stdClass Object ( [id] => 1188265 [title] => Rusi smaknuli Ukrajince koji su se htjeli predati! A još gora vijest glasi: NATO procjenjuje da bi se ovaj rat mogao odužiti i potrajati mjesecima, pa i godinama [alias] => rusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rusija se žestoko brani od ukrajinskih napada. Nije im, istina, lako, sami su protiv cijeloga svijeta, čak im ni Kina ne daje ruke, u Pekingu sve nešto piškit ću, kakit ću, a za to vrijeme opstojnost jedne velike nacije, po mnogima i najveće, dolazi u pitanje. Stoga i ne čudi što njihovu junaštvu u ratu koji traje već 64. dan nema kraja. A junaka i junakinja je bezbroj.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, samo je jedna od njih. U četvrtak je uputila oštro upozorenje zapadnim zemljama, naročito Velikoj Britaniji, da prestanu podržavati Ukrajinu. Prestanite, rekla je, iskušavati strpljenje Rusije.

- Agresija protiv Rusije ne može proći bez odgovora. Želimo da Kijev i glavni gradovi zapadnih zemalja ozbiljno shvate izjavu ruskog Ministarstva obrane da će daljnje provokacije, kojima se poziva Ukrajinu na udare usmjerene na teritorij Rusije, naići na žestok odgovor - istaknula je Zaharova.

Posebna meta ruskim snagama, prema njezinim riječima, bit će "zapadni dužnosnici koji posjećuju ukrajinska središta". Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne treba strahovati od ruske odmazde, no njegovim britanskim kolegama, recimo ministru oružanih snaga Jamesu Heappeyu, bilo bi pametnije da stoje doma.

Kremlj se žali

- On je praktički pozvao Kijev da na ruskome teritoriju koristi oružje koje su Ukrajincima poslale članice NATO-a - objasnila je Zaharova, napominjući kako Rusija još uvijek nije dobila odgovor od Ukrajine u vezi s njezinim najnovijim prijedlozima za mogući mirovni sporazum.

A Mihajlo Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač, na Twitteru se kratko oglasio dajući do znanja da Ukrajina nema namjeru prestati s napadima na Rusiju. Uostalom, drznuo se optužiti Podoljak, Rusi su prvi napali.

"Ukrajina će se braniti na svaki mogući način, što uključuje i udare na skladišta i baze ubojica u Rusiji. Svijet prepoznaje to pravo", napisao je Podoljak.

---

image

Dim iznad Kijeva

Sergey Volskiy
---

O patnjama ruskoga naroda jučer se oglasio i Kremlj. Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, osvjedočenog mirotvorca i borca protiv nacizma, kazao je kako doprema oružja Ukrajini "prijeti sigurnosti" Europe.

- Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost - rekao je na konferenciji za novinare Peskov.

Rusko oružje u Ukrajini, tenkovi, raketni bacači, brodovi i zrakoplovi, nužni su pak kako bi ta zemlja, koja stradanja trpi još od 2014. godine, kada su ukrajinski nacionalisti odbili priznati nevosnost Donbasa, napokon dočekala nulti dan mira.

No dok je Ukrajinaca spremnih na otpor, teško da će ga u bližoj budućnosti dočekati. Evo na primjer, ruske snage bile su prisiljene upotrijebiti suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup održan u oslobođenom Hersonu, gradu na Crnome moru od 335.000 stanovnika. Ukrajinci tvrde da su najmanje četiri osobe ranjene, a Rusi odbijaju komentirati "incident" jer naprosto ne žele dolijevati ulje na vatru.

Plan im je da njihov gradonačelnik mirno preuzme vlast i pokaže nevjernim Tomama što su sve propustili dok su bili pod ukrajinskom okupacijom, a to i neće baš tako lako ići jer su jučer, a i CNN je o tome javio, ukrajinski unionisti ispalili tri rakete na grad pokušavajući, među ostalim, srušiti i televizijski toranj. Srećom, budne obrambene snage dva su projektila uspjela na vrijeme oboriti.

