StoryEditor
Svijet‘NEMA TOGA U ŠVABE‘

Sinjani zavladali na sve strane: Milanović osvojio Hrvatsku, a alkari - München! Oružje su ostavili doma, ne može se po Njemačkoj šetati s kuburom

Piše Ružica Mikačić
19. veljače 2020. - 23:04
Alkarska povorka u Munchenu

Najpoznatije pješačko središte Münchena Marienplatz kojim dnevno prolaze deseci tisuća domaćih i gostiju, bilo je danas u znaku Hrvatske koju su atraktivnim defileom duž 2,5 kilometra dugog središnjeg trga glavnog grada Bavarske, predstavili alkari, alkarski momci i Gradska glazba Sinj, promovirajući tako hrvatsku baštinu i tradiciju, ali i turizam koji se upravo predstavlja u Münchenu na najvećem turističkom sajmu FREE.

U organizaciji Glavnog ureda HTZ-a i predstavništva HTZ-a u Münchenu, središnjim dijelom Münchena u svečarskoj odori i čvrstim korakom u povorci je bilo trideset alkara i alkarskih momaka te još toliko članova limene glazbe iz Sinja koje su duž cijelog trga pratile i srdačno pljeskom dočekivale tisuće prolaznika.

Bila je to najbolja najava hrvatskog turističkog predstavljanja u dijelu Njemačke iz kojega nam godišnje dođe gotovo polovica svih Nijemaca (oko 1,5 od ukupno 3 milijuna Nijemaca) koji su naši najbrojniji gosti.

Na čelu atraktivne kolone koja se razvukla duž stotinjak metara centralnog trga uz hrvatsku i alkarsku zastavu koju su nosili barjaktari, bio je zapovjednik momačke čete - arambaša Ivo Vukasović kao predvodnik čete kršnih momaka odjevenih u kompletnu odoru koji su plijenili poglede i snimatelje koji su ih pratili u stopu.

Alkare je predvodio zapovjednik alajčauš Ivica Filipović Grčić. Uz njih su koračali i najzaslužniji za njihov dolazak u München među kojima direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktorica HTZ-a u Münchenu Nera Miličić, dožupan Splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, direktor TZ županije Joško Stela, direktorica TZ Sinja Monika Vrgoč, te Vladimir Duvnjak, hrvatski konzul u Münchenu.

Praćeni pljeskom brojnih promatrača, alkari i njihovi momci koračali su u taktu hrvatskih koračnica koje je izvodila Gradska glazba iz Sinja, a među brojnom publikom bilo je i puno Hrvata koji žive i rade u Münchenu. O kolikom se događaju za promociju Hrvatske radi najbolje svjedoči podatak da je alkarska povorka i mimohod na centralnom trgu najavljen u Münchenskim medijima s točnom satnicom i rutom kretanja, pa je već prije početka veliki broj gledatelja zauzimao najbolja mjesta za praćenje kršnih momaka i alkara u glavnom gradu Bavarske.

- Ponosna sam što je dovođenje alkara i povorke u München izazvalo zaista veliko zanimanje i domaćih i stranaca, što će značajno doprinijeti promociji Hrvatske u Bavarskoj u vrijeme njihova najvećeg turističkog sajma FREE koji je upravo danas započeo. Oni su nama najskloniji i tradicionalni gosti, a reakcije publike najbolje su govorile koliko smo uspjeli u promociji naše zemlje i njezine bogate baštine, jer je Alka na popisu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština i vrijedi to blago pokazati svijetu- kazala nam je Nera Miličić, direktorica HTZ-a u Münchenu.

Inače, članovi Viteškog alkarskog društva i Gradske glazbe Sinj u svojem bogatom programu promocije Hrvatske u Münchenu imali su i prijem u Gradskoj vijećnici Münchena, a uljepšat će i izložbu HTZ-a u najpoznatijoj Kunsthalle galeriji gdje se izlažu fotografski motivi hrvatskih ljepota. U četvrtak će alkari i njihova pratnja sudjelovati u svečanom defileu na turističkom sajmu FREE kroz nekoliko hala i na centralnoj pozornici, te na štandu HTZ-a.

Alkarski momci tradicionalno nose i vrlo teško i staro oružje, kubure i puške kojih, međutim, u Münchenu nije smjelo biti iz sigurnosnih i administrativnih razloga. Tako je trofejno oružje ostalo u Sinju, ali alkarski momci zbog toga nisu izgledali ništa manje atraktivno sa kumparanima, torculima i ječermom, suknenim hlačama i sabljama, baš kao i alkari koje su oni svojom kolonom i uz ugodne taktove limene glazbe najavljivali. 

Princ Luitpold zove alkare


Koliko zanimanje su izazvali alkari u Münchenu govori i činjenica da ih je osobno došao pozdraviti bavarski princ Luitpold, vlasnik Kaltenberg piva koji ih želi ugostiti na svojim viteškim srednjovjekovnim igrama koje se odvijaju tijekom ljeta kraj dvorca Kaltenberg.

- Gledao sam jednom davno Alku i jako mi se svidjela, a mi imamo jedan viteški srednjovjekovni turnir na kojemu bih volio da i oni budu. To je u Bavarskoj jako poznata manifestacija, okuplja na desetke tisuća gledatelja i dolaskom alkara bila bi to velika promocija Hrvatske- kazao nam je princ Luitpold.

#ALKARI U MUENCHENU

Izdvojeno

17. lipanj 2020 01:19