stdClass Object ( [id] => 1221932 [title] => Ruski oligarh Mihail Hodorkovski, kojega je Putin držao u zatvoru 10 godina: Krivo sam ga procijenio, on je kameleon koji zrcali ono što govorite [alias] => ruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mihail Hodorkovski, ruski poduzetnik u egzilu, pozvao je Ruse u zemlji da pokrenu val "sabotaža" protiv državnih struktura s ciljem izbacivanja iz ‘tračnica‘ invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i destabilizacije njegove vlade. Hodorkovski, koji je proveo cijelo desetljeće u zatvoru između 2003. i 2013. godine i sada živi u Londonu, kaže da je Putinova invazija potpuno promijenila agendu ruske političke oporbe i ustvrdio da bi "oružani otpor" mogao igrati ulogu u nekom trenutku u budućnosti.

"Moramo objasniti ljudima što mogu učiniti, uvjeriti ih da to trebaju učiniti i također pomoći im ako zbog toga završe u opasnoj situaciji", rekao je Hodorkovski za The Guardian, prenosi Jutarnji list. On kaže da bi potencijalne akcije trebale ovisiti o toleranciji svake osobe na rizik, a mogle bi se kretati od slikanja antiratnih grafita na ulicama do sabotiranja željezničkih isporuka povezanih s ratom ili paljenja ureda za novačenje.

 ---

image

Mihail Hodorkovski: Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina

AFP
---{

"No, mi smo vrlo jasno protiv terorističkih metoda koje mogu naštetiti nenaoružanim ljudima", rekao je, kritizirajući prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana.

Hodorkovski je u intervjuu prvi put govorio o svojoj novoj knjizi "The Russia Conundrum" (Ruska zagonetka), koja izlazi kasnije ovog tjedna. Dijelom se radi o memoarima, a dijelom o analizi Putinovih godina na vlasti. Knjiga zapravo donosi svojevrsni predložak za zapadne države o tome kako se baviti Moskvom.

‘On je kameleon, krivo sam ga pročitao‘

Priča Mihaila Hodorkovskog jedna je od najznačajnijih osobnih priča o postsovjetskoj Rusiji. On se uzdigao od skromnih ekonomskih početaka u Savezu komunističke omladine tijekom reformi nedavno preminulog Mihaila Gorbačova u kasnim 80-ima, do najbogatijeg poslovnog čovjeka u Rusiji zahvaljujući predsjedavanju naftnom kompanijom Yukos.

 ---

image

Hodorkovski je kritizirao prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana

Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Hodorkovski u knjizi opisuje svoje prve sastanke s Putinom s kojih je otišao uvjeren da mu je novi ruski predsjednik ideološki saveznik. "Njegova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani", navodi Hodorkovski u knjizi.

Gledajući unatrag, priznaje da je potpuno krivo ‘pročitao‘ Putina. "Nisam bio dovoljno oštrouman da to primijetim. Ima onu profesionalnu KGB-ovsku vještinu prilagođavanja sugovorniku, ali također ima i osobni talent za to... U ono vrijeme se nije osjećao stabilnim na svojoj poziciji i nije želio stvarati neprijatelje koji bi se ujedinili protiv njega. Naravno, nikada nije imao liberalne poglede".

Godine 2003. Hodorkovski je uhićen pod optužbama koje se naširoko smatralo političkim, nakon što je javno kritizirao korupciju u vladi tijekom sastanka s Putinom i obećao da će financirati oporbene stranke. Njegovo se uhićenje smatralo jednom od prvih prekretnica u Putinovom postupnom ‘stiskanju škripca‘ u posljednja dva desetljeća, piše Jutarnji list.

---

image

‘Putinova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani‘

Gavriil Grigorov/AFP
---

Hodorkovski kaže da ga je Putinova odluka da pokrene potpunu invaziju na Ukrajinu iznova šokirala i potpuno promijenila njegove stavove o tome kako se najbolje suprotstaviti režimu. "Naravno, (invazija) je bila apsolutno temeljni trenutak. Moji dojmovi i osjećaji prije i poslije 24. veljače potpuno su različiti", rekao je.