---

image

Krater nakon ruskog granatiranja na istoku Ukrajine

Yasuyoshi Chiba
---

Herson prelazi na rubalj

Iz Hersona stiže i vijest kako ta cijela regija od 1. svibnja prelazi na ruski rubalj. Prva četiri mjeseca bit će prijelazna, moći će se koristiti i ukrajinska grivnja, no od rujna će rubalj biti jedino platežno sredstvo. Isti scenarij čeka i istok Ukrajine, čim cijeli teritorij Donbasa bude oslobođen.

A u blizini Donjecka, kako tvrde izvori iz SAD-a, ruski vojnici smaknuli su ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati. Sutkinja Betch van Schaack, američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, informacije koje ima nazvala je provjerenima.

- Zaprimili smo uvjerljive izvještaje da su te osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa. Tijela žrtava pokazuju i znakove mučenja, a imamo i zastrašujuće izvještaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica - kazala je Van Schaack.

Naglasila je kako "fotografije i izvještaji sugeriraju da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute skupine individualaca". U pitanju je, za nju nema nikakve dvojbe, "duboko uznemirujući model sustavnog kršenja ljudskih prava na svim područjima gdje su prisutne ruske snage".

Javila se i Amal Clooney, odvjetnica specijalizirana za ljudska prava. Na sastanku u Ujedinjenim narodima rekla je kako UN treba hitno djelovati kako bi se spriječili daljnji ratni zločini u Ukrajini.

- Ukrajina je danas klaonica. Suočeni smo s dokazima o zločinima agresije, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i svakim danom vidimo sve više dokaza o zločinu genocida. Kako smo dospjeli ovdje? Vjerujem da smo ovdje došli jer tako dugo ignoriramo pravdu. Predugo smo gledali kako počinitelji masovnih kršenja ljudskih prava ubijaju, muče i siluju bez posljedica, rekla je Clooney navodeći Jemen i Mjanmar kao primjere zemalja u kojima se dogodio i događa zločin bez adekvatne svjetske reakcije.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova prisnažila je kako je dosad pokrenuto više od 8000 istraga vezanih za moguće ratne zločine u njezinoj zemlji.

Rusi na ovo, naravno, mogu samo šutjeti. Puna im je kapa američke propagande. Rocky i Ivan Drago u već viđenom filmu. Činjenice su jedino čime oni uzvraćaju. Na primjer: u noći sa srijede na četvrtak uništili su dva skladišta projektila i drugog streljiva u blizini naselja Barvinkove i Ivanivke na istoku Ukrajine. A "neutralizirali" su i 67 ukrajinskih vojnih postrojenja.

Civile ne diraju. Niti su ih ikad dirali. Pogotovo ne u okolici Kijeva, u Buči i susjednim mjestima, gdje su Ukrajinci dosad izbrojali 1150 leševa. Pri čemu njih 70 posto, kako kaže načelnik regionalne kijevske policije Andrij Nebjatov, ima prostrijelne rane od oružja malog kalibra.

---

image
Yasuyoshi Chiba
---

Potreseni Guterres

U Borodjanki, gdje su se prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom dogodili "značajno užasniji" zločini nego u Buči, jučer je bio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Bio je, javljaju zapadne agencije, vidno potresen.

- Kad vidim ove uništene zgrade, zamislim da je moja obitelj u jednoj od njih. Vidim svoje unuke kako panično bježe. Rat je apsurd u 21. stoljeću. Zlo. Naravno da je naše srce sa žrtvama, nema rata koji je prihvatljiv u 21. stoljeću. Samo pogledajte ovo... - rekao je Guterres.

Britanski ministar obrane Ben Wallace upozorio je da bi Vladimir Putin, s obzirom da nije uspio ostvariti glavne ciljeve u Ukrajini, mogao narediti svojim snagama da se utabore i učvrste položaje i tako postanu, kako je rekao, "tumor koji raste".

