StoryEditorOCM
Svijettraži se lider

Stranke desnog centra žele Berlusconija za predsjednika: ‘On je pravi čovjek za tu dužnost u ovim teškim vremenima!‘; Ljevica zabrinuta zbog takve mogućnosti

Piše hina
14. siječnja 2022. - 19:50

Talijanske stranke desnog centra potvrdile su u petak da žele da Silvio Berlusconi bude sljedeći predsjednik države i rekle su u zajedničkoj izjavi da će tražiti u parlamentu širu potporu za njega.

"Čelnici koalicije složili su se da je Silvio Berlusconi prava osoba za tu visoku dužnost u ovim teškim vremenima", rekli su šefovi desnog centra nakon sastanka u Berlusconijevoj rimskoj vili.

Talijanska Demokratska stranka (PD) lijevog centra, koja je kategorički isključila pružanje potpore Berlusconijevoj kandidaturi za šefa države, priopćila je da je "razočarana i zabrinuta" zbog te odluke.

Više od tisuću parlamentaraca i regionalnih delegata počinje glasati 24. siječnja, a Berlusconi potencijalno stoji na putu premijeru Mariu Draghiju koji izgleda također želi tu prestižnu poziciju.

Nijedan od dva glavna bloka nema dovoljnu potporu da progura kandidata za šefa države i PD je pozvao sve stranke da pokušaju postići konsenzus o osobi koja ne izaziva tolike podjele kao 85-godišnji Berlusconi.

Pokret pet zvijezda, koji ima najveći broj parlamentaraca, ponovio je u petak da nikada ne bi mogao podržati Berlusconija, koji je bio osuđen za poreznu prijevaru a i dalje je suočen sa suđenjem vezano uz "bunga bunga" razvratne zabave.

"Danas je potrebno ostaviti po strani stranačku pripadnost, sve političke snage moraju se okupiti oko osobe koja može predstavljati Talijane i zemlju", rekao je potpredsjednik Pokreta Mario Turco.

Blok desnog centra uključuje Ligu, Talijansku braću i Berlusconijevu stranku Naprijed Italija. Iako su neki od njihovih pristaša izrazili svoje sumnje glede Berlusconija, u izjavi u petak obećaje se da će pokušati dobiti "široku potporu" za njega među zastupnicima.

Također su pozvali bivšeg premijera da otvoreno kaže da želi tu dužnost.

Berlusconi iza kulisa neumorno vodi kampanju kako bi uvjerio zastupnike da glasaju za njega. U tu svrhu mobilizirao je i svoje medijsko carstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 08:02