StoryEditorOCM
Svijetdramatična situacija

Grozničava potraga za predsjednikom Irana, visoki dužnosnik tvrdi da mu se javio preživjeli imam: ‘Čujem Hitnu...‘

Piše vijesti sd, Hina, JL
19. svibnja 2024. - 23:36

- Spasilačke službe tragaju za ultrakonzervativnim iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem (63), koji je nestao negdje usred planinskog područja na istoku Irana, nakon što je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera u kojem je predsjednik bio.

- Prema posljednjim informacijama, locirali su letjelicu i kažu da ima preživjelih.

23:18 Mehdi Safari, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prensoi dio tamošnjih medija, izjavio je kako je imam grada Tabriza Mohamed Ali Al-Hašem pozvao pomoć poslije pada helikoptera u kojem je bio s predsjednikom Ebrahimom Raisijem, piše Blic.

- Rekao je da se ne osjeća dobro i da je čuo zvuk vozila Hitne pomoći - izjavio je Safari.

Kako javljaju lokalni mediji, imam je dvaput nakon nesreće nazvao zamjenika ministra vanjskih poslova Mehdija Safarija.

Moguća lokacija na kojoj se nalazi helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi utvrđena je poslije višesatne potrage, priopćio je komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) za provinciju Istočni Azerbajdžan.

- Prije nekoliko minuta primljeni su signali iz helikoptera i od mobilnog telefona jednog od članova posade i sve naše snage su sada na putu ka toj lokaciji - rekao je komandant IRGC, prenijeli su iranski državni mediji.

image
Azin Haghighi/Afp

22:53 Ekipama za spašavanje koje su u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika potragu otežavaju magla, jaka kiša i jak vjetar.

21:37 Turska šalje opremu za potragu i spašavanje kako bi pomogla pronaći iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova.

Turska agencija za katastrofe rekla je da je primila zahtjev za pomoć od Irana nakon pada helikoptera Ebrahima Raisija ranije danas.

Helikopter za noćnu potragu i spašavanje, 32 pripadnika osoblja i šest vozila poslani su u zemlju, rečeno je.

Još 15 spasilaca stavljeno je u pripravnost u slučaju da budu potrebni, dodaje se.

Timovi za potragu i spašavanje bore se s gustom maglom i jakom kišom dok traže preživjele i srušeni helikopter.

image
Azin Haghighi/Afp

20:21 Helikopter iranskog predsjednika je pronađen, javili su državni mediji.

Rečeno je da su timovi za potragu i spašavanje otkrili helikopter Ebrahima Raisija.

Nije navedeno gdje je pronađen niti jesu li locirane preživjele osobe.

20:10 Uspostavljen je kontakt s putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika, rekao je dužnosnik na državnoj iranskoj televiziji.

19:12 Iranske snage kažu da su sada "blizu" pretpostavljenog mjesta incidenta. Planinski teren i loši vremenski uvjeti otežali su timovima za potragu da dođu do mjesta. Ali iranske granične snage rekle su da su njihovi timovi za potragu i spašavanje sada blizu potencijalnog mjesta "incidenta", iako helikopter još uvijek nije lociran.

Tamo je pala noć, pa je potraga otežana.

Na X-u je objavljena snimka spasioca.

19:05 Tri spasioca koja su tragala za srušenim helikopterom su nestala, rekao je glasnogovornik Crvenog polumjeseca, prenose mediji.

18:40 Američki State Department izvijestio je da pomno prati izvješća o prisilnom slijetanju helikoptera u Iranu s iranskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova. "U ovom trenutku nemamo daljnjih komentara", dodali su.

18:34 Ruske novinske agencije i propagandisti brzo su proširili neprovjerene tvrdnje o padu helikoptera, piše James Kilner, profesor s University Collegea u Londonu. To uključuje i tvrdnje da je predsjednik Raisi umro te da se možda radilo o atentatu. U slabo prikrivenom propagandnom uratku uperili su prst u SAD.

“Raisi se slučajno srušio u magli, a Fica je ustrijelio ludi starac”, napisala je Margarita Simonjan, jedna od omiljenih propagandistica Vladimira Putina, na Telegramu. "Sr*** se događaju, ali najpouzdanije se događaju kada ih vladari sr*** izvode uz pažljivu obuku", napisala je.

Kremlj je ojačao svoje savezništvo s Iranom od invazije na Ukrajinu 2022. Oba režima vide SAD kao neprijatelja broj jedan.

Kremlj redovito koristi društvene mreže za širenje dezinformacija.

18:30 Iranska državna TV ponovila je da još uvijek nema informacija o sudbini osoba koje su se nalazile u srušenom helikopteru te da se u ovom trenutku ne može potvrditi bilo kakva smrt ili ozljeda.

18:15 Načelnik stožera iranske vojske naredio je korištenje svih vojnih resursa za pomoć u operacijama potrage i spašavanja u vezi s padom helikoptera Ebrahima Raisija, izvijestili su državni mediji.

17:49 Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana "nakon pada helikoptera ugroženi".

"Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće", rekao je.

Loše vrijeme otežava spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

17:24 Na društvenim mrežama objavljen je video koji je navodno snimljen u blizini lokacije nesreće. Autentičnost još nije potvrđena.

16:55 Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje. U kutu ekrana emitira se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

16:39 Jedan od helikoptera iz skupine koja je prevozila iranskog predsjednika Ebrahima Raisija grubo je prizemljio, a spasilačke ekipe su na putu prema mjestu događaja, rekao je iranski ministar unutarnjih poslova u nedjelju.

Iranska državna novinska agencija IRNA je objavila da je helikopter prevozio Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana te lokalne dužnosnike. Nakon izvješća, iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi je za državnu televiziju rekao da vlasti čekaju daljnje pojedinosti. Informacije su kontradiktorne, jedna iranska agencija je u jednom trenutku javila da je Raisi putovanje nastavio kopnenim putem. Druge javljaju da spasilački timovi pokušavaju naći helikopter.

Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika iz drugog pokušaja 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Mnogi njegove poteze vide kao pokušaj da se pokaže kao dobar kandidat za nasljednika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

------------------

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) grubo se prizemljio, objavila je u nedjelju državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara sjeverozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti - jaka kiša i vjetar.

Ranije u nedjelju Raisi je posjetio Azerbajdžan gdje je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom svečano otvorio branu.

image

U nedjelju je Raisi je posjetio Azerbajdžan gdje je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom svečano otvorio branu.

-/Afp

Iranska vojna zračna flota uglavnom datira iz 1979. godine, a međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova za njih. Raisi se smatra štićenikom iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, a neki analitičari sugeriraju kako bi upravo on mogao zamijeniti 85-godišnjeg vođu nakon njegove smrti ili ostavke, piše Jutarnji list.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021., na izborima koji su zabilježili najmanji odaziv u povijesti Islamske Republike. SAD ga je sankcionirao zbog njegove umiješanosti u masovna pogubljenja tisuća političkih zatvorenika 1988. godine na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Također je naoružavao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivni napad bespilotnim letjelicama na Izrael usred rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nastavio je naoružavati "proxy" skupine na Bliskom istoku, poput jemenskih hutista i libanonskog Hezbolaha.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:36