StoryEditorOCM
Svijetsaveznička pomoć

SAD Izraelcima ‘posudio‘ generala: ‘Priprema ih za kopnenu invaziju, on je stručnjak za specijalne operacije‘

Piše vijesti sd
24. listopada 2023. - 08:31

General pukovnik Marinskog korpusa James Glynn, inače bivši zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije marinaca, nalazi se u Izraelu kako bi savjetovao Izraelske obrambene snage (IDF) o njihovim trenutnim operacijama i uoči očekivanog kopnenog upada u Gazu, piše CNN.

Glynn je trenutačno zamjenik zapovjednika za poslove ljudstva i pričuve, pomažući u vođenju napora službe da regrutira i zadrži nove marince. Prethodno je bio zapovjednik Zapovjedništva marinskih snaga za specijalne operacije (MARSOC) i ima značajno borbeno iskustvo u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da je Bidenova administracija poslala u Izrael "nekoliko relevantnih vojnih časnika" koji imaju "iskustvo za koje vjerujemo da je prikladno za vrste operacija koje Izrael provodi i koje bi mogao provoditi u budućnosti".

Kirby je rekao da će ti časnici također "postavljati teška pitanja, ista teška pitanja koja postavljamo našim izraelskim kolegama od početka".

Američki dužnosnik rekao je da to uključuje pitanja o tome kako Izrael planira izbjeći civilne žrtve, s obzirom na broj poginulih civila koji je naglo porastao dok IDF bombardira obalnu enklavu.

Glynn nije najviši američki časnik koji je posjetio Izrael od terorističkog napada Hamasa 7. listopada. Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a general Michael Erik Kurilla posjetio je Izrael prošli tjedan i sastao se s višim izraelskim vojnim čelnicima, uključujući načelnika stožera general-pukovnika Herzija Halevija.

Glynnova uloga je odvojena od tima snaga za specijalne operacije koje je ministar obrane Lloyd Austin poslao u Izrael u danima nakon napada Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 02:59