u Rusiji, gdje postoji jedan snažni vođa koji odlučuje o svemu tako da balansira različite frakcije i donosi odluke koje svima donose korist. Putin je u tome uspijevao do upada u Ukrajinu, ali sada se vidi da je napravio stratešku miskalkulaciju, a posebno zato što autoritarni vladari ne vole čuti mišljenja koja su suprotna njihovom. Očito je bio uljuljan u činjenicu da je u posljednjih 15 godina povlačio poteze na koje Zapad nije znao odgovoriti dovoljno intenzivno i oštro. Zato je i iskoristio analizu FSB-a koja je ukazivala na to da je Ukrajinu moguće brzo zauzeti, a očito je i njegov krug savjetnika dijelio isto mišljenje. Lijepo je kad autoritarni vođa donosi ispravne odluke koje donose uspjeh, ali kad pogriješi, to je onda šok za njega i za njegov uži krug.

Ima li Rusija uopće sada snage za nekakav protuudar?

– U ovom trenutku nema. Oni pokušavaju sada zauzeti Bahmut na jugu, radi zauzimanja oblasti Donecka te cijelog Donbasa. Međutim, padom Izjuma i vjerojatno Limana to je gotovo. Doneck više ne mogu zauzeti, a ukrajinska strana, ako bude imala dovoljno snaga, otvara mogućnost udara na pokrajinu Luhansk. Prema tome, ruska je strana svoju kulminacijsku točku prešla početkom srpnja i jedino im je rješenje što prije napraviti obrambene linije. Ipak, nemojmo se zavaravati da je stvar gotova, jer ruska strana ima još mogućnosti za odgovor. Veliki dio zemlje na istoku i jugu još uvijek je pod njihovom okupacijom i ne mogu biti oslobođeni tek tako.

Neki analitičari, među kojima i oni hrvatski, mišljenja su da bi ratne operacije u Ukrajini mogle stati krajem rujna ili početkom listopada. Navode dva razloga – vremenske uvjete i inzistiranje Europe da se što prije sjede za pregovarački stol zbog energetske krize. Kakvo je vaše mišljenje o tom scenariju?

– Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana. Jasno je da je rijeka Oskil prirodna barijera, gdje se može napraviti jako dobra obrambena linija i pripremiti za dalje. Ukrajinci najbolje znaju i kolike su njima dostupne snage. Možda bi mogli ići dalje kako bi dobili dubinu teritorija i da na tom dijelu organizirati manevarsku obranu s osloncem na rijeku Oskil. To bi bilo moguće zbog izuzetno preciznih podataka o protivniku koje dobivaju od SAD-a, Velike Britanije, NATO-a i drugih izvora. Vremenske prilike, s druge strane, već su se počele pogoršavati s prvim većim kišama, tako da je oko Kijeva i Harkiva već zahladilo. Jesenska rasputica nastupa u listopadu, a već u studenom dolazi zima. Na jugu će operacije trajati nešto duže zbog povoljnijih vremenskih uvjeta, ali unatoč tome kraj listopada, odnosno početak studenog bit će trenutak kad će obje strane stati i vidjeti što dalje.

Traženje krivca

A što je s pritiskom Europe zbog straha od energetske krize?

– Nemojte razmišljati o Europskoj uniji kao federalnoj državi. Tu se primarno radi o interesima i stavovima njezinih članica. Pitanje je mogu li uopće sada Francuska, Njemačka ili Italija natjerati ostale članice da je sada dosta i neka se Ukrajinci dogovore s Rusima, jer svi patimo. Prvo, Ukrajinci u ovom trenutku više nisu raspoloženi ni za kakve pregovore jer imaju bolju poziciju. Njemački utjecaj u Uniji, osim toga, sve se više dovodi u pitanje. Vidite koliko su sada i kancelar Scholz i Njemačka izloženi kritikama zbog sporog i nedovoljnog slanja naoružanja. Prvo je zaustavljena mogućnost isporuke tenka Leoparda 1, onda i novijeg Leoparda 2. Tu se radi o ponudi proizvođača o isporuci 100 Leoparda 2A7 za 1,6 milijardi eura. Osim toga, mnoge članice Unije smatraju ako se Rusija sada ne zaustavi, bit će svašta. Putin vjerojatno računa na političke promjene u nekim državama, na socijalne nemire i slično. I Washington i Bruxelles zabrinuti su zbog takve mogućnosti, ali upitno je hoće li do takvog scenarija na kraju doći. Ipak su članice EU-a uspjele prilično napuniti svoje spremnike plina, jer očito je da je Putin prerano povukao ovu kartu prijetnje. Da je to sada učinio, bilo bi možda puno efikasnije.