 

‘Zapad ima ideološke saveznike u Rusiji‘

I djedovi i bake Hodorkovskog bili su ili Ukrajinci ili su neko vrijeme živjeli u Ukrajini, a kao malo dijete provodio je ljeta u kući svoje prabake u blizini Harkiva. Ipak, uvijek se izjašnjavao kao Rus. "Uvijek sam se osjećao normalno, nema nikakve sramote u tome da si Rus. No, sada svaki put kad kažete da ste Rus, javlja se unutarnja nelagoda", rekao je.

Poput mnogih Rusa, Hodorkovski je posljednjih mjeseci sudjelovao u svađama i raspravama zbog kojih su prekinuta dugogodišnja prijateljstva. Kaže da su se čak i među prijateljima koji su ga podržavali tijekom godina provedenih u zatvoru, neki pokazali podržavateljima invazije na Ukrajinu. "Zamislite samo, poznajete ljude otkako ste imali sedam godina, a sada oboje imate skoro 60 i jednostavno ne možete razgovarati s njima", rekao je.

---

image

Mihail Hodorkovski: Putin nikada nije imao liberalne poglede

Alberto Pizzoli/AFP
---

Međutim, također kaže kako je važno da se Zapad usredotoči na mnoge Ruse koji ne podržavaju Putinov režim ili rat u Ukrajini. On je oštro protiv politike potpune zabrane turističkih viza za Ruse, koja se provodi u nekim europskim prijestolnicama. "Zapad ima ideološke saveznike unutar Rusije, koji smatraju da se Rusija treba razvijati na europskom putu", rekao je. "Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina".

Tijekom desetljeća koje je proveo u Londonu Hodorkovski je ostao aktivan komentator pitanja unutar Rusije te je financirao razne pokrete civilnog društva kroz svoju zakladu "Otvorena Rusija", koju su ruski sudovi proglasili "nepoželjnom organizacijom" još 2017. godine i koja je prestala s radom.

‘Preformatiranje‘ Rusije

On je bio jedan od mnogih oporbenih figura koje su se obratili tzv. Kongresu slobodne Rusije, koji je održan u Litvi prošlog tjedna i cilj kojega je bio osmisliti koordiniranu platformu za suprotstavljanje Putinu. No, kritičari kažu da je velik dio oporbe sada isključen iz života u zemlji. Suradnici zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog odbili su sudjelovati na kongresu u Litvi, odbacivši ga kao besmislenu ‘pričaonicu‘. Za sada je teško vidjeti da je moguć masovni oporbeni pokret u Rusiji.

---

image

Hodorkovski kao vlasnik Yukosa prije uhićenja

Maxim Marmur/AFP
---

Hodorkovski, ipak, ističe da će, prije ili kasnije, Putinov režim pasti. Ključni čimbenik u tome bit će ukrajinska pobjeda u ratu, barem se nada. Zatim bi Rusiju trebalo "preformatirati" u labavu parlamentarnu federaciju. Postojao je put do ovog ishoda koji nije uključivao krvoproliće, tvrdi, "ali je malo vjerojatan".

Najvažnije je, kaže, da Zapad ne otpiše Rusiju u potpunosti kako bi, kada dođe prijelomni trenutak, bilo više šansi da ‘postputinova‘ Rusija bude liberalna i prozapadna.

"Ovo je noćna mora, ali ta noćna mora ne znači da su se Rusija i Europa zauvijek razdvojile. Izuzetno je važno da u ovoj teškoj emocionalnoj pozadini zadržimo zdrav razum, pragmatizam i viziju budućnosti, demokratske, europske Rusije", zaključio je Hodorkovski, piše Jutarnji list.

---

Putin odobrio ‘ruski svijet‘, novu vanjskopolitičku doktrinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu "ruskog svijeta" koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva.

"Humanitarna politika" na 31 stranici, objavljena nakon više od šest mjeseca rata u Ukrajini, kaže da bi Rusija trebala "štititi, čuvati i promicati tradicije i ideale ruskog svijeta".

Premda je predstavljena kao neka vrsta strategije ‘meke‘ sile, ona kao službenu politiku potvrđuje ideje o ruskoj politici i religiji koje neki tvrdolinijaši koriste za opravdavanje ruske okupacije dijelova Ukrajine i pružanja potpore odmetnutim proruskim entitetima na istoku te zemlje.

