StoryEditor
SvijetRUSKE VLASTI

Rusija na granici s Ukrajinom počela gomilati vojnike, ima ih preko 150 tisuća što je najveća brojka dosad: ‘Postoji mogućnost da se dogodi incident‘

Piše HINA
19. travnja 2021. - 17:40
Ruska vojska na vojnim vježbamaOlga Maltseva/AFP/Ilustracija

Rusija gomila preko 150 tisuća vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

 - Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident”- rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti.Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

 Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

 - Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje- rekao je Borrell.

Međutim, Europska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

 - Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija- rekao je Borrell.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 00:22