---

image

"Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana"

Goran Mehkek/Cropix
---

Kada smo kod Putina, mislite li da mu se bliži kraj? Navodno dio establišmenta u Moskvi drži da ih je odveo u jedan posve nepotreban rat koji, evo, sada i gube.

– Nisam baš siguran. Prvo, tko će ga srušiti? Nema nikakvog prodemokratskog pokreta. To je totalno uništeno, ugušeno. Ova skupina zastupnika iz Petrograda i Moskve nema nikakvog utjecaja u Dumi. Nešto slično je ranije pokušano u Smolensku, pa znate kako je završilo. Putin je ipak zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa. Tu vam je indikativan jedan članak iz “Vojne misli”, vodećeg ruskog vojnog časopisa, u kojemu njegov autor jasno kaže da su uzroci ovakvog stanja u Ukrajini to što su ideolozi definirali ciljeve i način izvođenja vojne operacije, pri tome misleći na Kremlj, i da vojska nije spremna na dugotrajni rat iscrpljivanjem. Sve je objavljeno još prije posljednjih ukrajinskih vojnih uspjeha. Ipak, vojska ne može sama izvesti puč, pogotovo jer se glavnina kopnenih snaga nalazi u Ukrajini.

Rat Zapada protiv Rusije

Ipak se može uz njezinu pomoć instalirati nekog drugog.

– Ne može, jer su snage unutarnje sigurnosti – FSB, nacionalna garda – vrlo brojne, imaju možda i 650 tisuća ljudi. Putina bi moglo oboriti ako netko iz njegova unutarnjega kruga odluči da ga treba smijeniti, ali mislim da još nisu došli do toga. Ekonomske sankcije počet će djelovati intenzivnije tijekom zime i na proljeće. Oligarhe zaboravite, jer oni nemaju nikakvog utjecaja, a i međusobno su podijeljeni. Ne zaboravite ni opasnost da nakon Putina dobijete još goreg Putina. Ne zanemarite da najveće kritike sada dobiva od domaće radikalne nacionalističke desnice i vojnih blogera, čija se zajednica još od početka svibnja i neuspjeha kod Bilohorivke okreće protiv načina na koji se vodi rat. Bez ustručavanja kažu da je vojno rukovodstvo nesposobno i postavljaju pitanje što se to događa. Putin se ne usuđuje ići protiv njih.

Da bi ostao na vlasti, Putin može poduzeti još radikalnije korake. U obzir ne dolazi opća mobilizacija, barem ne u ovom trenutku, ali ide s naracijom da je ovo rat Zapada protiv Rusije. Uostalom, pogledajte ruske medije u posljednjih nekoliko dana, gdje se piše da ukrajinske horde imaju uspjeha jer ih vode američki i britanski časnici, imaju njihovo oružje, pa zaključuju da je Rusija već u ratu s te dvije države?! Time se plaši kompletna ruska populacija i traži se zbijanje redova radi obrane domovine. Ali radikalni nacionalisti već traže opću mobilizaciju, objavu rata, čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja. Putin je sada tu u stisci i prvi put njegov je način djelovanja doveden u pitanje. Zato ga i može jedino srušiti njegov unutarnji krug ako se poveže s nacionalistima. Vjerojatno će pod njihovim pritiscima odgovoriti nekim simboličnim potezom i smjenama, možda i ministra obrane Sergeja Šojgua, kako bi krivnju za neuspjeh prebacio na nekog drugog.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Barić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Robert Barić 2 0 14355 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-15 14:05:14 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-17 05:52:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-17 05:52:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11301 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408919.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23390088.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408918.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408917.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408916.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408915.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408914.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23408913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","AFP","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Robert Bari\u0107, jedan od na\u0161ih vode\u0107ih vojnih analiti\u010dara i docent na Fakultetu politi\u010dkih znanosti u Zagrebu<\/p>","

\u201dVladimir Putin zabrinut jer je njegova aura nepogre\u0161ivog vo\u0111e dovedena u pitanje. On sada tra\u017ei krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oru\u017eane snage, \u0161to se njima ba\u0161 ne svi\u0111a\u201d<\/p>","","","","","