"Ruska Federacija pruža potporu svojim sunarodnjacima koji žive u inozemstvu u ostvarivanju njihovih prava, kako bi osigurala zaštitu njihovih interesa i očuvanje njihova ruskog kulturnog identiteta", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da veze sa sunarodnjacima u inozemstvu Rusiji omogućuju "jačanje njezine slike na međunarodnoj sceni kao demokratske zemlje koja teži stvaranju multipolarnog svijeta".

Putin godinama ustraje na po njegovu mišljenju tragičnoj sudbini gotovo 25 milijuna etničkih Rusa koji žive izvan Rusije u državama koje su nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., što smatra geopolitičkom katastrofom.

Rusija i dalje smatra bivši sovjetski prostor, od Baltika to središnje Azije, svojom legitimnom sferom utjecaja, čemu se mnoge od tih zemalja protive, kao i Zapad.

Nova politika ističe da bi Rusija trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom te dodatno ojačati svoje veze s Bliskim istokom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

Moskva bi po dokumentu trebala dodatno ojačati i odnose s Abhazijom i Osetijom, dvjema gruzijskim regijama koje je priznala nakon rata s Gruzijom 2008., kao i s dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, Donjeckom i Luhanskom Narodnom Republikom. (Hina)

---

---

image

Putin je Hodorkovskog poslao u zatvor od 2003. do 2013. godine

AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ruski svijet 2 0 6490 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-05 21:12:06 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-05 21:49:59 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-09-05 21:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3398 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23320564.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/21570098.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/21299800.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/21995072.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/21995070.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23321798.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23171440.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Alberto Pizzoli\/AFP","Maxim Marmur\/AFP","AFP","Gavriil Grigorov\/AFP","Kirill Kudryavtsev\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vladimir Putin snimljen danas sa sokolom sa Kam\u010datke, a ne s golubom<\/p>","

Mihail Hodorkovski: Ako Putin po\u017eivi jo\u0161 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina<\/p>","

Mihail Hodorkovski: Putin nikada nije imao liberalne poglede<\/p>","

Hodorkovski kao vlasnik Yukosa prije uhi\u0107enja<\/p>","

Putin je Hodorkovskog poslao u zatvor od 2003. do 2013. godine<\/p>","

\u2018Putinova tehnika je da vas gleda i zrcali ono \u0161to govorite... On je kameleon koji pu\u0161ta sve da misle da je na njihovoj strani\u2018<\/p>","