U razgovoru za Sky News, Wallace je naglasio kako Velika Britanija podržava Ukrajinu u nastojanjima da potpuno izbaci ruske snage iz te zemlje te ne isključuje podršku Kijevu u pokušaju da povrati teritorij poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ipak, priznao je kako će "proći puno vremena prije nego što ukrajinske snage budu u poziciji ući u Krim."

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, izjavio je u četvrtak kako je NATO spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom.

- Apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat oduži i potraje mjesecima, pa i godinama - kazao je Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu.

Otkrio je i kako je vrijeme da Ukrajina dobije suvremenije oružje jer ono što je dosad primila zalihe su teškog sovjetskog naoružanja iz skladišta istočnoeuropskih NATO-ovih članica.

---

Njemačka Rusima platila devet milijardi dolara za uvoz energenata

Neovisna skupina istraživača objavila je da je Njemačka tijekom prva dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu bila najveći kupac ruskih energenata, javlja Sky News. Studija koju je objavio Centar za istraživanje energije i čisti zrak izračunao je da je Rusija od 24. veljače, kad je pokrenula invaziju na Ukrajinu, prodala fosilnih goriva u vrijednosti 62,64 milijarde eura, od čega im je Njemačka platila oko 9,1 milijardu eura. Njemačka vlada je poručila da ne komentira procjene te je odbila dati vlastite brojke.

---

---

Putin prijeti Japanu 'mjerama odmazde'

Rusija je zaprijetila Japanu "mjerama odmazde" ukoliko se njihove zajedničke vojne pomorske vježbe sa SAD-om prošire prema istočnim granicama Rusije, javlja CNN. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov rekao je da su američko-japanske pomorske vježbe "potencijalno uvredljive prirode".

- Takve postupke japanske strane vidimo kao prijetnju sigurnosti naše zemlje. Ako se takva praksa proširi, Rusija će poduzeti uzvratne mjere u interesu jačanja svojih obrambenih sposobnosti - kazao je Morgulov.

---

---

Neki uvoznici ipak pristaju na rublje

Financial Times piše kako se neki od najvećih europskih uvoznika plina pripremaju pristati na zahtjev Vladimira Putina da plin plaćaju ruskim rubljima.

Kritičari tvrde da bi takav potez potkopao europske sankcije Rusiji, baš kao i jedinstvo Europske unije te u konačnici ulio milijarde u rusku ekonomiju. Lista javlja, pozivajući se na izvore upućene u situaciju, kako veliki distributeri plina u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju otvoriti račune u rubljima pri Gazprombanci u Švicarskoj kako beuropaki udovoljiti ruskom zahtjevu za plaćanje plina u toj valuti.

---

---

image
Yuriy Dyachyshyn
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi zločini agresora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Novi zločini agresora 2 0 7820 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-28 13:17:08 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-28 22:15:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-28 22:15:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10181 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21810522.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21813532.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21810518.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21787568.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21783760.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21810586.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Yuriy Dyachyshyn","Sergey Volskiy","Yuriy Dyachyshyn","Yasuyoshi Chiba","Yasuyoshi Chiba","Yuriy Dyachyshyn"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dim iznad Kijeva<\/p>","

Pogreb ukrajinskog vojnika<\/p>","