\u201dOperacije u ovoj fazi svakako \u0107e se polako po\u010deti privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle \u0107e napredovati ukrajinska strana\u201d<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23408919_1920.jpg":"1920x1080","k_23408919_1280.jpg":"1280x1280","k_23408919_1024.jpg":"1024x1024","k_23408919_640.jpg":"640x640","k_23408919_480.jpg":"480x480","k_23408919_340.jpg":"340x340","k_23408919_220.jpg":"220x220","o_23408919_1280.jpg":"1280x853","o_23408919_1024.jpg":"1024x682","o_23408919_640.jpg":"640x426","o_23408919_480.jpg":"480x320","o_23408919_340.jpg":"340x226","o_23408919_220.jpg":"220x146","h_23408919_1280.jpg":"1280x854","h_23408919_1024.jpg":"1024x683","h_23408919_640.jpg":"640x427","h_23408919_480.jpg":"480x320","h_23408919_340.jpg":"340x227","h_23408919_220.jpg":"220x147","pp_23408919_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408919_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408919_640.jpg":"640x814","pp_23408919_480.jpg":"480x611","pp_23408919_340.jpg":"340x432","pp_23408919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x677","hd_23390088_1920.jpg":"1920x1080","k_23390088_1280.jpg":"1280x1280","k_23390088_1024.jpg":"1024x1024","k_23390088_640.jpg":"640x640","k_23390088_480.jpg":"480x480","k_23390088_340.jpg":"340x340","k_23390088_220.jpg":"220x220","o_23390088_1280.jpg":"1280x846","o_23390088_1024.jpg":"1024x677","o_23390088_640.jpg":"640x423","o_23390088_480.jpg":"480x317","o_23390088_340.jpg":"340x224","o_23390088_220.jpg":"220x145","h_23390088_1280.jpg":"1280x854","h_23390088_1024.jpg":"1024x683","h_23390088_640.jpg":"640x427","h_23390088_480.jpg":"480x320","h_23390088_340.jpg":"340x227","h_23390088_220.jpg":"220x147","pp_23390088_1280.jpg":"1280x1628","pp_23390088_1024.jpg":"1024x1303","pp_23390088_640.jpg":"640x814","pp_23390088_480.jpg":"480x611","pp_23390088_340.jpg":"340x432","pp_23390088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23408918_1920.jpg":"1920x1080","k_23408918_1280.jpg":"1280x1280","k_23408918_1024.jpg":"1024x1024","k_23408918_640.jpg":"640x640","k_23408918_480.jpg":"480x480","k_23408918_340.jpg":"340x340","k_23408918_220.jpg":"220x220","o_23408918_1280.jpg":"1280x853","o_23408918_1024.jpg":"1024x682","o_23408918_640.jpg":"640x426","o_23408918_480.jpg":"480x320","o_23408918_340.jpg":"340x226","o_23408918_220.jpg":"220x146","h_23408918_1280.jpg":"1280x854","h_23408918_1024.jpg":"1024x683","h_23408918_640.jpg":"640x427","h_23408918_480.jpg":"480x320","h_23408918_340.jpg":"340x227","h_23408918_220.jpg":"220x147","pp_23408918_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408918_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408918_640.jpg":"640x814","pp_23408918_480.jpg":"480x611","pp_23408918_340.jpg":"340x432","pp_23408918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23408917_1920.jpg":"1920x1080","k_23408917_1280.jpg":"1280x1280","k_23408917_1024.jpg":"1024x1024","k_23408917_640.jpg":"640x640","k_23408917_480.jpg":"480x480","k_23408917_340.jpg":"340x340","k_23408917_220.jpg":"220x220","o_23408917_1280.jpg":"1280x853","o_23408917_1024.jpg":"1024x682","o_23408917_640.jpg":"640x426","o_23408917_480.jpg":"480x320","o_23408917_340.jpg":"340x226","o_23408917_220.jpg":"220x146","h_23408917_1280.jpg":"1280x854","h_23408917_1024.jpg":"1024x683","h_23408917_640.jpg":"640x427","h_23408917_480.jpg":"480x320","h_23408917_340.jpg":"340x227","h_23408917_220.jpg":"220x147","pp_23408917_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408917_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408917_640.jpg":"640x814","pp_23408917_480.jpg":"480x611","pp_23408917_340.jpg":"340x432","pp_23408917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23408916_1920.jpg":"1920x1080","k_23408916_1280.jpg":"1280x1280","k_23408916_1024.jpg":"1024x1024","k_23408916_640.jpg":"640x640","k_23408916_480.jpg":"480x480","k_23408916_340.jpg":"340x340","k_23408916_220.jpg":"220x220","o_23408916_1280.jpg":"1280x1920","o_23408916_1024.jpg":"1024x1536","o_23408916_640.jpg":"640x960","o_23408916_480.jpg":"480x720","o_23408916_340.jpg":"340x510","o_23408916_220.jpg":"220x330","h_23408916_1280.jpg":"1280x854","h_23408916_1024.jpg":"1024x683","h_23408916_640.jpg":"640x427","h_23408916_480.jpg":"480x320","h_23408916_340.jpg":"340x227","h_23408916_220.jpg":"220x147","pp_23408916_