Hodorkovski je kritizirao pro\u0161lomjese\u010dno ubojstvo Darje Dugine, k\u0107eri ruskog imperijalisti\u010dkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1390","hd_23320564_1920.jpg":"1920x1080","k_23320564_1280.jpg":"1280x1280","k_23320564_1024.jpg":"1024x1024","k_23320564_640.jpg":"640x640","k_23320564_480.jpg":"480x480","k_23320564_340.jpg":"340x340","k_23320564_220.jpg":"220x220","o_23320564_1280.jpg":"1280x926","o_23320564_1024.jpg":"1024x741","o_23320564_640.jpg":"640x463","o_23320564_480.jpg":"480x347","o_23320564_340.jpg":"340x246","o_23320564_220.jpg":"220x159","h_23320564_1280.jpg":"1280x854","h_23320564_1024.jpg":"1024x683","h_23320564_640.jpg":"640x427","h_23320564_480.jpg":"480x320","h_23320564_340.jpg":"340x227","h_23320564_220.jpg":"220x147","pp_23320564_1280.jpg":"1280x1628","pp_23320564_1024.jpg":"1024x1303","pp_23320564_640.jpg":"640x814","pp_23320564_480.jpg":"480x611","pp_23320564_340.jpg":"340x432","pp_23320564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x588","hd_21570098_1920.jpg":"1920x1080","k_21570098_1280.jpg":"1280x1280","k_21570098_1024.jpg":"1024x1024","k_21570098_640.jpg":"640x640","k_21570098_480.jpg":"480x480","k_21570098_340.jpg":"340x340","k_21570098_220.jpg":"220x220","o_21570098_1280.jpg":"1280x735","o_21570098_1024.jpg":"1024x588","o_21570098_640.jpg":"640x367","o_21570098_480.jpg":"480x275","o_21570098_340.jpg":"340x195","o_21570098_220.jpg":"220x126","h_21570098_1280.jpg":"1280x854","h_21570098_1024.jpg":"1024x683","h_21570098_640.jpg":"640x427","h_21570098_480.jpg":"480x320","h_21570098_340.jpg":"340x227","h_21570098_220.jpg":"220x147","pp_21570098_1280.jpg":"1280x1628","pp_21570098_1024.jpg":"1024x1303","pp_21570098_640.jpg":"640x814","pp_21570098_480.jpg":"480x611","pp_21570098_340.jpg":"340x432","pp_21570098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21299800_1920.jpg":"1920x1080","k_21299800_1280.jpg":"1280x1280","k_21299800_1024.jpg":"1024x1024","k_21299800_640.jpg":"640x640","k_21299800_480.jpg":"480x480","k_21299800_340.jpg":"340x340","k_21299800_220.jpg":"220x220","o_21299800_1280.jpg":"1280x853","o_21299800_1024.jpg":"1024x682","o_21299800_640.jpg":"640x426","o_21299800_480.jpg":"480x320","o_21299800_340.jpg":"340x226","o_21299800_220.jpg":"220x146","h_21299800_1280.jpg":"1280x854","h_21299800_1024.jpg":"1024x683","h_21299800_640.jpg":"640x427","h_21299800_480.jpg":"480x320","h_21299800_340.jpg":"340x227","h_21299800_220.jpg":"220x147","pp_21299800_1280.jpg":"1280x1628","pp_21299800_1024.jpg":"1024x1303","pp_21299800_640.jpg":"640x814","pp_21299800_480.jpg":"480x611","pp_21299800_340.jpg":"340x432","pp_21299800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x731","hd_21995072_1920.jpg":"1920x1080","k_21995072_1280.jpg":"1280x1280","k_21995072_1024.jpg":"1024x1024","k_21995072_640.jpg":"640x640","k_21995072_480.jpg":"480x480","k_21995072_340.jpg":"340x340","k_21995072_220.jpg":"220x220","o_21995072_1280.jpg":"1280x913","o_21995072_1024.jpg":"1024x731","o_21995072_640.jpg":"640x456","o_21995072_480.jpg":"480x342","o_21995072_340.jpg":"340x242","o_21995072_220.jpg":"220x157","h_21995072_1280.jpg":"1280x854","h_21995072_1024.jpg":"1024x683","h_21995072_640.jpg":"640x427","h_21995072_480.jpg":"480x320","h_21995072_340.jpg":"340x227","h_21995072_220.jpg":"220x147","pp_21995072_1280.jpg":"1280x1628","pp_21995072_1024.jpg":"1024x1303","pp_21995072_640.jpg":"640x814","pp_21995072_480.jpg":"480x611","pp_21995072_340.jpg":"340x432","pp_21995072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x712","hd_21995070_1920.jpg":"1920x1080","k_21995070_1280.jpg":"1280x1280","k_21995070_1024.jpg":"1024x1024","k_21995070_640.jpg":"640x640","k_21995070_480.jpg":"480x480","k_21995070_340.jpg":"340x340","k_21995070_220.jpg":"220x220","o_21995070_1280.jpg":"1280x890","o_21995070_1024.jpg":"1024x712","o_21995070_640.jpg":"640x445","o_21995070_480.jpg":"480x333","o_21995070_340.jpg":"340x236","o_21995070_220.jpg":"220x152","h_21995070_1280.jpg":"1280x854","h_21995070_1024.jpg":"1024x683","h_21995070_640.jpg":"640x427","h_21995070_480.jpg":"480x320","h_21995070_340.jpg":"340x227","h_21995070_220.jpg":"220x147","pp_21995070_1280.jpg":"1280x1628","pp_21995070_1024.jpg":"1024x1303","pp_21995070_640.jpg":"640x814","pp_21995070_480.jpg":"480x611","pp_21995070_340.jpg":"340x432","pp_21995070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_23321798_1920.jpg":"1920x1080","k_23321798_1280.jpg":"1280x1280","k_23321798_1024.jpg":"1024x1024","k_23321798_640.jpg":"640x640","k_23321798_480.jpg":"480x480","k_23321798_340.jpg":"340x340","k_23321798_220.jpg":"220x220","o_23321798_1280.jpg":"1280x816","o_23321798_1024.jpg":"1024x652","o_23321798_640.jpg":"640x408","o_23321798_480.jpg":"480x306","o_23321798_340.jpg":"340x216","o_23321798_220.jpg":"220x140","h_23321798_1280.jpg":"1280x854","h_23321798_1024.jpg":"1024x683","h_23321798_640.jpg":"640x427","h_23321798_480.jpg":"480x320","h_23321798_340.jpg":"340x227","h_23321798_220.jpg":"220x147","pp_23321798_1280.jpg":"1280x1628","pp_23321798_1024.jpg":"1024x1303","pp_23321798_640.jpg":"640x814","pp_23321798_480.jpg":"480x611","pp_23321798_340.jpg":"340x432","pp_23321798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_23171440_1920.jpg":"1920x1080","k_23171440_1280.jpg":"1280x1280","k_23171440_1024.jpg":"1024x1024","k_23171440_640.jpg":"640x640","k_23171440_480.jpg":"480x480","k_23171440_340.jpg":"340x340","k_23171440_220.jpg":"220x220","o_23171440_1280.jpg":"1280x917","o_23171440_1024.jpg":"1024x733","o_23171440_640.jpg":"640x458","o_23171440_480.jpg":"480x344","o_23171440_340.jpg":"340x243","o_23171440_220.jpg":"220x157","h_23171440_1280.jpg":"1280x854","h_23171440_1024.jpg":"1024x683","h_23171440_640.jpg":"640x427","h_23171440_480.jpg":"480x320","h_23171440_340.jpg":"340x227","h_23171440_220.jpg":"220x147","pp_23171440_1280.jpg":"1280x1628","pp_23171440_1024.jpg":"1024x1303","pp_23171440_640.jpg":"640x814","pp_23171440_480.jpg":"480x611","pp_23171440_340.jpg":"340x432","pp_23171440_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7408300 Threads: 200 Questions: 1596345614 Slow queries: 4736960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110428756 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite-1221932 [printLink] => /vijesti/svijet/ruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite-1221932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639769 [name] => Mihail Hodorkovski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-27 18:12:18 [main_article_id] => 0 [alias] => mihail-hodorkovski [link] => /tag/mihail-hodorkovski ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689801 [name] => rusija i europa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-05 23:42:32 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija-i-europa [link] => /tag/rusija-i-europa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668633 [name] => ruski svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-25 18:54:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ruski-svijet [link] => /tag/ruski-svijet ) [4] => stdClass Object ( [id] => 688519 [name] => darja dugina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-22 16:52:07 [main_article_id] => 0 [alias] => darja-dugina [link] => /tag/darja-dugina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 629764 [name] => zapad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 12:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => zapad [link] => /tag/zapad ) [6] => stdClass Object ( [id] => 689802 [name] => knjiga ruska zagonetka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-05 23:42:32 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga-ruska-zagonetka [link] => /tag/knjiga-ruska-zagonetka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ruski oligarh Mihail Hodorkovski, kojega je Putin držao u zatvoru 10 godina: Krivo sam ga procijenio, on je kameleon koji zrcali ono što govorite [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23320564.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Vladimir Putin snimljen danas sa sokolom sa Kamčatke, a ne s golubom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23320564.jpg [title] =>