Krater nakon ruskog granatiranja na istoku Ukrajine<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1541","hd_21810522_1920.jpg":"1920x1080","k_21810522_1280.jpg":"1280x1280","k_21810522_1024.jpg":"1024x1024","k_21810522_640.jpg":"640x640","k_21810522_480.jpg":"480x480","k_21810522_340.jpg":"340x340","k_21810522_220.jpg":"220x220","o_21810522_1280.jpg":"1280x1027","o_21810522_1024.jpg":"1024x821","o_21810522_640.jpg":"640x513","o_21810522_480.jpg":"480x385","o_21810522_340.jpg":"340x272","o_21810522_220.jpg":"220x176","h_21810522_1280.jpg":"1280x854","h_21810522_1024.jpg":"1024x683","h_21810522_640.jpg":"640x427","h_21810522_480.jpg":"480x320","h_21810522_340.jpg":"340x227","h_21810522_220.jpg":"220x147","pp_21810522_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810522_1024.jpg":"805x1024","pp_21810522_640.jpg":"503x640","pp_21810522_480.jpg":"377x480","pp_21810522_340.jpg":"267x340","pp_21810522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21813532_1920.jpg":"1920x1080","k_21813532_1280.jpg":"1280x1280","k_21813532_1024.jpg":"1024x1024","k_21813532_640.jpg":"640x640","k_21813532_480.jpg":"480x480","k_21813532_340.jpg":"340x340","k_21813532_220.jpg":"220x220","o_21813532_1280.jpg":"1280x851","o_21813532_1024.jpg":"1024x681","o_21813532_640.jpg":"640x425","o_21813532_480.jpg":"480x319","o_21813532_340.jpg":"340x226","o_21813532_220.jpg":"220x146","h_21813532_1280.jpg":"1280x854","h_21813532_1024.jpg":"1024x683","h_21813532_640.jpg":"640x427","h_21813532_480.jpg":"480x320","h_21813532_340.jpg":"340x227","h_21813532_220.jpg":"220x147","pp_21813532_1280.jpg":"1006x1280","pp_21813532_1024.jpg":"805x1024","pp_21813532_640.jpg":"503x640","pp_21813532_480.jpg":"377x480","pp_21813532_340.jpg":"267x340","pp_21813532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1441","hd_21810518_1920.jpg":"1920x1080","k_21810518_1280.jpg":"1280x1280","k_21810518_1024.jpg":"1024x1024","k_21810518_640.jpg":"640x640","k_21810518_480.jpg":"480x480","k_21810518_340.jpg":"340x340","k_21810518_220.jpg":"220x220","o_21810518_1280.jpg":"1280x960","o_21810518_1024.jpg":"1024x768","o_21810518_640.jpg":"640x480","o_21810518_480.jpg":"480x360","o_21810518_340.jpg":"340x255","o_21810518_220.jpg":"220x165","h_21810518_1280.jpg":"1280x854","h_21810518_1024.jpg":"1024x683","h_21810518_640.jpg":"640x427","h_21810518_480.jpg":"480x320","h_21810518_340.jpg":"340x227","h_21810518_220.jpg":"220x147","pp_21810518_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810518_1024.jpg":"805x1024","pp_21810518_640.jpg":"503x640","pp_21810518_480.jpg":"377x480","pp_21810518_340.jpg":"267x340","pp_21810518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21787568_1920.jpg":"1920x1080","k_21787568_1280.jpg":"1280x1280","k_21787568_1024.jpg":"1024x1024","k_21787568_640.jpg":"640x640","k_21787568_480.jpg":"480x480","k_21787568_340.jpg":"340x340","k_21787568_220.jpg":"220x220","o_21787568_1280.jpg":"1280x853","o_21787568_1024.jpg":"1024x682","o_21787568_640.jpg":"640x426","o_21787568_480.jpg":"480x320","o_21787568_340.jpg":"340x226","o_21787568_220.jpg":"220x146","h_21787568_1280.jpg":"1280x854","h_21787568_1024.jpg":"1024x683","h_21787568_640.jpg":"640x427","h_21787568_480.jpg":"480x320","h_21