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408916_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408916_640.jpg":"640x814","pp_23408916_480.jpg":"480x611","pp_23408916_340.jpg":"340x432","pp_23408916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23408915_1920.jpg":"1920x1080","k_23408915_1280.jpg":"1280x1280","k_23408915_1024.jpg":"1024x1024","k_23408915_640.jpg":"640x640","k_23408915_480.jpg":"480x480","k_23408915_340.jpg":"340x340","k_23408915_220.jpg":"220x220","o_23408915_1280.jpg":"1280x853","o_23408915_1024.jpg":"1024x682","o_23408915_640.jpg":"640x426","o_23408915_480.jpg":"480x320","o_23408915_340.jpg":"340x226","o_23408915_220.jpg":"220x146","h_23408915_1280.jpg":"1280x854","h_23408915_1024.jpg":"1024x683","h_23408915_640.jpg":"640x427","h_23408915_480.jpg":"480x320","h_23408915_340.jpg":"340x227","h_23408915_220.jpg":"220x147","pp_23408915_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408915_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408915_640.jpg":"640x814","pp_23408915_480.jpg":"480x611","pp_23408915_340.jpg":"340x432","pp_23408915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23408914_1920.jpg":"1920x1080","k_23408914_1280.jpg":"1280x1280","k_23408914_1024.jpg":"1024x1024","k_23408914_640.jpg":"640x640","k_23408914_480.jpg":"480x480","k_23408914_340.jpg":"340x340","k_23408914_220.jpg":"220x220","o_23408914_1280.jpg":"1280x853","o_23408914_1024.jpg":"1024x682","o_23408914_640.jpg":"640x426","o_23408914_480.jpg":"480x320","o_23408914_340.jpg":"340x226","o_23408914_220.jpg":"220x146","h_23408914_1280.jpg":"1280x854","h_23408914_1024.jpg":"1024x683","h_23408914_640.jpg":"640x427","h_23408914_480.jpg":"480x320","h_23408914_340.jpg":"340x227","h_23408914_220.jpg":"220x147","pp_23408914_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408914_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408914_640.jpg":"640x814","pp_23408914_480.jpg":"480x611","pp_23408914_340.jpg":"340x432","pp_23408914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23408913_1920.jpg":"1920x1080","k_23408913_1280.jpg":"1280x1280","k_23408913_1024.jpg":"1024x1024","k_23408913_640.jpg":"640x640","k_23408913_480.jpg":"480x480","k_23408913_340.jpg":"340x340","k_23408913_220.jpg":"220x220","o_23408913_1280.jpg":"1280x1920","o_23408913_1024.jpg":"1024x1536","o_23408913_640.jpg":"640x960","o_23408913_480.jpg":"480x720","o_23408913_340.jpg":"340x510","o_23408913_220.jpg":"220x330","h_23408913_1280.jpg":"1280x854","h_23408913_1024.jpg":"1024x683","h_23408913_640.jpg":"640x427","h_23408913_480.jpg":"480x320","h_23408913_340.jpg":"340x227","h_23408913_220.jpg":"220x147","pp_23408913_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408913_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408913_640.jpg":"640x814","pp_23408913_480.jpg":"480x611","pp_23408913_340.jpg":"340x432","pp_23408913_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15388904 Threads: 4 Questions: 3189877104 Slow queries: 7164666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235775344 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti-1225068 [printLink] => /vijesti/svijet/ugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti-1225068?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 655448 [name] => Robert barić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-06 17:14:11 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-baric [link] => /tag/robert-baric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671344 [name] => vojna analiza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 08:29:32 [main_article_id] => 0 [alias] => vojna-analiza [link] => /tag/vojna-analiza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Barić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugledni analitičar ne vjeruje u pad Putina: ‘Nisam siguran da je ovo njegov kraj. Tko će ga srušiti? Vojska ne može sama izvesti puč, a na oligarhe možete zaboraviti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408919.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Robert Barić, jedan od naših vodećih vojnih analitičara i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408919.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Robert Barić, jedan od naših vodećih vojnih analitičara i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23390088.jpg [title] => AFP

