StoryEditorOCM
Svijetpotresna ispovijest

Šokantna snimka je autentična: ‘Rusi su mi ubili ženu dok sam je gurao u invalidskim kolicima. Morao sam je ostaviti...‘

Piše T.Š./JL
24. svibnja 2024. - 12:48

Već neko vrijeme društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vidi žena u ukrajinskom gradu Vovčansku kako nepomično sjedi u invalidskim kolicima nasred ceste, a informacije su govorile da se radi o stanovnici tog pograničnog grada koju su tijekom svog napada na grad, koji je bio u središtu sada djelomično obuzdane nedavne ruske ofenzive u regiji Harkiv, ubili ruski vojnici.

Snimku je sada na svom profilu na X-u objavio i savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko, koji tvrdi kako je autentičnost šokantne snimke tek sada potvrđena. U snimci se pojavljuje i suprug ubijene žene, koji je je ispričao svoje svjedočanstvo. Geraščenko navodi kako su nesretnu ženu u invalidskim kolicima snimili pripadnici graničnog odreda WATCH tijekom izviđanja iz zraka.

Kako je prije dva dana izvijestio CNN, ruska vojska otvorila je vatru na civile koji su se pokušavali evakuirati iz Vovčanska, a ženu su ubili su dok ju je muž gurao u invalidskim kolicima, kako su izvijestili ukrajinski tužitelji, prenosi Jutarnji list.

Još jedan civil je ubijen tijekom pucnjave koja se dogodila 15. svibnja, priopćilo je regionalno tužiteljstvo u Harkivu, dok se nastavljaju borbe između ukrajinskih i ruskih snaga za kontrolu nad tim gradom.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala svoju ofenzivu u regiji Harkiv, pokrenuvši neočekivanu operaciju 10. svibnja, kada su ruske snage prešle rusko-ukrajinsku granicu i preuzele kontrolu nad desetak sela.

Suprug ubijene žene rekao je tužiteljima da je situacija u Vovčansku postala nepodnošljiva zbog teških borbi pa je pronašao invalidska kolica za svoju suprugu koja je imala zdravstvenih problema, a njih dvoje su napustili svoj dom u ranim noćnim satima.

Regionalno tužiteljstvo u Harkivu priopćilo je da je neimenovani 70-godišnji muškarac, koji je "čudom preživio" pucnjavu u Vovčansku, podijelio s njima bolne detalje događaja. Ispričao je da je došlo do teškog granatiranja oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu i da je svojoj supruzi rekao da se trebaju evakuirati. Pridružio im se još jedan stanovnik ugroženog grada.

"Čovjek je pronašao invalidska kolica i smjestio svoju ženu u njih jer je ona već duže vrijeme imala problema s nogama. Njih troje su krenuli u smjeru Harkiva", priopćilo je tužiteljstvo. “Kada su civili bili u blizini lokalne bolnice, ruski okupatori su otvorili vatru na njih. Muškarac koji se pridružio paru i žena umrli su na mjestu".

Shvatio da je mora ostaviti

Ruska vojska otvorila je vatru na ljude koji su se evakuirali iz peterokatnice, rekao je suprug tužiteljima. "Kolica su zapela, vukao sam ih za ručke", rekao je tužiteljima. "Nagnuo sam se i začuo se rafal iz strojnice. Odmah sam viknuo, što to radite, mi smo civili".

Tada se, kaže, okrenuo i vidio da su njegova žena i drugi mještanin ubijeni. Počeo je vrištati i kada se malo pribrao počeo je gurati kolica prema bolnici. Muškarac u bolnici je vikao na njega, pozivajući ga da ostavi tijelo svoje supruge i uđe u zgradu. No, suprug je nastavio dalje s tijelom svoje supruge prema poplavljenom mostu i tamo shvatio da je mora ostaviti. "Ostala je u invalidskim kolicima", rekao je muškarac tužiteljima.

Uspio je doći do predgrađa Vovčanska, gdje je susreo ukrajinske vojnike koji su ga odveli u Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti više puta su pozvale civile da se evakuiraju iz Vovčanska i područja na prvoj liniji zbog teških borbi. Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da su ruske snage zarobile desetke civila u Vovčansku, a visoki regionalni policijski službenik ih je optužio da koriste civile kao živi štit. CNN je istaknuo da nije u mogućnosti neovisno provjeriti tvrdnje da Rusija koristi civile kao živi štit, prenosi Jutarnji list.

Regionalno tužiteljstvo u Harkivu "poduzima mjere za sveobuhvatnu istragu" pucnjave na civile u pograničnom gradu, rečeno je. Tužitelji kažu da se radi na identificiranju ruskih vojnika koji su "počinili zločine" u regiji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 13:46