StoryEditorOCM
Svijetkuba objavila

Ruski ratni brodovi, među njima i podmornica na nuklearni pogon, u blizini Amerike!; ‘Ovo je Putinov odgovor Bidenu...‘

Piše T.F./JL
8. lipnja 2024. - 21:53

Četiri ruska broda, među kojima je i podmornica na nuklearni pogon, stići će idućeg tjedna u Havanu, priopćili su u četvrtak kubanski dužnosnici. Naveli su ‘povijesno prijateljske odnose‘ između dviju nacija dok eskaliraju napetosti zbog zapadne vojne potpore Ukrajini u ratu s Rusijom, javlja France24, a prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo vanjskih poslova Kube priopćilo je da su ta četiri ruska broda fregata "Gorshkov", podmornica na nuklearni pogon "Kazan", naftni tanker "Pashin" i tegljač za spašavanje "Nikolaj Chiker".

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će ruski brodovi biti u Havani između 12. i 17. lipnja, napominjući da niti jedan od njih neće nositi nuklearno oružje te da njihova prisutnost ne predstavlja prijetnju regiji.

- Posjeti mornaričkih jedinica iz drugih zemalja povijesna su praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i suradnje, dodaje se u priopćenju, donosi CNN, a prenosi Jutarnji list.  Moskva još nije potvrdila informacije koje je iznijela Kuba.

Očekuje se da će ruska vojska povećati svoje pomorske i zračne aktivnosti u blizini Sjedinjenih Država ovog ljeta kao dio rutinskih manevara uoči globalne pomorske vježbe koja bi se trebala održati na jesen, prema američkom State Departmentu i Pentagonu.

- Rusija će vjerojatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luku na Kubi i vjerojatno u Venezueli, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona, bojnik Charlie Dietz.

- Također se očekuju raspoređivanje ili letovi zrakoplova u regiji. Ova raspoređivanja su dio rutinskih pomorskih operacija Rusije i ne predstavljaju izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama, dodao je.

Kuba je ugostila ruske brodove svake godine između 2013. i 2020., rekao je Dietz.

- S obzirom na dugu povijest ruskih posjeta kubanskim lukama, to se smatra rutinskim pomorskim posjetima, posebno u kontekstu povećane potpore SAD-a Ukrajini i NATO-ovim vježbama, dodao je.

Ova je objava stigla dan nakon što su američki dužnosnici rekli da je Washington pratio ruske ratne brodove i zrakoplove koji su trebali stići na Karibe radi vojne vježbe. Rekli su da će ta vježba biti dio šireg ruskog odgovora na američku podršku Ukrajini.

Dužnosnici su rekli da je prisutnost ruske vojske primjetna, no nije zabrinjavajuća. Međutim, France24 piše da se to događa jer je ruski predsjednik Vladimir Putin sugerirao da bi Moskva mogla poduzeti korake drugdje u svijetu kao odgovor na odluku američkog predsjednika Joea Bidena da dopusti Ukrajini da upotrijebi američko oružje i za napade unutar Rusije.

Prilikom dolaska flote u luku u Havani, s jednog od brodova bit će ispaljen 21 rafal kao pozdrav naciji, na što će uzvratiti topnička baterija Kubanskih revolucionarnih oružanih snaga, dodaje se u priopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ovo nije prvi put da su brodovi ruske mornarice poslani na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tijekom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tijekom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Prošlog srpnja, trenažni brod Ruske mornarice Perekop uplovio je u Havanu u četverodnevni posjet.

Kuba se sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok se zemlja kojom upravljaju komunisti suočava s najgorom gospodarskom krizom u desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 07:33