StoryEditorOCM
SvijetNE ZNAJU SE DETALJI

Slovački premijer otkrio da države NATO-a i EU-a razmišljaju o slanju trupa u Ukrajinu...

Piše VIJESTI SD
26. veljače 2024. - 17:55

Premijer Slovačke Robert Fico potvrdio je da nekoliko država NATO-a i Evropske unije razmatraju slanje trupa u Ukrajinu.

Fico nije rekao što će trupe raditi u Ukrajini, ali da je o tome saznao iz bilješki u pripremi za sastanak europskih lidera u Parizu - javlja Klix.ba.

Dvadeset europskih lidera, uključujući Fica, okuplo se u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku europske odlučnosti oko pomoći Ukrajini i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu, priopćili su iz Francuske.

"Ograničit ću se na to da kažem kako ove teze impliciraju da jedan broj država članica NATO-a i EU razmišlja o slanjui svojih trupe u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi. Ne mogu reći u koju svrhu i što bi one tamo trebale raditi", naznačio je.

Fico, koji se dugo protivio vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo stav koji neki kritičari vide kao proruski, nije ponudio detalje, a drugi europski lideri nisu odmah komentirali njegove primjedbe.

Fico je napomenuo da sama Slovačka, članica EU-a i NATO-a, neće slati vojnike u Ukrajinu i da vidi rizik od velike eskalacije sukoba u Ukrajini pa stoga više informacija ne može biti otkriveno javnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je europske lidere u Elizejsku palaču na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:16