StoryEditorOCM
Svijetblud i nemoral

Skandal u Poljskoj: Svećenici se razuzdano zabavljali s muškom prostitutkom, a kada mu je pozlilo, nisu pružili pomoć

Piše vijesti sd
2. listopada 2023. - 13:48
Seksualni skandal neugodan je i za uključene svećenike, kao i za Katoličku crkvu u Poljskoj (ilustracija)Patricia De Melo Moreira/Afp

Ne samo u Europskoj uniji nego i šire, Poljska je država u kojoj je velik utjecaj Katoličke crkve na javni život, od obrazovanja do politike, pri čemu je javno najeksponiranije ograničavanje prava na pobačaj.

Poljska javnost i katolički aktivisti znali su burno reagirati i na filmove koji su kritički propitkivali ulogu dijela klera. Bit će zanimljivo vidjeti kako će taj dio javnosti reagirati na novu, šokantnu aferu u redovima Katoličke crkve u Poljskoj.

Prošlog je tjedna vodeći poljski liberalni dnevnik Gazeta Wyborcza izvijestio da su svećenici u Dąbrowi Górniczi, gradu u južnoj Poljskoj, organizirali zabavu u zgradi koja pripada župi na koju je bila pozvana muška prostitutka.

"Događaj je bio isključivo seksualne prirode. Njegovi su sudionici uzimali lijekove za povećanje potencije", rekao je novinama neimenovani izvor upoznat s incidentom.

Gazeta Wyborcza izvijestila je da je "zabava izmaknula kontroli i da je muška prostitutka izgubila svijest", zbog čega je pozvana hitna pomoć. Međutim, kada su bolničari stigli, odbijen im je ulazak u prostorije. Bolničari su tada navodno pozvali policiju koja im je pomogla da dođu do besvjesnog muškarca, prenosi NFP, portal neovisne i neprofitne poljske zaklade.

nepoznat netko zapalio vrata bazilike

Iako je Crkva priznala da se incident dogodio, lokalna biskupija kaže da su neki aspekti medijskih izvješća netočni. Glasnogovornik lokalnog tužiteljstva rekao je za Gazetu Wybroczu da je pokrenuta istraga o mogućem nepružanju pomoći osobi čije je zdravlje ugroženo, što je kazneno djelo za koje se može dobiti do tri godine zatvora.

Lokalna katolička kurija potvrdila je da je došlo do incidenta koji uključuje "intervenciju hitne pomoći i policije u zgradi koja pripada župi". Rečeno je da je biskup imenovao komisiju koja će hitno objasniti što se dogodilo.

Događaji su zatim dobili daljnji dramatičan tok kada je u četvrtak navečer netko zapalio vrata bazilike u župi u kojoj se navodni incident dogodio. Vatrogasci su ugasili požar i nitko nije ozlijeđen. Policija je kasnije privela muškarca za kojeg se sumnja da je podmetnuo požar.

U petak je kurija objavila da je svećenik u čijem se stanu dogodio navodni incident – ​​koji se prema poljskom zakonu o privatnosti može imenovati samo kao Tomasz Z. – udaljen sa svih crkvenih dužnosti "dok se stvar ne razjasni".

Tjedni katolički novinski časopis Niedziela objavio je da je raskinuo suradnju s Tomaszom Z., koji je prethodno bio glavni urednik njegovog lokalnog izdanja Sosnowiec.

Biskup pozvao na lolitvu i post

Jučer je u svim crkvama u biskupiji pročitano pismo biskupa Sosnowieca Grzegorza Kaszaka u kojem se on osvrnuo na "bolne događaje u Dąbrowi Górniczi" i "posramljene svećenike" koji su bili uključeni, ali bez davanja bilo kakvih pojedinosti o tome što se dogodilo.

"Želio bih odlučno naglasiti da nema pristanka na moralno zlo. Svatko tko bude proglašen krivim bit će kažnjen prema kanonskom pravu, bez obzira na presudu građanskog suda", napisao je biskup.

"Danas se obraćam vama, ljubljeni u Kristu Gospodinu, s molbom za molitvu i post – oruđe pobjede nad posebno jakim zlom koje uništava čovjeka. Pomolimo se za obraćenje našeg brata koji je počinio skandalozno djelo", poručio je biskup Kaszak.

Župnik u crkvi u kojoj se dogodio navodni incident apelirao je na ljude da "ne djeluju na jačanju spirale mržnje: zlo se mora pobijediti dobrim", prenosi NFP.

Daljnje reakcije na neugodni skandal još se očekuju, a posebno je osjetljivo što je u Poljskoj u tijeku predizborna kampanja, kada se reagira i na manje skandale od ovoga i ne biraju se riječi.

image

Skandal u Dąbrowoj Górniczi sigurno će snažno odjeknuti među katolicima u Poljskoj, a da stvar bude gora, u tijeku je predizborna kampanja

Wojtek Radwanski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:48