Vladimir Putin snimljen danas sa sokolom sa Kamčatke, a ne s golubom

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/21570098.jpg [title] =>

Mihail Hodorkovski: Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/21299800.jpg [title] =>

Mihail Hodorkovski: Putin nikada nije imao liberalne poglede

Alberto Pizzoli/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/21995072.jpg [title] =>

Hodorkovski kao vlasnik Yukosa prije uhićenja

Maxim Marmur/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/21995070.jpg [title] =>

Putin je Hodorkovskog poslao u zatvor od 2003. do 2013. godine

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23321798.jpg [title] =>

‘Putinova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani‘

Gavriil Grigorov/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23171440.jpg [title] =>

Hodorkovski je kritizirao prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana

Kirill Kudryavtsev/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mihail Hodorkovski, ruski poduzetnik u egzilu, pozvao je Ruse u zemlji da pokrenu val "sabotaža" protiv državnih struktura s ciljem izbacivanja iz ‘tračnica‘ invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i destabilizacije njegove vlade. Hodorkovski, koji je proveo cijelo desetljeće u zatvoru između 2003. i 2013. godine i sada živi u Londonu, kaže da je Putinova invazija potpuno promijenila agendu ruske političke oporbe i ustvrdio da bi "oružani otpor" mogao igrati ulogu u nekom trenutku u budućnosti.