787568_340.jpg":"340x227","h_21787568_220.jpg":"220x147","pp_21787568_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787568_1024.jpg":"805x1024","pp_21787568_640.jpg":"503x640","pp_21787568_480.jpg":"377x480","pp_21787568_340.jpg":"267x340","pp_21787568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21783760_1920.jpg":"1920x1080","k_21783760_1280.jpg":"1280x1280","k_21783760_1024.jpg":"1024x1024","k_21783760_640.jpg":"640x640","k_21783760_480.jpg":"480x480","k_21783760_340.jpg":"340x340","k_21783760_220.jpg":"220x220","o_21783760_1280.jpg":"1280x853","o_21783760_1024.jpg":"1024x682","o_21783760_640.jpg":"640x426","o_21783760_480.jpg":"480x320","o_21783760_340.jpg":"340x226","o_21783760_220.jpg":"220x146","h_21783760_1280.jpg":"1280x854","h_21783760_1024.jpg":"1024x683","h_21783760_640.jpg":"640x427","h_21783760_480.jpg":"480x320","h_21783760_340.jpg":"340x227","h_21783760_220.jpg":"220x147","pp_21783760_1280.jpg":"1006x1280","pp_21783760_1024.jpg":"805x1024","pp_21783760_640.jpg":"503x640","pp_21783760_480.jpg":"377x480","pp_21783760_340.jpg":"267x340","pp_21783760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1250","hd_21810586_1920.jpg":"1920x1080","k_21810586_1280.jpg":"1280x1280","k_21810586_1024.jpg":"1024x1024","k_21810586_640.jpg":"640x640","k_21810586_480.jpg":"480x480","k_21810586_340.jpg":"340x340","k_21810586_220.jpg":"220x220","o_21810586_1280.jpg":"1280x833","o_21810586_1024.jpg":"1024x666","o_21810586_640.jpg":"640x416","o_21810586_480.jpg":"480x312","o_21810586_340.jpg":"340x221","o_21810586_220.jpg":"220x143","h_21810586_1280.jpg":"1280x854","h_21810586_1024.jpg":"1024x683","h_21810586_640.jpg":"640x427","h_21810586_480.jpg":"480x320","h_21810586_340.jpg":"340x227","h_21810586_220.jpg":"220x147","pp_21810586_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810586_1024.jpg":"805x1024","pp_21810586_640.jpg":"503x640","pp_21810586_480.jpg":"377x480","pp_21810586_340.jpg":"267x340","pp_21810586_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15673790 Threads: 2 Questions: 3226502999 Slow queries: 7300432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236475663 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/rusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama-1188265 [printLink] => /vijesti/svijet/rusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama-1188265?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675796 [name] => ratni zločini u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-29 00:15:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ratni-zlocini-u-ukrajini [link] => /tag/ratni-zlocini-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi zločini agresora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rusi smaknuli Ukrajince koji su se htjeli predati! A još gora vijest glasi: NATO procjenjuje da bi se ovaj rat mogao odužiti i potrajati mjesecima, pa i godinama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21810522.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Yuriy Dyachyshyn [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21810522.jpg [title] => Yuriy Dyachyshyn ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21813532.jpg [title] => Sergey Volskiy

