StoryEditorOCM
Svijetposao bez gušta

Raditi u Njemačkoj nije kako je bilo, po udjelu zadovoljnih zaposlenika Nijemci su na vrlo niskom mjestu u Europi

Piše vijesti sd
12. lipnja 2024. - 15:56
 U Njemačkoj se radi po visokim standardima kvalitete, ali više nema tolikog zadovoljstva u poslu (ilustracija)Afp

Njemačka već desetljećima važi za jednu od najpoželjnijih destinacija za posao. Međutim, koliko su zadovoljni zaposlenici u Njemačkoj? Novo izdanje Gallupovog istraživanja europskog tržišta rada pokazuje: Sve manje, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Zapravo, danas je manje od polovice, samo 45 posto radnika u Njemačkoj zadovoljno i optimistično. Samo od prošle godine udio je porastao za osam postotnih bodova.

Po udjelu zadovoljnih radnika Njemačka je sada tek 20. u Europi. Prva je Finska s 83 posto zadovoljnih zaposlenika, ispred Danske i Islanda sa 77 i 76 posto, piše Fenix-magazin.

Njemački se radnici posebno žale na stres – iako je udio ljudi s tom pritužbom od prije godinu dana pao za jedan postotni bod, s 41 posto i dalje je u gornjoj trećini europske tablice.

Usporedbe radi: 35 posto zaposlenika u Austriji i 30 posto u Švicarskoj žali se na stres.

image

Samo 45 posto radnika u Njemačkoj zadovoljno je i optimistično, a po udjelu zadovoljnih radnika Njemačka je sada tek 20. u Europi (ilustracija)

Kirill Kudryavtsev/Afp

“Mješavina oslabljenog životnog zadovoljstva i kontinuiranog natprosječnog stresa ukazuje na to da ispitanici u Njemačkoj osjećaju da ne mogu kontrolirati mnoge čimbenike koji utječu na njihove živote”, rekao je direktor Gallupa za Europu, Bliski istok i Afriku Marco Nink.

Europski podaci također pokazuju da je osjećaj zadovoljstva kod zaposlenika bez emocionalne povezanosti s poslodavcem rjeđi nego kod onih koji tu povezanost osjećaju, u omjeru 34 prema 58 posto.

“Zaposlenici diljem svijeta žele da ih se tretira kao ljude, a ne kao resurs”, rekao je Nink.

Globalni podaci pokazuju da zec leži u tom grmu. Naime, u usporedbi s ostalim svjetskim regijama, radnici u Europi pokazuju najniži stupanj emocionalne povezanosti s tvrtkom u kojoj rade – 13 posto, uz globalni prosjek od 23 posto.

S druge strane, u samoj Njemačkoj ta je vrijednost na 15 posto, ispred Austrije i Švicarske s 10 i devet posto.

image

Nezadovoljstvo radnim uvjetima radnici u Njemačkoj izražavaju prosvjedima i štrajkovima kao 11. lipnja u Hamburgu

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:01