"Moramo objasniti ljudima što mogu učiniti, uvjeriti ih da to trebaju učiniti i također pomoći im ako zbog toga završe u opasnoj situaciji", rekao je Hodorkovski za The Guardian, prenosi Jutarnji list. On kaže da bi potencijalne akcije trebale ovisiti o toleranciji svake osobe na rizik, a mogle bi se kretati od slikanja antiratnih grafita na ulicama do sabotiranja željezničkih isporuka povezanih s ratom ili paljenja ureda za novačenje.

 ---

image

Mihail Hodorkovski: Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina

AFP
---{

"No, mi smo vrlo jasno protiv terorističkih metoda koje mogu naštetiti nenaoružanim ljudima", rekao je, kritizirajući prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana.

Hodorkovski je u intervjuu prvi put govorio o svojoj novoj knjizi "The Russia Conundrum" (Ruska zagonetka), koja izlazi kasnije ovog tjedna. Dijelom se radi o memoarima, a dijelom o analizi Putinovih godina na vlasti. Knjiga zapravo donosi svojevrsni predložak za zapadne države o tome kako se baviti Moskvom.

‘On je kameleon, krivo sam ga pročitao‘

Priča Mihaila Hodorkovskog jedna je od najznačajnijih osobnih priča o postsovjetskoj Rusiji. On se uzdigao od skromnih ekonomskih početaka u Savezu komunističke omladine tijekom reformi nedavno preminulog Mihaila Gorbačova u kasnim 80-ima, do najbogatijeg poslovnog čovjeka u Rusiji zahvaljujući predsjedavanju naftnom kompanijom Yukos.

 ---

image

Hodorkovski je kritizirao prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana

Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Hodorkovski u knjizi opisuje svoje prve sastanke s Putinom s kojih je otišao uvjeren da mu je novi ruski predsjednik ideološki saveznik. "Njegova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani", navodi Hodorkovski u knjizi.

Gledajući unatrag, priznaje da je potpuno krivo ‘pročitao‘ Putina. "Nisam bio dovoljno oštrouman da to primijetim. Ima onu profesionalnu KGB-ovsku vještinu prilagođavanja sugovorniku, ali također ima i osobni talent za to... U ono vrijeme se nije osjećao stabilnim na svojoj poziciji i nije želio stvarati neprijatelje koji bi se ujedinili protiv njega. Naravno, nikada nije imao liberalne poglede".

Godine 2003. Hodorkovski je uhićen pod optužbama koje se naširoko smatralo političkim, nakon što je javno kritizirao korupciju u vladi tijekom sastanka s Putinom i obećao da će financirati oporbene stranke. Njegovo se uhićenje smatralo jednom od prvih prekretnica u Putinovom postupnom ‘stiskanju škripca‘ u posljednja dva desetljeća, piše Jutarnji list.

---

image

‘Putinova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani‘

Gavriil Grigorov/AFP
---

Hodorkovski kaže da ga je Putinova odluka da pokrene potpunu invaziju na Ukrajinu iznova šokirala i potpuno promijenila njegove stavove o tome kako se najbolje suprotstaviti režimu. "Naravno, (invazija) je bila apsolutno temeljni trenutak. Moji dojmovi i osjećaji prije i poslije 24. veljače potpuno su različiti", rekao je.

 

‘Zapad ima ideološke saveznike u Rusiji‘

I djedovi i bake Hodorkovskog bili su ili Ukrajinci ili su neko vrijeme živjeli u Ukrajini, a kao malo dijete provodio je ljeta u kući svoje prabake u blizini Harkiva. Ipak, uvijek se izjašnjavao kao Rus. "Uvijek sam se osjećao normalno, nema nikakve sramote u tome da si Rus. No, sada svaki put kad kažete da ste Rus, javlja se unutarnja nelagoda", rekao je.