Dim iznad Kijeva

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21810518.jpg [title] => Yuriy Dyachyshyn

Pogreb ukrajinskog vojnika

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21787568.jpg [title] => Yasuyoshi Chiba

Krater nakon ruskog granatiranja na istoku Ukrajine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21783760.jpg [title] => Yasuyoshi Chiba ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21810586.jpg [title] => Yuriy Dyachyshyn ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rusija se žestoko brani od ukrajinskih napada. Nije im, istina, lako, sami su protiv cijeloga svijeta, čak im ni Kina ne daje ruke, u Pekingu sve nešto piškit ću, kakit ću, a za to vrijeme opstojnost jedne velike nacije, po mnogima i najveće, dolazi u pitanje. Stoga i ne čudi što njihovu junaštvu u ratu koji traje već 64. dan nema kraja. A junaka i junakinja je bezbroj.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, samo je jedna od njih. U četvrtak je uputila oštro upozorenje zapadnim zemljama, naročito Velikoj Britaniji, da prestanu podržavati Ukrajinu. Prestanite, rekla je, iskušavati strpljenje Rusije.

- Agresija protiv Rusije ne može proći bez odgovora. Želimo da Kijev i glavni gradovi zapadnih zemalja ozbiljno shvate izjavu ruskog Ministarstva obrane da će daljnje provokacije, kojima se poziva Ukrajinu na udare usmjerene na teritorij Rusije, naići na žestok odgovor - istaknula je Zaharova.

Posebna meta ruskim snagama, prema njezinim riječima, bit će "zapadni dužnosnici koji posjećuju ukrajinska središta". Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne treba strahovati od ruske odmazde, no njegovim britanskim kolegama, recimo ministru oružanih snaga Jamesu Heappeyu, bilo bi pametnije da stoje doma.

Kremlj se žali

- On je praktički pozvao Kijev da na ruskome teritoriju koristi oružje koje su Ukrajincima poslale članice NATO-a - objasnila je Zaharova, napominjući kako Rusija još uvijek nije dobila odgovor od Ukrajine u vezi s njezinim najnovijim prijedlozima za mogući mirovni sporazum.

A Mihajlo Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač, na Twitteru se kratko oglasio dajući do znanja da Ukrajina nema namjeru prestati s napadima na Rusiju. Uostalom, drznuo se optužiti Podoljak, Rusi su prvi napali.

"Ukrajina će se braniti na svaki mogući način, što uključuje i udare na skladišta i baze ubojica u Rusiji. Svijet prepoznaje to pravo", napisao je Podoljak.

---

image

Dim iznad Kijeva

Sergey Volskiy
---

O patnjama ruskoga naroda jučer se oglasio i Kremlj. Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, osvjedočenog mirotvorca i borca protiv nacizma, kazao je kako doprema oružja Ukrajini "prijeti sigurnosti" Europe.

- Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost - rekao je na konferenciji za novinare Peskov.

Rusko oružje u Ukrajini, tenkovi, raketni bacači, brodovi i zrakoplovi, nužni su pak kako bi ta zemlja, koja stradanja trpi još od 2014. godine, kada su ukrajinski nacionalisti odbili priznati nevosnost Donbasa, napokon dočekala nulti dan mira.

No dok je Ukrajinaca spremnih na otpor, teško da će ga u bližoj budućnosti dočekati. Evo na primjer, ruske snage bile su prisiljene upotrijebiti suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup održan u oslobođenom Hersonu, gradu na Crnome moru od 335.000 stanovnika. Ukrajinci tvrde da su najmanje četiri osobe ranjene, a Rusi odbijaju komentirati "incident" jer naprosto ne žele dolijevati ulje na vatru.

Plan im je da njihov gradonačelnik mirno preuzme vlast i pokaže nevjernim Tomama što su sve propustili dok su bili pod ukrajinskom okupacijom, a to i neće baš tako lako ići jer su jučer, a i CNN je o tome javio, ukrajinski unionisti ispalili tri rakete na grad pokušavajući, među ostalim, srušiti i televizijski toranj. Srećom, budne obrambene snage dva su projektila uspjela na vrijeme oboriti.

---

image

Krater nakon ruskog granatiranja na istoku Ukrajine

Yasuyoshi Chiba
---

Herson prelazi na rubalj

Iz Hersona stiže i vijest kako ta cijela regija od 1. svibnja prelazi na ruski rubalj. Prva četiri mjeseca bit će prijelazna, moći će se koristiti i ukrajinska grivnja, no od rujna će rubalj biti jedino platežno sredstvo. Isti scenarij čeka i istok Ukrajine, čim cijeli teritorij Donbasa bude oslobođen.

A u blizini Donjecka, kako tvrde izvori iz SAD-a, ruski vojnici smaknuli su ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati. Sutkinja Betch van Schaack, američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, informacije koje ima nazvala je provjerenima.

- Zaprimili smo uvjerljive izvještaje da su te osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa. Tijela žrtava pokazuju i znakove mučenja, a imamo i zastrašujuće izvještaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica - kazala je Van Schaack.