”Vladimir Putin zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408918.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408917.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408916.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408915.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408914.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

”Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana”

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23408913.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U najnovijem razvoju situacije u ukrajinsko-ruskom ratu, velikom uspjehu snaga pod kontrolom Kijeva na sjeveru i istoku zemlje, rasulu u ruskim redovima, mogućim potezima i sudbini Vladimira Putina, razgovarali smo s Robertom Barićem, jednim od naših vodećih vojnih analitičara i docentom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Je li u ovom trenutku presmiono reći da smo došli do točke preokreta u ukrajinsko-ruskom ratu?

– Ovo svakako jest preokret, ali ne onaj koji će odlučiti krajnji ishod rata, što se može pročitati u medijima. Prije bih rekao da je ovo preokret u odnosu na dosadašnje stanje na bojištu. Ukrajincima se prvi put otvara mogućnost vojne pobjede. Ukrajina je ovime dobila stratešku inicijativu, a operativnu još onog trenutka kad je počela ofenzivu na Herson na jugu. Otkada je 6. rujna krenuo duboki prodor prema Kupjansku, Ukrajina preuzima stratešku inicijativu. Dalje, zahvaljujući ovome Putin je izgubio svaku nadu da može ove godine ostvariti minimalistički cilj, a to je kontrola cjelokupnog Donbasa, zbog čega je i tjerao rusku vojsku da nakon zauzimanja Luhanska pokuša ići dalje, iako je to bila kulminacijska točka i znak da ruska vojska više nije sposobna za ofenzivne operacije zbog problema s logistikom, ljudstvom i cijelog niza drugih razloga. Trebali su prijeći u obranu, ali to nije učinjeno. Pojačane su snage na jugu, gdje će biti glavni ukrajinski udar, što se i dogodilo. Ali zanemareno je sve ostalo i posljedice toga sada se vide. I napokon, činjenica je da je Kijev ovim vojnim uspjehom, a što će biti pojačano vjerojatnim oslobađanjem Hersona, razbio mišljenja da će se sukob pretvoriti u dugotrajni, iscrpljujući rat, što je bio povod određenim krugovima u EU-u da upute pozive za dogovor jer, eto, svi patimo zbog toga.

Uvelike se govori o finti koju su Ukrajinci prodali Rusima najavljujući udar na jugu, da bi svim snagama navalili kod Harkiva i prema istoku. Kako je moguće da je ruska vojska nasjela na to i da nisu vidjeli gomilanje snaga?

– Obje te operacije usko su povezane i zajednički planirane i one čine jednu cjelinu. Napad kod Hersona ima strateški veću važnost jer se, pod uvjetom da se zauzme to područje, potpuno onemogućava rusku stranu u bilo kakvom napredovanju prema Mikolajivu, Odesi i onda Transnistriji, odnosno u kompletnoj kontroli crnomorske obale, što bi za Ukrajinu imalo katastrofalne ekonomske posljedice u budućnosti.

Pravila vojnog umijeća

Ovdje se moramo vratiti na travanj i početak ruske ofenzive na Luhansk, jer se sada najbolje vidi da su Ukrajinci radili prema svim pravilima vojnog umijeća, posebno operativnog. Kad su Rusi potisnuti kod Harkiva, čime je onemogućeno topničko granatiranje grada, išlo se postupno, zauzimanjem pojedinih mjesta, ali ne i velikim prodorima jer nisu imali dovoljno snaga. Međutim, već tada su razmišljali o Kupjansku kao strateški važnoj opskrbnoj točki za ruske snage stacionirane dolje kod Izjuma, Limana i uopće Sjevernog Luhanska.

Tu operaciju trebalo je pripremiti, te počinje čitav niz manjih oblikujućih operacija da se poboljša položaj ukrajinskih snaga, a posebno nakon što je propao prvi ruski pokušaj okruživanja ukrajinskih snaga u Sjeverodonecku i Lisičansku napredovanjem od Izjuma prema Donecku. Već krajem travnja postalo je jasno da od toga neće biti ništa. U međuvremenu Ukrajinci su govorili da će glavni udar biti prema Hersonu. Jedan od razloga bio je sprječavanje ruskih planova o održavanju tzv. referenduma kojim bi se Zaporižja i Herson odvojili i proglasili dijelovima Rusije ili tzv. samostalnim republikama. Zato je i bilo jasno da će na početku glavni ukrajinski udar biti na Herson, ali Ukrajinci su spremali alternativu ako ruska strana povuče previše snaga sa sjevera.

Važno je da su Ukrajinci oba udara izveli s postojećim snagama. Njihove nove brigade, koje su se počele stvarati u drugoj polovini svibnja, još su u procesu formiranja, koji traje šest do devet mjeseci. Ukrajinci su stoga pojačali postojeće brigade, pomiješavši novoobučene i iskusne vojnike, plus naoružanje koje je došlo sa Zapada. Mogli ste vidjeti da je na sjeveru korišten poljski tenk T-72 Twardy, kao i američki oklopni transporteri M-113. Osim toga, pripremljene su manje taktičke grupe, jačine satnije do bojne, kao dodatne snage za proboj protivničke obrane i eksploataciju uspjeha. Znači, pripreme su bile pažljive, ništa nije bilo navrat-nanos i doslovno su pričekali da Rusi “zagrizu”. Očito je da to ruska vojska nije primijetila.

---

image

"Vladimir Putin zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa"

AFP
---

Uočeni prazni prostor

Kako je, prema vašim izvorima, na terenu tekla ova pobjednička operacija ukrajinske vojske?