Poput mnogih Rusa, Hodorkovski je posljednjih mjeseci sudjelovao u svađama i raspravama zbog kojih su prekinuta dugogodišnja prijateljstva. Kaže da su se čak i među prijateljima koji su ga podržavali tijekom godina provedenih u zatvoru, neki pokazali podržavateljima invazije na Ukrajinu. "Zamislite samo, poznajete ljude otkako ste imali sedam godina, a sada oboje imate skoro 60 i jednostavno ne možete razgovarati s njima", rekao je.

---

image

Mihail Hodorkovski: Putin nikada nije imao liberalne poglede

Alberto Pizzoli/AFP
---

Međutim, također kaže kako je važno da se Zapad usredotoči na mnoge Ruse koji ne podržavaju Putinov režim ili rat u Ukrajini. On je oštro protiv politike potpune zabrane turističkih viza za Ruse, koja se provodi u nekim europskim prijestolnicama. "Zapad ima ideološke saveznike unutar Rusije, koji smatraju da se Rusija treba razvijati na europskom putu", rekao je. "Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina".

Tijekom desetljeća koje je proveo u Londonu Hodorkovski je ostao aktivan komentator pitanja unutar Rusije te je financirao razne pokrete civilnog društva kroz svoju zakladu "Otvorena Rusija", koju su ruski sudovi proglasili "nepoželjnom organizacijom" još 2017. godine i koja je prestala s radom.

‘Preformatiranje‘ Rusije

On je bio jedan od mnogih oporbenih figura koje su se obratili tzv. Kongresu slobodne Rusije, koji je održan u Litvi prošlog tjedna i cilj kojega je bio osmisliti koordiniranu platformu za suprotstavljanje Putinu. No, kritičari kažu da je velik dio oporbe sada isključen iz života u zemlji. Suradnici zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog odbili su sudjelovati na kongresu u Litvi, odbacivši ga kao besmislenu ‘pričaonicu‘. Za sada je teško vidjeti da je moguć masovni oporbeni pokret u Rusiji.

---

image

Hodorkovski kao vlasnik Yukosa prije uhićenja

Maxim Marmur/AFP
---

Hodorkovski, ipak, ističe da će, prije ili kasnije, Putinov režim pasti. Ključni čimbenik u tome bit će ukrajinska pobjeda u ratu, barem se nada. Zatim bi Rusiju trebalo "preformatirati" u labavu parlamentarnu federaciju. Postojao je put do ovog ishoda koji nije uključivao krvoproliće, tvrdi, "ali je malo vjerojatan".

Najvažnije je, kaže, da Zapad ne otpiše Rusiju u potpunosti kako bi, kada dođe prijelomni trenutak, bilo više šansi da ‘postputinova‘ Rusija bude liberalna i prozapadna.

"Ovo je noćna mora, ali ta noćna mora ne znači da su se Rusija i Europa zauvijek razdvojile. Izuzetno je važno da u ovoj teškoj emocionalnoj pozadini zadržimo zdrav razum, pragmatizam i viziju budućnosti, demokratske, europske Rusije", zaključio je Hodorkovski, piše Jutarnji list.

---

Putin odobrio ‘ruski svijet‘, novu vanjskopolitičku doktrinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu "ruskog svijeta" koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva.

"Humanitarna politika" na 31 stranici, objavljena nakon više od šest mjeseca rata u Ukrajini, kaže da bi Rusija trebala "štititi, čuvati i promicati tradicije i ideale ruskog svijeta".

Premda je predstavljena kao neka vrsta strategije ‘meke‘ sile, ona kao službenu politiku potvrđuje ideje o ruskoj politici i religiji koje neki tvrdolinijaši koriste za opravdavanje ruske okupacije dijelova Ukrajine i pružanja potpore odmetnutim proruskim entitetima na istoku te zemlje.

