StoryEditorOCM
SvijetStrv 122

Švedski tenkovi su konačno na ukrajinskom bojištu. Evo zašto su ove grdosije jak adut za protuofenzivu Kijeva

15. srpnja 2023. - 14:56

Švedska je tek dobila kandidacijski status i još nije službeno ušla u NATO, no njihovi su tenkovi već u ratu s ruskom vojskom u Ukrajini.

Premda su Kijevu obećani još početkom godine, švedske varijante njemačkih Leoparda 2A5, 62-tonski Stridsvagn (Strv) 122, nisu dosad viđeni na tamošnjim bojišnicama. Barem do prošle srijede, kad je grupa od najmanje šest švedskih grdosija Strv 122 snimljena na ukrajinskom tlu, vjerojatno negdje oko Kremine. Video se kao jak moralni zamah ukrajinskim borcima munjevito proširio društvenim mrežama. 

 Tome se nije čuditi jer je riječ o iznimno moćnom stroju, glavnom borbenom tenku švedske vojske s četveročlanom posadom, ponosu renomiranih brendova švedske vojne industrije Krauss-Maffei Wegmann, Bofors i Hägglunds. Proizvedeno ih je ukupno samo oko 120 komada.

image


Švedski Strv 122 poboljšana je verzija naprednog Leoparda 2

Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Temeljen je na poboljšanoj varijanti njemačkog Leoparda 2A5  koji koristi visoku tehnologiju zapovijedanja, upravljanja i paljbenih sustava, što mu uz ojačani oklop od volframa i keramike te 120-milimetarski top glatke cijevi zaokružuje dugotrajne borbene performanse. Njemačka tenkovska platforma oplemenjena je u švedskoj izvedbi i brojnim drugim dodacima poput francuskih GALIX raspršivača dima, drugačijih i većih spremnika, boljih otvora za posadu. Ima i napredni obrambeni sustav za zaštitu od kemijskog, biološkog i radioaktivnog oružja, sposobnost prolaska kroz vodu dubine od 1,5 metra, brzu sposobnost identificiranja i lociranja cilja uz pomoć laserskog daljinomjera, termografske kamere i kalkulatora brzine, udaljenosti i točnosti lokacije mete. Raspolaže i mogućnošću istodobnog ciljanja više meta, pa ovaj tenk tako može rigati uzastopnu vatru protiv brojnih neprijateljskih vozila bez ručnoga nišanjenja nakon svakog hica. Stridsvagn 122 dizajniran je za borbu u švedskim uvjetima tla kao što su područja s gustom šumom i urbani tereni.

image

Švedski tenkovi i oklopnjaci u patroli na otoku Gotlandu

Karl Melander/Tt News Agency Via Afp

Švedska je još u siječnju i veljači najavila veliki paket naoružanja za Ukrajinu koji je obuhvatio 10 tenkova Strv 122, oko 50 borbenih vozila pješaštva CV90 s moćnim automatskim topovima od 40 milimetara i osam haubica Archer od 155 milimetara. S ovom borbenom pošiljkom ukupna vrijednost švedske vojne potpore Ukrajini popela se na čak 1,5 milijardu dolara.

Nekadašnji glavni borbeni tenkovi švedske vojske vjerojatno su raspoređeni u novu 21. ukrajinsku mehaniziranu brigadu. Njezini operateri bili su, naime, na obuci u Švedskoj gotovo cijelo ovo proljeće: instruktori su ih na vojnim poligonima europskog sjevera učili rukovati švedskim tenkovima i borbenim oklopnim vozilima, te koristiti sve njihove napredne tehnologije. Ukrajinska 21. mehanizirana brigada vratila se s obuke u Švedskoj netom prije početka protuofenzive u prvim danima lipnja, objavio je Forbes, no zanimljivo je da njezini borci i oprema dosad nisu još viđeni ni na jednom od borbenih pravaca na kojima su dosad djelovale ukrajinske jurišne snage: južno od Hersona, u oblasti Zaporižja, oko riječne doline Mokri Jali u Donjeckoj oblasti ili južno od Bahmuta u Donbasu, gdje Ukrajinci bilježe najsvježiji teritorijalni napredak.

    

image

Ukrajinski tenk na istoku zemlje

Anatolii Stepanov/Afp

Očito je da su u Kijevu švedske tenkove Strv 122, po nekima ponajbolje u ukupnom ukrajinskom vojnom inventaru, dosad pomno čuvali za djelovanje na nešto zahtjevnijim pravcima. Ako su točna nagađanja da su snimke švedskih tenkova nedavno locirane zapadno od okupiranog grada Kremine u Luhansku, u sjeveroistočnoj Ukrajini, mogu se ugrubo naslutiti neki od ukrajinskih planova. Moguće je da ukrajinski Glavni stožer postavi 21. brigadu i švedske tenkove prema ruskim pukovnijama oko Kremine kako bi učvrstili položaje prema jugu i ojačali obranu u sektorima gdje drugi Ukrajinci napadaju. Jednako je moguće i da ukrajinski zapovjednici očekuju kako će Rusi ubrzo premjestiti svoje snage iz Kremine pa će 21. mehanizirana brigada možda pokrenuti vlastiti napad i dodati još jednu, sjeveroistočnu, osovinu ukrajinskoj protuofenzivi. Kremina je, naime, ruska logistička "arterija" u ovom dijelu okupiranog teritorija: preko nje se opskrbljuju gotovo sve ruske jedinice u regiji Luhanska.

image

Glavni borbeni tenk švedske vojske je odnedavno u Ukrajini

Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Švedski Strv-ovi 122 će u svakom slučaju dobro odraditi ono što tenkovi i inače mahom rade u rusko-ukrajinskom ratu. Međusobne tenkovske bitke i dvoboji su vrlo rijetki, pa tenkovi uglavnom u napredovanju prate pješaštvo i druga borbena vozila, kao kotrljajuće topničke tvrđave. Najveća opasnost u tim misijama su im se dosad pokazale zakopane ruske protutenkovske mine TM-62. Tri Ukrajini donirana zapadna tenka su dosad potpuno uništena, a još pet ih je prilično oštećeno, upravo eksplozijama ovih protutenkovskih mina.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:24