Naglasila je kako "fotografije i izvještaji sugeriraju da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute skupine individualaca". U pitanju je, za nju nema nikakve dvojbe, "duboko uznemirujući model sustavnog kršenja ljudskih prava na svim područjima gdje su prisutne ruske snage".

Javila se i Amal Clooney, odvjetnica specijalizirana za ljudska prava. Na sastanku u Ujedinjenim narodima rekla je kako UN treba hitno djelovati kako bi se spriječili daljnji ratni zločini u Ukrajini.

- Ukrajina je danas klaonica. Suočeni smo s dokazima o zločinima agresije, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i svakim danom vidimo sve više dokaza o zločinu genocida. Kako smo dospjeli ovdje? Vjerujem da smo ovdje došli jer tako dugo ignoriramo pravdu. Predugo smo gledali kako počinitelji masovnih kršenja ljudskih prava ubijaju, muče i siluju bez posljedica, rekla je Clooney navodeći Jemen i Mjanmar kao primjere zemalja u kojima se dogodio i događa zločin bez adekvatne svjetske reakcije.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova prisnažila je kako je dosad pokrenuto više od 8000 istraga vezanih za moguće ratne zločine u njezinoj zemlji.

Rusi na ovo, naravno, mogu samo šutjeti. Puna im je kapa američke propagande. Rocky i Ivan Drago u već viđenom filmu. Činjenice su jedino čime oni uzvraćaju. Na primjer: u noći sa srijede na četvrtak uništili su dva skladišta projektila i drugog streljiva u blizini naselja Barvinkove i Ivanivke na istoku Ukrajine. A "neutralizirali" su i 67 ukrajinskih vojnih postrojenja.

Civile ne diraju. Niti su ih ikad dirali. Pogotovo ne u okolici Kijeva, u Buči i susjednim mjestima, gdje su Ukrajinci dosad izbrojali 1150 leševa. Pri čemu njih 70 posto, kako kaže načelnik regionalne kijevske policije Andrij Nebjatov, ima prostrijelne rane od oružja malog kalibra.

---

image
Yasuyoshi Chiba
---

Potreseni Guterres

U Borodjanki, gdje su se prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom dogodili "značajno užasniji" zločini nego u Buči, jučer je bio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Bio je, javljaju zapadne agencije, vidno potresen.

- Kad vidim ove uništene zgrade, zamislim da je moja obitelj u jednoj od njih. Vidim svoje unuke kako panično bježe. Rat je apsurd u 21. stoljeću. Zlo. Naravno da je naše srce sa žrtvama, nema rata koji je prihvatljiv u 21. stoljeću. Samo pogledajte ovo... - rekao je Guterres.

Britanski ministar obrane Ben Wallace upozorio je da bi Vladimir Putin, s obzirom da nije uspio ostvariti glavne ciljeve u Ukrajini, mogao narediti svojim snagama da se utabore i učvrste položaje i tako postanu, kako je rekao, "tumor koji raste".

U razgovoru za Sky News, Wallace je naglasio kako Velika Britanija podržava Ukrajinu u nastojanjima da potpuno izbaci ruske snage iz te zemlje te ne isključuje podršku Kijevu u pokušaju da povrati teritorij poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ipak, priznao je kako će "proći puno vremena prije nego što ukrajinske snage budu u poziciji ući u Krim."

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, izjavio je u četvrtak kako je NATO spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom.

- Apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat oduži i potraje mjesecima, pa i godinama - kazao je Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu.

Otkrio je i kako je vrijeme da Ukrajina dobije suvremenije oružje jer ono što je dosad primila zalihe su teškog sovjetskog naoružanja iz skladišta istočnoeuropskih NATO-ovih članica.

---

Njemačka Rusima platila devet milijardi dolara za uvoz energenata

Neovisna skupina istraživača objavila je da je Njemačka tijekom prva dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu bila najveći kupac ruskih energenata, javlja Sky News. Studija koju je objavio Centar za istraživanje energije i čisti zrak izračunao je da je Rusija od 24. veljače, kad je pokrenula invaziju na Ukrajinu, prodala fosilnih goriva u vrijednosti 62,64 milijarde eura, od čega im je Njemačka platila oko 9,1 milijardu eura. Njemačka vlada je poručila da ne komentira procjene te je odbila dati vlastite brojke.