"Ruska Federacija pruža potporu svojim sunarodnjacima koji žive u inozemstvu u ostvarivanju njihovih prava, kako bi osigurala zaštitu njihovih interesa i očuvanje njihova ruskog kulturnog identiteta", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da veze sa sunarodnjacima u inozemstvu Rusiji omogućuju "jačanje njezine slike na međunarodnoj sceni kao demokratske zemlje koja teži stvaranju multipolarnog svijeta".

Putin godinama ustraje na po njegovu mišljenju tragičnoj sudbini gotovo 25 milijuna etničkih Rusa koji žive izvan Rusije u državama koje su nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., što smatra geopolitičkom katastrofom.

Rusija i dalje smatra bivši sovjetski prostor, od Baltika to središnje Azije, svojom legitimnom sferom utjecaja, čemu se mnoge od tih zemalja protive, kao i Zapad.

Nova politika ističe da bi Rusija trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom te dodatno ojačati svoje veze s Bliskim istokom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

Moskva bi po dokumentu trebala dodatno ojačati i odnose s Abhazijom i Osetijom, dvjema gruzijskim regijama koje je priznala nakon rata s Gruzijom 2008., kao i s dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, Donjeckom i Luhanskom Narodnom Republikom. (Hina)

---

---

image

Putin je Hodorkovskog poslao u zatvor od 2003. do 2013. godine

AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Alberto Pizzoli/AFP Maxim Marmur/AFP AFP Gavriil Grigorov/AFP Kirill Kudryavtsev/AFP
AFP

Vladimir Putin snimljen danas sa sokolom sa Kamčatke, a ne s golubom

AFP

Mihail Hodorkovski: Ako Putin poživi još 10 ili 15 godina, to bi stvarno smanjilo broj europski orijentiranih Rusa, a ne mislim da je to dobro za ikoga osim za Putina

Alberto Pizzoli/AFP

Mihail Hodorkovski: Putin nikada nije imao liberalne poglede

Maxim Marmur/AFP

Hodorkovski kao vlasnik Yukosa prije uhićenja

AFP

Putin je Hodorkovskog poslao u zatvor od 2003. do 2013. godine

Gavriil Grigorov/AFP

‘Putinova tehnika je da vas gleda i zrcali ono što govorite... On je kameleon koji pušta sve da misle da je na njihovoj strani‘

Kirill Kudryavtsev/AFP

Hodorkovski je kritizirao prošlomjesečno ubojstvo Darje Dugine, kćeri ruskog imperijalističkog ideologa, za koje se bez ikakvih dokaza smatra djelom do sada nepoznate skupine ruskih partizana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite-1221932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee64bb7cfcb91d43b0005772121c38b2ba4ed96f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ruski+oligarh+Mihail+Hodorkovski%2C+kojega+je+Putin+dr%C5%BEao+u+zatvoru+10+godina%3A+Krivo+sam+ga+procijenio%2C+on+je+kameleon+koji+zrcali+ono+%C5%A1to+govorite&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite-1221932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fruski-oligarh-mihail-hodorkovski-kojega-je-putin-drzao-u-zatvoru-10-godina-krivo-sam-ga-procijenio-on-je-kameleon-koji-zrcali-ono-sto-govorite-1221932 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetruski svijet

Ruski oligarh Mihail Hodorkovski, kojega je Putin držao u zatvoru 10 godina: Krivo sam ga procijenio, on je kameleon koji zrcali ono što govorite

Piše PSD
5. rujna 2022. - 23:42

Mihail Hodorkovski, ruski poduzetnik u egzilu, pozvao je Ruse u zemlji da pokrenu val "sabotaža" protiv državnih struktura s ciljem izbacivanja iz ‘tračnica‘ invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i destabilizacije njegove vlade. Hodorkovski, koji je proveo cijelo desetljeće u zatvoru između 2003. i 2013. godine i sada živi u Londonu, kaže da je Putinova invazija potpuno promijenila agendu ruske političke oporbe i ustvrdio da bi "oružani otpor" mogao igrati ulogu u nekom trenutku u budućnosti.

"Moramo objasniti ljudima što mogu učiniti, uvjeriti ih da to trebaju učiniti i također pomoći im ako zbog toga završe u opasnoj situaciji", rekao je Hodorkovski za The Guardian, prenosi Jutarnji list. On kaže da bi potencijalne akcije trebale ovisiti o tolera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 03:42