StoryEditorOCM
Svijetudar unutar grada

U dosad neviđenom izraelskom napadu na Bejrut ubijeni vođa Hamasa u Libanonu i trojica palestinskih vođa

Piše Hina
30. rujna 2024. - 08:59
A municipal worker walks amid the rubble stands next to a damaged building in the aftermath of an overnight Israeli strike in Beirut‘s southern suburbs on September 29, 2024. Israel said on September 29 that it was carrying out new air raids against ”dozens” of Hezbollah targets in Lebanon, after killing the Iran-backed group‘s leader, Hassan Nasrallah. (Photo by AFP)-/Afp

Palestinska militantna skupina Hamas je rekla da je njen vođa u Libanonu ubijen u izraelskom napadu u ponedjeljak, a druga palestinska militantna organizacija je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na Bejrut, što predstavlja prvi izraelski napad unutar granica grada.

Hamas je rekao da je njegov vođa u Libanonu Fateh Šerif Abu el-Amin ubijen zajedno sa svojom suprugom, sinom i kćeri  u napadu na njihovu kuću u palestinskom izbjegličkom kampu u južnom gradu Tiru rano ujutro u ponedjeljak.

Dok Izrael eskalira sukob sa saveznicima Irana u regiji, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na bejrutski okrug Kola.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izvješća.

Sve češći izraelski napadi na libanonsku miliciju Hezbolah i hutiste u Jemenu doveli su do straha da bi se sukob na Bliskom istoku mogao oteti kontroli te uvući Iran i Sjedinjene Američke Države, glavnog saveznika Tel Aviva.

Izrael je u nedjelju izveo zračne napade protiv hutista u Jemenu i na nekoliko desetaka ciljeva Hezbolaha diljem Libanona nakon što je ranije ubio vođu libanonske milicije.

Niz visokih dužnosnika Hezbolaha, uključujući njegovog vođu Sajeda Hasana Nasralaha, poginulo je u dvotjednom izraelskom bombardiranju.

Napad na okrug Kola u ponedjeljak predstavlja prvi izraelski napad unutar granica Bejruta. 

SAD je pozvao na diplomatsko rješenje sukoba u Libanonu, no također je dozvolio pojačanje za svoju vojsku u regiji.

Američki predsjednik Joe Biden je na pitanje može li se sveopći rat na Bliskom istoku izbjeći odgovorio: "Mora se".

Kazao je da će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 08:59