---

---

Putin prijeti Japanu 'mjerama odmazde'

Rusija je zaprijetila Japanu "mjerama odmazde" ukoliko se njihove zajedničke vojne pomorske vježbe sa SAD-om prošire prema istočnim granicama Rusije, javlja CNN. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov rekao je da su američko-japanske pomorske vježbe "potencijalno uvredljive prirode".

- Takve postupke japanske strane vidimo kao prijetnju sigurnosti naše zemlje. Ako se takva praksa proširi, Rusija će poduzeti uzvratne mjere u interesu jačanja svojih obrambenih sposobnosti - kazao je Morgulov.

---

---

Neki uvoznici ipak pristaju na rublje

Financial Times piše kako se neki od najvećih europskih uvoznika plina pripremaju pristati na zahtjev Vladimira Putina da plin plaćaju ruskim rubljima.

Kritičari tvrde da bi takav potez potkopao europske sankcije Rusiji, baš kao i jedinstvo Europske unije te u konačnici ulio milijarde u rusku ekonomiju. Lista javlja, pozivajući se na izvore upućene u situaciju, kako veliki distributeri plina u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju otvoriti račune u rubljima pri Gazprombanci u Švicarskoj kako beuropaki udovoljiti ruskom zahtjevu za plaćanje plina u toj valuti.

---

---

image
Yuriy Dyachyshyn
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Yuriy Dyachyshyn Sergey Volskiy Yuriy Dyachyshyn Yasuyoshi Chiba Yasuyoshi Chiba Yuriy Dyachyshyn
Sergey Volskiy

Dim iznad Kijeva

Yuriy Dyachyshyn

Pogreb ukrajinskog vojnika

Yasuyoshi Chiba

Krater nakon ruskog granatiranja na istoku Ukrajine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/rusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama-1188265 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a95cf16183fe74760043386349257f941dc9211 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rusi+smaknuli+Ukrajince+koji+su+se+htjeli+predati%21+A+jo%C5%A1+gora+vijest+glasi%3A+NATO+procjenjuje+da+bi+se+ovaj+rat+mogao+odu%C5%BEiti+i+potrajati+mjesecima%2C+pa+i+godinama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama-1188265 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frusi-smaknuli-ukrajince-koji-su-se-htjeli-predati-a-jos-gora-vijest-glasi-nato-procjenjuje-da-bi-se-ovaj-rat-mogao-oduziti-i-potrajati-mjesecima-pa-i-godinama-1188265 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi zločini agresora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNovi zločini agresora

Rusi smaknuli Ukrajince koji su se htjeli predati! A još gora vijest glasi: NATO procjenjuje da bi se ovaj rat mogao odužiti i potrajati mjesecima, pa i godinama

Piše Vinko Vuković
29. travnja 2022. - 00:15

Rusija se žestoko brani od ukrajinskih napada. Nije im, istina, lako, sami su protiv cijeloga svijeta, čak im ni Kina ne daje ruke, u Pekingu sve nešto piškit ću, kakit ću, a za to vrijeme opstojnost jedne velike nacije, po mnogima i najveće, dolazi u pitanje. Stoga i ne čudi što njihovu junaštvu u ratu koji traje već 64. dan nema kraja. A junaka i junakinja je bezbroj.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, samo je jedna od njih. U četvrtak je uputila oštro upozorenje zapadnim zemljama, naročito Velikoj Britaniji, da prestanu podržavati Ukrajinu. Prestanite, rekla je, iskušavati strpljenje Rusije.

- Agresija protiv Rusije ne može proći bez odgovora. Želimo da Kijev i glavni gradovi zapadnih zemalja ozbiljno shvate izjavu ruskog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 21:00