– Svakome je jasno da je ofenziva prema Kupjansku krenula kad su ukrajinske izvidnice krajem kolovoza i početkom rujna uočile da je na nekim područjima, a posebno između Izjuma i Limana, prazan prostor. Glavne su snage bile povučene, a ostavljene snage ruske nacionalne garde, koje nisu redovite vojne postrojbe, nego snage za unutarnju sigurnost, bez vojničke obuke. S druge strane, ono malo boljih postrojbi nije bilo dovoljno da se odupru Ukrajincima. Postojale su dvije faze ukrajinskog napada. U prvoj je 6., odnosnog 7. rujna, u proboju obrambene linije, ključ bio u mjestu Balaklije, gdje su Rusi imali izuzetno dobro utvrđene položaje. Stoga su već zauzeta mjesta sjeverno i sjeveroistočno. Time su stvorili mogućnost za okruženje Balaklije bez potrebe izravnog napada na to mjesto. Rusi nisu imali obranu po dubini, nisu imali snaga za njih, niti su uopće takvo što očekivali. Nakon proboja ruske obrane, 8. i 9. rujna krenulo je brzo napredovanje prema Kupjansku. Moguće je da su Ukrajinci upotrijebili neku od spomenutih motoriziranih taktičkih grupa. Ove snage nisu zauzimale pojedina mjesta, nego su nastojale što brže doći do Kupjanska. To se i dogodilo 9. rujna.

Rusima je bilo jasno što se događa i dan poslije, 10. rujna, povukli su se iz Izjuma. Glavnina ukrajinskih snaga, pet brigada, napredovala je od zauzete Balaklije do Kupjanska. Nakon toga jedan krak napada krenuo je duž rijeke Oskil prema jugu, radi zauzimanja Izjuma. Kad podvučete crtu, vidljive su tri stvari. Prvo da su Ukrajinci bili sposobni za manevarsko ratovanje na način na koji je Crvena armija ratovala 1944. – 1945. godine, što su pokazali prodorom od 70 kilometara u dubinu u tri dana. Drugo, Rusi nisu imali nikakve pričuve da bi mogli zaustaviti taj prodor. Treće, naglasak je bio na brzini, što je pokazatelj koliko su se Ukrajinci posvetili i pripremili. Sada se pažnja ponovno vraća na Herson. Ako su točne posljednje informacije, bilo bi logično da se Rusi i tamo povuku i formiraju liniju na istočnoj obali Dnjepra.

Govori li sve ovo što ste spomenuli o rasulu u ruskoj vojsci, ali i vrhu države?

– To je dokaz da su problemi koji su duže postojali u ruskoj vojsci, pri čemu neki uočeni, a neki zanemarivani, sada eksplodirali. Najviše od svega tomu u prilog govori raspad fronte na sjeveru i nedostatak ljudstva, tehnike, nepripremljenost za ukupnu operaciju. Sada se vidi da u sedam mjeseci Rusi nisu ispravili pogreške koje su uočene na samom početku rata, kad su pokušali zauzeti Kijev. Sve to ukazuje na strahovito velike probleme koje i ne mogu tek tako riješiti. Tu dolazimo i do pitanja političkog odlučivanja. Ovo je zapravo posljedica patrimonijalnog modela vladanja u Rusiji, gdje postoji jedan snažni vođa koji odlučuje o svemu tako da balansira različite frakcije i donosi odluke koje svima donose korist. Putin je u tome uspijevao do upada u Ukrajinu, ali sada se vidi da je napravio stratešku miskalkulaciju, a posebno zato što autoritarni vladari ne vole čuti mišljenja koja su suprotna njihovom. Očito je bio uljuljan u činjenicu da je u posljednjih 15 godina povlačio poteze na koje Zapad nije znao odgovoriti dovoljno intenzivno i oštro. Zato je i iskoristio analizu FSB-a koja je ukazivala na to da je Ukrajinu moguće brzo zauzeti, a očito je i njegov krug savjetnika dijelio isto mišljenje. Lijepo je kad autoritarni vođa donosi ispravne odluke koje donose uspjeh, ali kad pogriješi, to je onda šok za njega i za njegov uži krug.

Ima li Rusija uopće sada snage za nekakav protuudar?

– U ovom trenutku nema. Oni pokušavaju sada zauzeti Bahmut na jugu, radi zauzimanja oblasti Donecka te cijelog Donbasa. Međutim, padom Izjuma i vjerojatno Limana to je gotovo. Doneck više ne mogu zauzeti, a ukrajinska strana, ako bude imala dovoljno snaga, otvara mogućnost udara na pokrajinu Luhansk. Prema tome, ruska je strana svoju kulminacijsku točku prešla početkom srpnja i jedino im je rješenje što prije napraviti obrambene linije. Ipak, nemojmo se zavaravati da je stvar gotova, jer ruska strana ima još mogućnosti za odgovor. Veliki dio zemlje na istoku i jugu još uvijek je pod njihovom okupacijom i ne mogu biti oslobođeni tek tako.

Neki analitičari, među kojima i oni hrvatski, mišljenja su da bi ratne operacije u Ukrajini mogle stati krajem rujna ili početkom listopada. Navode dva razloga – vremenske uvjete i inzistiranje Europe da se što prije sjede za pregovarački stol zbog energetske krize. Kakvo je vaše mišljenje o tom scenariju?

– Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana. Jasno je da je rijeka Oskil prirodna barijera, gdje se može napraviti jako dobra obrambena linija i pripremiti za dalje. Ukrajinci najbolje znaju i kolike su njima dostupne snage. Možda bi mogli ići dalje kako bi dobili dubinu teritorija i da na tom dijelu organizirati manevarsku obranu s osloncem na rijeku Oskil. To bi bilo moguće zbog izuzetno preciznih podataka o protivniku koje dobivaju od SAD-a, Velike Britanije, NATO-a i drugih izvora. Vremenske prilike, s druge strane, već su se počele pogoršavati s prvim većim kišama, tako da je oko Kijeva i Harkiva već zahladilo. Jesenska rasputica nastupa u listopadu, a već u studenom dolazi zima. Na jugu će operacije trajati nešto duže zbog povoljnijih vremenskih uvjeta, ali unatoč tome kraj listopada, odnosno početak studenog bit će trenutak kad će obje strane stati i vidjeti što dalje.

Traženje krivca

A što je s pritiskom Europe zbog straha od energetske krize?

– Nemojte razmišljati o Europskoj uniji kao federalnoj državi. Tu se primarno radi o interesima i stavovima njezinih članica. Pitanje je mogu li uopće sada Francuska, Njemačka ili Italija natjerati ostale članice da je sada dosta i neka se Ukrajinci dogovore s Rusima, jer svi patimo. Prvo, Ukrajinci u ovom trenutku više nisu raspoloženi ni za kakve pregovore jer imaju bolju poziciju. Njemački utjecaj u Uniji, osim toga, sve se više dovodi u pitanje. Vidite koliko su sada i kancelar Scholz i Njemačka izloženi kritikama zbog sporog i nedovoljnog slanja naoružanja. Prvo je zaustavljena mogućnost isporuke tenka Leoparda 1, onda i novijeg Leoparda 2. Tu se radi o ponudi proizvođača o isporuci 100 Leoparda 2A7 za 1,6 milijardi eura. Osim toga, mnoge članice Unije smatraju ako se Rusija sada ne zaustavi, bit će svašta. Putin vjerojatno računa na političke promjene u nekim državama, na socijalne nemire i slično. I Washington i Bruxelles zabrinuti su zbog takve mogućnosti, ali upitno je hoće li do takvog scenarija na kraju doći. Ipak su članice EU-a uspjele prilično napuniti svoje spremnike plina, jer očito je da je Putin prerano povukao ovu kartu prijetnje. Da je to sada učinio, bilo bi možda puno efikasnije.

---

image

"Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana"

Goran Mehkek/Cropix
---

Kada smo kod Putina, mislite li da mu se bliži kraj? Navodno dio establišmenta u Moskvi drži da ih je odveo u jedan posve nepotreban rat koji, evo, sada i gube.

– Nisam baš siguran. Prvo, tko će ga srušiti? Nema nikakvog prodemokratskog pokreta. To je totalno uništeno, ugušeno. Ova skupina zastupnika iz Petrograda i Moskve nema nikakvog utjecaja u Dumi. Nešto slično je ranije pokušano u Smolensku, pa znate kako je završilo. Putin je ipak zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa. Tu vam je indikativan jedan članak iz “Vojne misli”, vodećeg ruskog vojnog časopisa, u kojemu njegov autor jasno kaže da su uzroci ovakvog stanja u Ukrajini to što su ideolozi definirali ciljeve i način izvođenja vojne operacije, pri tome misleći na Kremlj, i da vojska nije spremna na dugotrajni rat iscrpljivanjem. Sve je objavljeno još prije posljednjih ukrajinskih vojnih uspjeha. Ipak, vojska ne može sama izvesti puč, pogotovo jer se glavnina kopnenih snaga nalazi u Ukrajini.

Rat Zapada protiv Rusije

Ipak se može uz njezinu pomoć instalirati nekog drugog.

– Ne može, jer su snage unutarnje sigurnosti – FSB, nacionalna garda – vrlo brojne, imaju možda i 650 tisuća ljudi. Putina bi moglo oboriti ako netko iz njegova unutarnjega kruga odluči da ga treba smijeniti, ali mislim da još nisu došli do toga. Ekonomske sankcije počet će djelovati intenzivnije tijekom zime i na proljeće. Oligarhe zaboravite, jer oni nemaju nikakvog utjecaja, a i međusobno su podijeljeni. Ne zaboravite ni opasnost da nakon Putina dobijete još goreg Putina. Ne zanemarite da najveće kritike sada dobiva od domaće radikalne nacionalističke desnice i vojnih blogera, čija se zajednica još od početka svibnja i neuspjeha kod Bilohorivke okreće protiv načina na koji se vodi rat. Bez ustručavanja kažu da je vojno rukovodstvo nesposobno i postavljaju pitanje što se to događa. Putin se ne usuđuje ići protiv njih.

Da bi ostao na vlasti, Putin može poduzeti još radikalnije korake. U obzir ne dolazi opća mobilizacija, barem ne u ovom trenutku, ali ide s naracijom da je ovo rat Zapada protiv Rusije. Uostalom, pogledajte ruske medije u posljednjih nekoliko dana, gdje se piše da ukrajinske horde imaju uspjeha jer ih vode američki i britanski časnici, imaju njihovo oružje, pa zaključuju da je Rusija već u ratu s te dvije države?! Time se plaši kompletna ruska populacija i traži se zbijanje redova radi obrane domovine. Ali radikalni nacionalisti već traže opću mobilizaciju, objavu rata, čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja. Putin je sada tu u stisci i prvi put njegov je način djelovanja doveden u pitanje. Zato ga i može jedino srušiti njegov unutarnji krug ako se poveže s nacionalistima. Vjerojatno će pod njihovim pritiscima odgovoriti nekim simboličnim potezom i smjenama, možda i ministra obrane Sergeja Šojgua, kako bi krivnju za neuspjeh prebacio na nekog drugog.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix AFP Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Robert Barić, jedan od naših vodećih vojnih analitičara i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

AFP

”Vladimir Putin zabrinut jer je njegova aura nepogrešivog vođe dovedena u pitanje. On sada traži krivce i nastoji odgovornost prebaciti na Ministarstvo obrane, oružane snage, što se njima baš ne sviđa”

Goran Mehkek/Cropix

”Operacije u ovoj fazi svakako će se polako početi privoditi kraju tijekom listopada. Pitanje je dokle će napredovati ukrajinska strana”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti-1225068 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ce7eb4b25c9f739afba0eb8710aa9fbb94d5ff39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugledni+analiti%C4%8Dar+ne+vjeruje+u+pad+Putina%3A+%E2%80%98Nisam+siguran+da+je+ovo+njegov+kraj.+Tko+%C4%87e+ga+sru%C5%A1iti%3F+Vojska+ne+mo%C5%BEe+sama+izvesti+pu%C4%8D%2C+a+na+oligarhe+mo%C5%BEete+zaboraviti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti-1225068 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fugledni-analiticar-ne-vjeruje-u-pad-putina-nisam-siguran-da-je-ovo-njegov-kraj-tko-ce-ga-srusiti-vojska-ne-moze-sama-izvesti-puc-a-na-oligarhe-mozete-zaboraviti-1225068 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Robert Barić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetRobert Barić

Ugledni analitičar ne vjeruje u pad Putina: ‘Nisam siguran da je ovo njegov kraj. Tko će ga srušiti? Vojska ne može sama izvesti puč, a na oligarhe možete zaboraviti‘

Piše Zoran Šagolj
17. rujna 2022. - 07:52
Robert Barić, jedan od naših vodećih vojnih analitičara i docent na Fakultetu političkih znanosti u ZagrebuGoran Mehkek/Cropix

U najnovijem razvoju situacije u ukrajinsko-ruskom ratu, velikom uspjehu snaga pod kontrolom Kijeva na sjeveru i istoku zemlje, rasulu u ruskim redovima, mogućim potezima i sudbini Vladimira Putina, razgovarali smo s Robertom Barićem, jednim od naših vodećih vojnih analitičara i docentom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Je li u ovom trenutku presmiono reći da smo došli do točke preokreta u ukrajinsko-ruskom ratu?

– Ovo svakako jest preokret, ali ne onaj koji će odlučiti krajnji ishod rata, što se može pročitati u medijima. Prije bih rekao da je ovo preokret u odnosu na dosadašnje stanje na bojištu. Ukrajincima se prvi put otvara mogućnost vojne pobjede. Ukrajina je ovime dobila stratešku inicijativu, a operativnu još onog trenutka kad je počela ofenzivu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:52